Presidentti Zelenskyi innostui Yhdysvaltojen ”joululahjasta” Ukrainalle – ”kaikkien aikojen” aseavun arvo lähes 3 miljardia dollaria

Yhdysvaltojen mittava aseapu on Ukrainalle erittäin tervetullut ”lahja”.

Zelenskyi ja Biden tapasivat Valkoisessa talossa ennen joulua. Zelenskyin mukaan neuvottelut kantavat nyt hedelmää, kun Yhdysvallat myöntää Ukrainalle suuren apupaketin.

7.1. 0:19

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi perjantaina Twitterissä viestin, jossa hän osoitti vuolaat kiitoksensa Yhdysvalloille ja presidentti Joe Bidenille maan Ukrainalle antamasta ”joululahjasta”.

Yhdysvallat tiedotti perjantaina, että se toimittaa Ukrainalle aseapua lähes kolmen miljardin dollarin edestä.

"Toivotan tervetulleeksi kaikkien aikojen amerikkalaisen puolustus­apupaketin. Kiitos Yhdysvaltojen presidentti täysin uusista aseista, mukaan lukien Bradley-ajoneuvoista ja ilmatorjuntaohjuksia. Ne tulevat vahvistamaan Ukrainan armeijaa taistelukentillä. Mahtava joululahja Ukrainalle!” Zelenskyi kirjoitti Twitterissä.

”Yhdessä amerikkalaisten kanssa me lähestymme yhteistä voittoa”, presidentti jatkoi.

Ukrainassa vietetään parhaillaan joulua, sillä maassa on käytössä juliaaninen kalenteri.

Zelenskyi mainitsi Yhdysvaltojen mittavan aseavun myös perjantai-illan puheessaan. Presidentti sanoi, että aseet tulevat juuri oikeaan aikaan ja että ne ovat voimakkaita ja hyvin tarpeellisia Ukrainan joukoille. Hän kiitti myös tavallisia amerikkalaisia.

”Kiitän presidentti Bidenia, kiitän kongressia ja kaikkia amerikkalaisia, jotka arvostavat vapautta ja jotka tietävät, että vapaus on suojelemisen arvoista ja jotka kuuntelivat Ukrainaa minun Washingtonin-vierailuni aikana. Näemme konkreettisia tuloksia vierailustani ja neuvotteluistamme”, Zelenskyi sanoi.

Valkoisen talon tiedottajan Karine Jean-Pierren mukaan nyt julkistettuun sota-apuun sisältyy muun muassa noin 50 Bradley-rynnäkkö­panssarivaunua, 500 panssarintorjunta­ohjusta, panssaroituja miehistön kuljetusvaunuja ja ammuksia.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että yhteensä Yhdysvallat aikoo tukea Ukrainaa ja maita, joihin Venäjän hyökkäyssota on vaikuttanut, 3,75 miljardilla dollarilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat