Kevin McCarthya ei vielä 14. äänetyksessäkään valittu puhemieheksi

CNN:n mukaan McCarthy yritti saada republikaanien kapinaryhmäläisiä äänestämään tyhjää, jotta vaadittujen äänten raja laskisi. 14. äänestys alkoi aamuviiden aikoihin Suomen aikaa.

Historiallisessa poliittisessa umpisolmussa puhemieheksi halajavaa republikaanien Kevin McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen siipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan.

6.1. 18:36 | Päivitetty 7.1. 6:26

Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuone äänesti puheenjohtajastaan jo 14. kerran aamuviideltä Suomen aikaa lauantaina.

Republikaanien Kevin McCarthy ei edelleenkään saanut tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi. 14. äänestyskierroksella hänen onnistui saada 216 ääntä.

Lue lisää: ”Mitään tällaista ei ole koskaan nähty” – Kevin McCarthyn 14. tappio sai tunteet kuumenemaan, nyt äänestetään jälleen

Perjantaina edustajat eivät onnistuneet 13. äänestyksessä päättämään uudesta puheenjohtajasta, kertoi muun muassa The New York Times. Perjantai-iltana Suomen aikaan järjestetyssä 13. äänestyksessä puheenjohtajaksi halajavaa republikaanien McCarthya äänesti 214 edustajaa, mutta määrä ei riittänyt valintaan.

Uutiskanava CNN:n mukaan puhemieheksi kaavailtu McCarthy oli joukkoineen vakuuttunut siitä, että McCarthy saisi valintaan vaadittavat äänet kasaan vielä paikallista aikaa perjantai-iltana.

CNN:n mukaan McCarthy ja hänen liittolaisensa yrittävät saada osaa republikaanien kapinaryhmäläisistä äänestämään tyhjää, jotta vaadittujen äänten raja laskisi. Teknisesti McCarthy ei tarvitse 218:ta ääntä voittaakseen, vaan tarpeeksi monen pitää jättää äänestämättä tai äänestää tyhjää. Demokraattipuhemies Nancy Pelosi esimerkiksi valittiin 216 äänellä vuonna 2021.

McCarthyn valinta jäi jo 12. yrityksellä vain muutaman äänen päähän, kun vähemmistössä olevien demokraattien lisäksi seitsemän McCarthyn puoluetoveria äänesti muita ehdokkaita.

13. äänestyksessä sisäinen oppositio oli kutistunut kuuteen.

McCarthyn leirissä toivottiin uusien käännynnäisten lisäävän painetta jäljellä olevia kapinoitsijoita kohtaan, mutta toistaiseksi vastustajien kova ydin on pysynyt lujana. McCarthy ja hänen tukijansa vaikuttivat kuitenkin olevan tyytyväisiä saavuttamaansa edistykseen.

”Minä saan ne äänet”, McCarthy julisti CNN:lle 13. äänestyskierroksen jälkeen.

Apua kapinallisten käännytystyöhön ehdittiin perjantaina pyytää muun muassa entiseltä presidentiltä Donald Trumpilta, joka jo keskiviikkona yritti ylipuhua kapinallisia McCarthyn taakse.

Perjantaina 12. äänestyksessä McCarthy sai ensimmäistä kertaa enemmän ääniä kuin demokraattien vähemmistöjohtaja Hakeem Jeffries. McCarthy sai 213 ääntä ja Jeffries 211. Jeffriesin äänimäärä putosi yhdellä aiemmista päivistä, sillä Marylandin demokraattiedustaja David Trone oli kauan aikaa sitten sovitussa leikkauksessa. 13. äänestykseen Trone oli palannut käsi paketissa ja sairaalan sukat jalassaan.

McCarthya vastaan kapinoivien äänet jakautuivat 12. äänestyksessä oklahomalaiselle Kevin Hernille ja ohiolaiselle Jim Jordanille. 13. yrityksellä vastustajien kaikki äänet menivät Jordanille.

Äänestyksiä jatketaan, kunnes puheenjohtaja saadaan valittua.

Puheenjohtajasta äänestettiin perjantaina jo neljättä päivää. Tiistain, keskiviikon ja torstain aikana ehdittiin äänestää tuloksetta yhteensä 11 kertaa.

Yhdysvaltain kolmanneksi korkea-arvoisimpaan poliittiseen virkaan pyrkivää McCarthya kampittaa oman puolueen laitaoikeiston kapinallinen änkyräsiipi, joka on sitkeästi äänestänyt häntä vastaan. Alun perin muodollisuutena pidetty äänestys on muuttunut poikkeuksellisen tulehtuneeksi poliittiseksi kädenväännöksi.

Vastustajilla ei ole ollut niinkään huomauttamista McCarthyn poliittisesta linjasta, vaan sen puutteesta. Vastustajat pitävät McCarthya pyrkyrinä, jolla ei edes ole varsinaista ideologiaa.

McCarthy tukijoineen on käynyt viime päivinä lukuisia neuvotteluita vastustajiensa kanssa, ja hänen on raportoitu tehneen lukuisia myönnytyksiä.

Edustajainhuoneessa edustajaksi valitut odottavat virkavalansa vannomista, joka voidaan tehdä vasta puheenjohtajan valinnan jälkeen. Kongressi ei voi aloittaa toimintaansa ennen kuin puhemies on valittu.

Puheenjohtajavalinta on virallisesti pisin johtajuustaistelu edustajainhuoneessa sitten 1800-luvun puolenvälin. Silloinen umpisolmu edelsi maan sisällissotaa.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat