Meksiko pidätti symbolisesti merkittävän huume­pomon, noin 30 kuoli

Lokakuussa 2019 Oviedo Guzmán Lópezin vangitsemisyritys päättyi 14 kuolonuhriin ja valtion nöyryytykseen. Nyt huumepomo saatiin kartellin kostoiskuista huolimatta kuljetettua pääkaupunkiin Méxicoon.

6.1. 17:32

Torstaina Sinaloan huumekartellin ja Meksikon armeijan väliset yhteenotot aiheuttivat lähes 30 kuolonuhria. Väkivallan laukaisi ”Hiiren”, eli 32-vuotiaan huumepomon Oviedo Guzmán Lópezin pidätys torstaina aamuyöstä.

Pidätyksestä uutisoivat muun muassa lukuisat meksikolaismediat, kuten El Universal ja espanjalainen sanomalehti El País. Uutistoimisto AFP:n mukaan Meksikon hallitus kertoi perjantaina, että operaatiossa kuoli kymmenen poliisia ja 19 rikollisjärjestön jäsentä.

Gúzmán López johti Los Menores ja Los Chapitos nimillä tunnettua rikollisjärjestöä, joka on osa Sinaloan kartellia eli Tyynenmeren kartellia. Hänen isänsä on Sinaloan kartellin perustajajäsen ja entinen johtohahmo, nyt Yhdysvalloissa vankilassa istuva Joaquín Archivaldo Guzmán Loera, eli ”El Chapo”.

Meksikon puolustusvoimat kertoi, että pidätystä edelsi puolen vuoden mittainen tiedustelutyö, jonka aikana viranomaiset tarkkailivat Los Menores -ryhmittymän toimintaa.

Torstaina kartelli vastusti huumepomon kiinniottoa väkivallalla. Pidätyksen jälkeen rikollisjärjestön jäsenet tekivät useita kostoiskuja ympäri Sinaloan osavaltiota. Kaduilla käytiin tulitaisteluja, ja rikollisjärjestön jäsenet polttivat ajoneuvoja ja pystyttivät tiesulkuja.

Osavaltion viranomaiset pyysivät ihmisiä suojautumaan koteihinsa. Koulutunnit peruttiin ja julkisen sektorin työntekijät määrättiin vapaalle. Myös osavaltion suurimmilta lentokentiltä lähtevät lennot peruttiin, sillä Culiacánin lentokentällä oli ammuskeluja.

Kartellin vastustuksesta huolimatta Oviedo Guzmán López saatiin kuljetettua Méxicoon puolustusvoimien helikopterilla.

Meksikon puolustusministeri Luis Cresencio Sandoval sanoi lehdistötilaisuudessa torstaina, että pidätys oli ”merkittävä isku Sinaloan kartellin ylimmälle johdolle”. Pidätyksen ajankohta oli Meksikon johdon näkökulmasta otollinen, sillä Yhdysvaltain ja Kanadan johtajat saapuvat Meksikoon ensi viikon alussa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut vierailevansa Meksikon-matkan yhteydessä myös Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla.

Yksi Yhdysvaltain rajaan liittyvistä huolista on fentanyylin salakuljetus. Kyseinen synteettinen opioidi aiheuttaa paljon kuolemia Yhdysvalloissa, ja Los Menores -ryhmä on erikoistunut sen valmistukseen ja kauppaan.

Juuri Oviedo Guzmán Lópezin kiinniottoon liittyy erityistä symbolista arvoa Meksikon viranomaisille ja presidentti Andrés Manuel López Obradorin hallinnolle. Meksikon kansan ja Yhdysvaltain johdon mielissä on yhä lokakuun 2019 tapahtumat, jolloin Guzmán Lópezin vangitsemisyritys päättyi viranomaisten ja armeijan nöyryyttävään tappioon.

Tuolloin 38 sotilasta ja kahdeksan kansalliskaartin jäsentä pidättivät huumepomon kotoaan Culiacánista. Kartelli vastasi pidätykseen satojen miesten ja kymmenien ajoneuvojen – joista osa oli panssaroituja – voimalla. He myös piirittivät kaupungin sotilastukikohdat ja sotilaiden perheiden asuntolat uhaten valtiota kuolonuhreilla.

Painostus toimi, ja viranomaiset vapauttivat huumepomon vielä saman päivän aikana. Lopulta Culiacanazona tunnettu päivä vaati ainakin 14 kuolonuhria.

Meksiko julisti sodan huumekartelleja vastaan joulukuussa 2006. Vuosien 2007 ja 2021 välillä maan puolustusministeriön, armeijan ja merivoimien henkilöstömäärät ovat vähintään kaksinkertaistuneet, kertoo El Economista.

Samalla henkirikosten määrä on noussut yli 300 prosenttia. Kun vuonna 2007 henkirikokset vaativat vajaat 9 000 uhria, oli luku vuonna 2021 jo yli 35 600.

Oviedo Guzmán Lópezin pidätyksestä huolimatta Sinaloan kartellissa jatkaa merkittäviä huumepomoja, kuten kolme muuta El Chapo Guzmánin poikaa ja yksi perustajajäsenistä, Ismael ”El Mayo” Zambada, jonka löytämisestä Yhdysvallat on luvannut 15 miljoonan dollarin palkkion.

El Mayo Zambada oli aikanaan El Chapo Guzmánin läheinen liittolainen, mutta hänen kerrotaan nyt olevan riidoissa tämän poikien kanssa. Kartelli on ollut hajanainen sen jälkeen, kun El Chapo luovutettiin Yhdysvaltoihin viimeksi vuonna 2017, mikä on osaltaan synnyttänyt valtataisteluita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat