Ruotsin kuninkaan puheista syntyi kohu, vakuuttaa kuitenkin tukeaan Victorialle

Lakimuutos suisti aikanaan prinssi Carl Philipin alemmaksi kruununperimysjärjestyksessä.

Ruotsin kuningasperhettä kuvattuna 10. joulukuuta 2021. Edessä oikealla kuningas Kaarle Kustaa ja takana vasemmalla kruununprinsessa Victoria.

6.1. 11:04

Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa vakuuttaa, että hän tukee kruununprinsessa Victoriaa tämän asemassa.

Asiasta on noussut Ruotsissa kohu sen jälkeen, kun kuningas on julkisuudessa ottanut kantaa asiaan. Kuningas sanoi Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n julkaisemassa jutussa pitävänsä varsin outona kruununperimysjärjestyksen muutostapaa.

Kysymyksen taustalla on Ruotsin kruununperimysjärjestyksen muuttuminen sen jälkeen, kun Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia olivat perheellistyneet. Aiemmin kruununperimysjärjestyksessä etusijalla oli poika, mutta vuonna 1980 voimaan tulleen uuden perustuslakisäädöksen mukaan kruunun perii hallitsijan esikoinen tämän sukupuolesta riippumatta. Lakimuutos oli pistetty vireille jo joitain vuosia aiemmin.

Kuningasparin toinen lapsi prinssi Carl Philip syntyi vuonna 1979 silloisen lain perusteella kruununperijän asemaan, vaikka on prinsessa Victoriaa nuorempi. Lakimuutoksen seurauksena vanhimmasta lapsesta eli Victoriasta tulikin kruununperillinen ja Carl Philip menetti näin ollen asemansa tulevana kuninkaana.

Kuningas puolestaan on kertonut pitävänsä tällaista taannehtivaa lainsäädäntöä ongelmallisena.

”Tällainen lainsäädäntö ei ole mielestäni viisasta. Poikani Carl Philip syntyi, ja yhtäkkiä tilanne muuttui”, kuningas pohdiskelee SVT:n haastattelussa.

Kuningashuone on nyt julkaissut poikkeuksellisen lausunnon, jonka mukaan kuningas haluaa painottaa, että hänen julkisuudessa esittämänsä näkemykset eivät ole kritiikkiä sitä kohtaan, että nainen voi periä kruunun.

”On itsestään selvää, että nainen voi olla hallitsija. Kruununprinsessa on minun seuraajani. Olen ylpeä hänen väsymättömästä uurastuksestaan Ruotsin hyväksi”, kuningas lausuu hovin tiedotteessa.

Kuningas kertoo olevansa pahoillaan, että hänen näkemyksensä on julkisuudessa tulkittu niin, että hän ei tukisi kruununprinsessa Victoriaa ja tämän asemaa.

Kuninkaalla ja kuningattarella on kaikkiaan kolme lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat