Yhdysvaltain sota-alus purjehti Taiwanin­salmella, Kiina syyttää pullistelusta

Yhdysvallat sanoo puolustavansa vapaata ja avointa merenkulkua. Jännitteet Taiwaninsalmella ovat kasvaneet kuluvan vuoden aikana, ja Kiina näkee Yhdysvaltain toimet sotilaallisena pullisteluna.

Yhdysvaltain ohjushävittäjäalus Chung-Hoon Tyynellämerellä elokuussa 2020.

6.1. 10:01 | Päivitetty 6.1. 11:49

Yhdysvaltain hävittäjäalus Chung-Hoon purjehti Taiwaninsalmen läpi torstaina. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradio BBC.

Yhdysvaltain armeijan mukaan kyseessä oli rutiinitoimi. Armeijan tiedotteen mukaan Chung-Hoonin kulku salmen läpi osoittaa, että Yhdysvallat on sitoutunut vapaaseen ja avoimeen indopasifiseen merialueeseen. Indopasifinen merialue kattaa osia Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä.

Taiwanin ja manner-Kiinan välillä kulkevaan Taiwaninsalmeen liittyy vahvoja geopoliittisia jännitteitä. Kiina onkin jo ilmoittanut vastustavansa tiukasti Yhdysvaltain siirtoa.

Kiinan Washingtonin suurlähetystön tiedottaja Liu Pengyu vaati tiedotteessaan, että Yhdysvallat lopettaisi välittömästi jännitteiden kiristämisen ja vakauden heikentämisen Taiwaninsalmella.

”Yhdysvaltain sotalaivat pullistelevat usein lihaksiaan vapaan merenkulun nimissä. Tässä ei ole kyse alueen pitämisestä vapaana ja avoimena”, tiedotteessa todettiin Reutersin mukaan.

Kiina kertoo jatkavansa korkeassa valmiustilassa ja valmiina vastaamaan uhkiin ja provokaatioihin sekä turvaamaan alueellisen koskemattomuutensa ja suvereniteettinsa.

Sekä Kiina että Yhdysvallat ovat kommentoineet samaan tapaan myös aikaisempia kertoja, joina Yhdysvaltain sota-alukset ovat kulkeneet Taiwaninsalmen läpi.

Niin kutsuttua ”yhden Kiinan politiikkaa” harjoittavan Kiinan silmissä Taiwan ei ole itsenäinen, vaan kuuluu Kiinalle. Kiina vaatii myös muita valtioita kunnioittamaan linjaansa.

Taiwan ei ole itsekään julistautunut itsenäiseksi, vaikka toimii pitkälti itsenäisen valtion tavoin. Yhdysvallat on vuosien varrella osoittanut tukeaan Taiwanille, ja kuluvan vuoden aikana jännitteet alueella ovat kiristyneet.

Elokuussa Yhdysvaltain edustajainhuoneen silloisen puhemiehen, Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa suututti Kiinan, joka puolestaan järjesti alueella historiallisen suuret sotaharjoitukset. Harjoituksissaan Kiina näytti simuloivan Taiwanin saartoa.

Oikaisu 6.1.2023 kello 11:49: Jutusta poistettu maininta siitä, ettei Yhdysvallat olisi virallisesti tunnustanut Taiwanin itsenäisyyttä ja lisätty, ettei Taiwan ole julistautunut itsenäiseksi.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat