Satelliittikuvat näyttävät, miten taistelut ovat tuhonneet Bahmutin kaupungin

Satelliittikuvat osoittavat, miten kuukausia kestäneet taistelut ovat tuhonneet Donetskin alueella Itä-Ukrainassa sijaitsevan kaupungin lähes täysin.

Satelliittikuva kerrostaloista ja pelloista taisteluiden jälkeen Bahmutissa 4. tammikuuta 2023.

6.1. 14:02 | Päivitetty 6.1. 14:26

Avaruusteknologiayhtiö Maxar Technologies on jälleen julkaissut satelliittikuvia Bahmutin kaupungista, joissa näkyy sotatoimien aiheuttamat mittavat tuhot.

Alueella on käyty raskaita taisteluja kuluneen puolen vuoden aikana, ja Venäjä on keskittänyt alueelle merkittävän määrän mies- ja asevoimastaan.

Donetskin alueen sotilashallinnon päällikkö Pavlo Kyrylenko kertoi 5. tammikuuta, että merkittävä osa Bahmutin kaupungin infrastruktuurista on tuhoutunut.

”Puolustajamme puolustavat rohkeasti Bahmutia ja estävät vihollisen etenemisen. Mutta valitettavasti tästä kärsii itse kaupunki, joka on yli 60 prosenttisesti tuhoutunut ––”, Kyrylenko sanoi.

Monet ovat paenneet kaupungista jo kuukausia aiemmin. Alueen kuvernööri arvioi jo kolmisen kuukautta sitten, että Bahmutin asukkaista 90 prosenttia on paennut kaupungista.

Satelliittikuva kerrostaloista ja pelloista ennen taisteluita Bahmutissa 1. elokuuta 2022.

Satelliittikuva taistelujen vaurioittamista kerrostaloista ja pelloista Bahmutissa, 4. tammikuuta 2023.

Bahmutista tulleet kuvat ovat jo jonkin aikaa kertoneet karua tarinaa sodan tuhoavasta voimasta.

Asiantuntijat ovat ihmetelleet venäläisten pakkomieltymystä saada Bahmut haltuunsa. Kaupungilla kun ei ole ratkaisevaa strategista merkitystä. Lisäksi kaupungin infrastruktuuri on suurilta osin täysin käyttökelvoton.

Niin teki myös Ruotsin maanpuolustus­korkeakoulun sotataidon opettaja, everstiluutnantti Peter Lidén Helsingin Sanomien haastattelussa 5. joulukuuta 2022.

”En ymmärrä, miksi he tuhlaavat niin paljon verta Bahmutissa”, Lidén sanoi haastattelussa.

”Mutta he arvioivat Bahmutin sen arvoiseksi.”

Lidén kertoi haastattelussa uskovansa, että Bahmutin arvo venäläisille on ennen kaikkea symbolinen, joka muodostuu alueen historiasta ja siitä, että niin moni on jo kuollut kaupungin valtauksen puolesta.

Satelliittikuva kerrostaloista ja pelloista ennen taisteluita Bahmutin itäpuolella 1. elokuuta 2022.

Satelliittikuva tuhoutuneista kerrostaloista ja pelloista Bahmutin itäpuolella 4. tammikuuta 2023.

Bahmutin taisteluihin ovat osallistuneet myös Wagner-palkkasotilasryhmän sotilaat. Esimerkiksi brittilehti The Guardianissa arvioitiin, että Wagner-joukot näyttävät taistelevan Bahmutissa lähinnä kunniastaan ja arvovallastaan Venäjän johdon silmissä.

Sittemmin venäläisten halua vallata Bahmut on perusteltu sillä, että Wagner-ryhmän johtohahmo, ”Putinin kokkina” tunnettu Jevgeni Prigožin haluaisi Bahmutin haltuunsa sen lähettyvillä sijaitsevien suola- ja kipsikaivoksien vuoksi.

Yhdysvaltain Valkoisen talon virkamieslähteen mukaan Venäjällä ja Prigožinilla on taloudellisia motiiveja, jotka ovat johtaneet ”pakkomielteeseen” Bahmutista.

Yhdysvallat on syyttänyt Wagner-ryhmää jo aiemmin luonnonvarojen riistämisestä Keski-Afrikan tasavallassa, Malissa ja Sudanissa.

Satelliittikuva Bahmutovkajoen ylittävältä sillalta Bahmutissa 1. elokuuta 2022.

Satelliittikuva Bahmutovkajoen ylittävältä sillalta, joka on tuhoutunut taisteluissa Venäjän hyökkäyksen aikana 4. tammikuuta 2023.

Lue lisää: Bahmut on ”poltettu raunioiksi” – kaupunki on uusi symboli sodan lähes täydelliselle tuholle

Lue lisää: Bahmutissa ”Venäjän hulluus on ilmeisintä” – Miksi Venäjä keskittää voimansa juoksuhautoihin, joissa uhreja syntyy, mutta voittoja ei?

Juttua oikaistu 6.1. kello 14.25: Jutun pääkuva on otettu 4. tammikuuta 2023, eikä 1. elokuuta 2022 kuten jutussa aiemmin väitettiin. Toisin kuin kuvatekstissä aiemmin väitettiin, pääkuva on otettu taisteluiden jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat