WP: Pidätetyt mielen­osoittajat kertovat oudoista tapahtumista ja karusta kohtelusta – tarkkailiko poliisi heitä puhelimien avulla?

Kiinan poliisi on saattanut käyttää mielenosoittajien henkilöimiseen edistynyttä valvontateknologiaa.

Mielenosoittajia Pekingissä 28. marraskuuta. Protestoijat vaativat Kiinaa luopumaan nollatoleranssista koronan suhteen.

6.1. 4:02

Kiinan loppuvuoden mielenosoituksiin osallistuneet ihmiset kertovat Washington Postille, miten heidät pidätettiin ja kuinka poliisi kohteli heitä.

Monien mielenosoittajien mukaan poliisi suhtautui heihin tylysti ja heitä nöyryytettiin kuulustelujen aikana. He myös uskovat, että poliisi on tarkkailut heitä muun muassa matkapuhelimien avulla. Osan mukaan poliisi rankaisi mielenosoittajia ja toisten perheitä peloteltiin.

Washington Post haastatteli useita Pekingissä ja Shanghaissa protesteihin osallistuneita ihmisiä sekä mielenosoittajia auttaneita asianajajia. Haastateltavat puhuvat lehdelle nimettöminä tai peitenimellä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Lue lisää: Kauanko Xi katsoo protesteja sormien läpi?

Kiinalaiset osoittivat marraskuussa mieltään maan tiukkoja koronatoimia vastaan. Doa-nimellä esiintyvä, 28-vuotias nainen osallistui mielenosoitukseen Pekingissä puolen tunnin ajan 28. marraskuuta. Hän kertoo olleensa hyvin varovainen, välttäneensä somevideoilla näkymistä ja suoraa kontaktia poliisin kanssa.

"Silti he löysivät minut. Ihmettelen yhä, miten se on mahdollista”, Doa sanoo Washington Postiin viitaten poliisiin.

Doan mukaan kaksi päivää mielenosoituksen jälkeen hänen äitinsä soitti hädissään. Äiti oli saanut poliisilta puhelun, jossa kerrottiin, että hänen tyttärensä tultaisiin pidättämään ”laittomien mellakoiden” takia.

Pian myös Doan puhelin soi ja hänet kutsuttiin poliisiasemalle. Doa uskoo, että poliisi soitti ensin hänen äidilleen pelotellakseen heitä.

Lue lisää: Protesteista uutisoinut BBC:n toimittaja oli kiinni­otettuna tunteja, BBC: lyötiin ja potkittiin

Doan mukaan poliisi kuulusteli häntä yhdeksän tunnin ajan. Hänelle tehtiin myös vartalotarkastus.

"Minun piti riisuutua alusvaatteisilleni lyhyeksi ajaksi, se oli todella epämukavaa. He eivät antaneet minun käyttää vessaa”, hän väittää.

Doan mukaan poliisi yritti saada häneltä tietoa siitä, ketkä kutsuivat mielenosoituksen koolle ja keneltä hän kuuli siitä. Doa epäilee, että poliisit saivat tietää hänen osallistumisestaan mielenosoitukseen hänen puhelimensa sijaintitietojen perusteella.

Washington Postin mukaan Kiinan poliisi aloitti mielenosoitusten jälkeen mittavan tiedonkeruun tapahtumista. Lehden mukaan ei ole varmaa, miten poliisi sai tietää mielenosoittajien henkilöllisyyden. Protesteihin osallistuneet, asianajajat ja analyytikot epäilevät, että poliisi käytti matkapuhelinverkon tukiasemien tietoja alueelle paikantuneista puhelimista ja kävi niiden avulla läpi ihmisten sijaintitietoja.

Laajoissa koronamielenosoituksissa vaadittiin lopulta myös presidentti Xi Jinpingin eroa.

Washington Post kertoo myös valvontakamera­teknologiasta, joka pystyy tunnistamaan kadulla kävelevän ihmisten kasvot ja taltioimaan hänen tietonsa aina nimestä ikään ja syntymäaikaan saakka. Yhdysvaltalais­lehden mukaan alueella, jolla Doa osoitti mieltään, on ”100-prosenttinen valvontakamera­kattavuus”.

Kiinan poliisilla on lehden mukaan käytössä myös edistynyttä teknologiaa, jolla se pystyy keräämään jopa kadulla tietoja ihmisten puhelimissa olevista sovelluksista, kuten Facebokista, Twitteristä ja muista somepalveluista.

Shanghaissa pidätetty mielenosoittaja kertoo, että hän koki olonsa pidätettynä hyvin stressaantuneeksi poliisin toiminnan takia.

"Meidän annettiin vain seisoa emmekä voineet puhua toisillemme. He eivät antaneet meidän nukkua, ja jos nukuin, he koputtivat oveen ja herättivät minut”, kertoo 25-vuotias mies Washington Postille.

Mies väittää nähneensä, miten muita pidätettyjä pakotettiin kyykkyasentoon tunniksi sen jälkeen, kun he eivät taipuneet kuulusteluissa. Hän väittää myös, että poliisit rankaisivat mielenosoittajia pakottamalla heidät kyykkäämään ja kopioimaan käsin sivuja poliittisista asiakirjoista.

Miehen mukaan poliisit uskoivat, että mielenosoitusten takana olivat ulkomaiset tahot tai kapinalliset.

"He sanoivat meitä pettureiksi ja koiriksi ja käskivät meidän lähteä helvettiin Kiinasta.”

Kolmas pidätetty kertoo, että hän ei osallistunut mielenosoitukseen, mutta jakoi siellä kuvatun videon sometileillään. Hän väittää, että poliisit uskottelivat hänen joutuvat vankilaan pitkäksi aikaa.

Tarkka Kiinan mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjen ihmisten lukumäärä ei ole tiedossa. Washington Postin ei saanut yhteyttä kahteen pekingiläiseen poliisiasemaan ja kolmas, Shanghaissa sijaitseva asema kieltäytyi kommentoimasta väitteitä.

Kiina höllensi koronarajoituksiaan joulukuussa mielenosoitusten jälkeen. Maan koronatilanne on pahentunut rajusti. Mediatietojen mukaan ruumishuoneet ja sairaalat ovat Kiinassa tupaten täynnä tautiaallon vuoksi. Virallisten lukujen mukaan tilanne näyttää kuitenkin paremmalta, sillä Kiina muutti koronakuolemiensa tilastointitapaa.

Lue lisää: Tappaja onkin nyt flunssa – Kiinassa ei kuolla korona­tautiin, julistaa hallinto, mutta uhrien omaiset kertovat HS:lle toisin

Lue lisää: WHO: Kiinan korona­luvut eivät vastaa todellisuutta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat