”Kyllähän se on Venäjä, joka on hätää kärsimässä” – Ukraina tuskin tarttuu Putinin tarjoukseen, arvioi sota­tieteilijä

Sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö muistuttaa, että sisäpoliittisen yleisön lisäksi Putinin rauhanpuheilla on globaali yleisö, joka länsimailta usein unohtuu.

Presidentti Vladimir Putinin kuvattuna Moskovassa tiistaina.

5.1. 21:00

Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi torstai-iltana tulitauon Ukrainaan perjantaista lauantaihin ortodoksisen joulun ajaksi. Toiveen kerrotaan tulleen Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkalta Kirilliltä, joka on aiemmin ilmaissut tukensa Venäjän hyökkäyssodalle.

36 tuntia kestävä tulitauko alkaa perjantaina kello 12 Moskovan aikaa ja kestää lauantaina 7. tammikuuta puoleen yöhön asti. Silloin päättyy juliaanisen kalenterin mukainen joulu, jota Venäjällä ja Ukrainassa on perinteisesti vietetty.

”Sotilaallisesti tulitauolla ei ole suurtakaan virkaa”, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun sotatieteiden dosentti ja Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Ilmari Käihkö.

Käihkö uskoo, että kyseessä on pitkälti Venäjän oma julkisuustemppu, jolla Putin tahtoo näyttää, ettei hän ole rauhan esteenä.

”Se on yleensä ongelma näissä tulitauoissa, että tulitauon ehdottajalla on omat intressit”, Käihkö sanoo.

”Kyllähän se on Venäjä, joka on hätää kärsimässä, ja Ukraina se, jonka pitäisi edetä.”

Tulitauko palvelisi ensisijassa venäläisiä, sillä Venäjällä olisi sen aikana mahdollisuus muuttaa voimasuhteita: siirtää ja huoltaa joukkojaan, parantaa asemiaan ja tuoda lisää joukkoja, Käihkö kertoo.

”Putin on juuri sanonut, että jos Ukraina suostuu alueluovutuksiin, niin sitten voidaan puhua rauhasta. Tämähän on tilanne, jota Ukraina ei hyväksy. Senkin takia tuntuu vähän propaganda­tempulta, ja Venäjä ihan varmasti tietää, että suurella todennäköisyydellä Ukraina ei tule tähän tarjoukseen tarttumaan”, Käihkö toteaa.

”Luulen, että ei sinne tulitaukoa tule.”

Jos Putinin viesti maailmalle on toive rauhasta, ukrainalaiset voivat vastata, että siitä voidaan puhua sitten, kun Venäjä poistuu Ukrainasta, Käihkö sanoo.

Samaa mieltä oli myös Ukrainan presidentin neuvonantaja Myhailo Podoljak, joka totesi torstai-iltana Twitterissä, että Venäjä saa ”väliaikaisen tulitaukonsa” sitten, kun se lähtee Ukrainalta valtaamiltaan alueilta.

Tulitauon ehdottaminen on Käihkön mukaan Venäjän sisäpoliittista peliä, jossa on mukana myös ”uskonnollista propagandaa”.

Myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro arveli HS:lle aiemmin torstaina, että tulitaukoilmoituksessa on ennen kaikkea kyse Venäjän poliittisesta propagandasta.

Suomessa ja länsimaissa usein unohtuu, että Venäjän toimilla on globaali yleisö. Putin viestii myös muulle maailmalle, joka ei välttämättä ole länsimaiden tavoin Ukrainan tukena, Käihkö sanoo.

”Juurihan Erdoğan ja Intia ovat patistaneet Putinia kohti rauhaa”, Käihkö sanoo.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tarjosi aiemmin torstaina puhelimitse myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyille apua rauhan saavuttamiseksi.

”Iso osa maailmasta ei tuomitse Venäjää, eikä välttämättä sen vuoksi tue Ukrainaa”, Käihkö sanoo.

Hän muistuttaa, että länsimaiden sulkiessa oviaan Venäjä on yhä enenevissä määrin riippuvainen muusta maailmasta: Turkista, Intiasta ja Kiinasta.

”Tämä globaali kuvio on hirveän tärkeä, ja se on varmaankin se, mitä Putin tässä tilanteessa tavoittelee sisäpolitiikan lisäksi. Kyllä hänkin varmaan haluaa näyttää olevansa se hyvis tässä tilanteessa”, Käihkö arvelee.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat