Yhdysvallat on hyväksynyt uuden lääkkeen Alzheimerin taudin hoitoon. Uutistoimisto AFP:n mukaan Leqembi-lääke, joka tunnetaan myös nimellä lecanemab, hyväksyttiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen kongressin raportti oli arvostellut Elintarvike- ja lääkevirastoa (FDA) luvan myöntämisestä toiselle Alzheimer-lääkkeelle Aduhelmille. Aduhelmille myönnettiin lupa vuonna 2021.
Alan asiantuntijat ovat kuvailleet Leqembi-lääkettä ”historialliseksi läpimurroiksi”, sillä se hidastaa taudin etenemistä. Alan asiantuntijoiden mukaan Leqembi on uusin lääke, joka vaikuttaa taudin etenemiseen eikä vain sen oireisiin.
Lääkettä on myös arvosteltu, sillä kliinisissä testeissä on todettu, että lääke voi aiheuttaa sivuvaikutuksena aivojen turvotusta ja verenvuotoa.
Lue lisää: Koevaiheessa oleva lääke voi hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä – Professori: ”Historiallista”
AFP:n mukaan molemmat muistisairauden hoitoon tarkoitetut lääkkeet hyväksyttiin Yhdysvalloissa nopeutetun prosessin kautta, joka on käytössä lääkkeille, joilla voidaan hoitaa sellaisia vakavia sairauksia, joihin ei aiemmin ole ollut olemassa tarpeeksi tehokkaita hoitomuotoja.
Leqembi tuo FDA:n mukaan ”tarpeellista kehitystä meneillään olevaan taisteluun hoitaa Alzheimerin tautia tehokkaasti”. FDA:n edustajan mukaan se on uusin ja tehokkain hoitomuoto ja pureutuu itse sairauteen oireiden hoidon sijaan.
Lääke ei kuitenkaan paranna Alzheimerin tautia, vaan ainoastaan hidastaa sen etenemistä.
Syyskuussa julkistettujen tutkimustulosten mukaan Leqembi hidasti Alzheimerin tautia sairastavien kognitiivisten toimintojen heikkenemistä 27 prosentilla potilaista. Lääke toimi parmemin niillä, joiden sairaus oli vasta alkuvaiheessa.
Tutkimusten kolmannessa vaiheessa oli mukana lähes 1 800 ihmistä, jotka jaettiin lumelääkettä ja Leqembiä saaneisiin. Tutkimus kesti 18 kuukautta ja potilaille annettiin lääkettä ja lumelääkettä kahden viikon välein.
Kritiikkiä on herättänyt se, että tutkimuksessa selvisi, että noin 17 prosenttia lääkettä saaneista potilaista kärsi aivoverenvuodoista, kun taas lumelääkettä saaneilla vastaava luku oli yhdeksän prosenttia. Noin 12 prosentilla lääkettä saaneista oli puolestaan aivojen turvotusta, kun vain 1,7 prosenttia lumelääkettä saaneista kärsi siitä. Kuolleisuus oli molemmissa ryhmissä samaa luokkaa.
Leqembi on synteettisesti valmistettu vasta-aine, joka ikään kuin putsaa amyloidia aivoista. Alzheimerin taudissa aivoihin kertyy palkkia amyloidiproteiinia, joka heikentää aivosolujen toimintaa. AFP:n mukaan kliinisissä kokeissa havaittiin, että nyt hyväksytty lääke vähensi kertymiä aivoissa merkittävästi.
Uudet lääkkeet ovat kuitenkin kalliita. Niiden vuosittaiseksi hintalapuksi arvioidaan useita kymmeniä tuhansia dollareita.
Noin 6,5 miljoonaa amerikkalaista sairastaa Alzheimerin tautia. Arvioiden mukaan Suomessa potilaita on noin 70 000.
Oikaisu 7. tammikuuta kello 9.18: Korjattu Yhdysvalloissa Alzheimerin tautia sairastavien määrä.
Oikaisu 9. tammikuuta kello 13.08: Jutun aiemmassa versiossa väitettiin, että Leqembi hyväksyttiin vain päiviä sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen Elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) oli myöntänyt luvan toiselle, Aduhelm-nimiselle Alzheimer-lääkkeelle. Leqembi hyväksyttiin vain muutama päivä sen jälkeen kun kongressin raportti oli kritisoinut FDA:ta Aduhelm-lääkkeen hyväksymisestä. Aduhelm hyväksyttiin 2021. Tarkennettu, että Leqembi ei ole ensimmäinen vaan uusin lääke, jonka on todettu hidastavan taudin etenemistä.