”Mitään tällaista ei ole koskaan nähty” – McCarthy valittiin puheen­johtajaksi, draama tallentui kuviin ja videolle

Republikaanien äärisiiven vastustus hiipui viimein riittävästi. Valinnan loppumetreillä tunteet kuumenivat.

7.1. 6:50 | Päivitetty 7.1. 9:28

Washington

Perjantai jää Yhdysvaltain poliittiseen historiaan.

Kevin McCarthy sai kuin saikin lopulta haluamansa. Hänet valittiin Yhdysvaltojen edustajainhuoneen puheenjohtajaksi hengästyttävien vaiheiden jälkeen.

”Sehän oli helppoa, eikö vain?” hän nauratti yleisöä voitonpuheessaan.

McCarthy sai lopulta 216 ääntä ja demokraattien Hakeem Jeffries 212. Kuusi äänesti tyhjää, minkä takia McCarthy ei tarvinnut tuekseen edustajainhuoneen enemmistöä eli 218:aa.

Poikkeuksellista oli jo äänestyksen venyminen monipäiväiseksi, mutta kierrokset vain kovenivat loppua kohti.

Peli ratkesi lopulta 15. äänestyskierroksella, mutta sitä edeltävän kierroksen tapahtumia tullaan muistelemaan pitkään.

Kevin McCarthy valittiin puhemieheksi keskiyön jälkeen Washingtonissa.

14. kierroksella McCarthy luuli jo olevansa matkalla kohti voittoa.

Hän oli esiintynyt rehvakkaasti televisiossa ja vakuuttanut, että hänellä on tarvittavat äänet.

Kun muut edustajainhuoneen jäsenet olivat jo äänestäneet, kaikkien katseet kääntyivät floridalaiseen republikaaniin Matt Gaetziin.

Hän äänesti tyhjää.

Sali kohahti. McCarthy nousi ylös penkistään ja käveli tyrmistyneen näköisenä Gaetzin luokse. Suorassa lähetyksessä näytettiin miesten kiivasta sananvaihtoa.

Kevin McCarthy hermostui puoluetoverilleen Matt Gaetzille, kun ei saanutkaan tämän ääntä.

Richard Hudson tarttui kasvoista puoluetoveriaan Mike Rogersia, joka hermostui Matt Gaetzin äänestyspäätöksestä.

Alabaman Mike Rogers kävi niin kuumana Gaetzille, että häntä vedettiin loitommalle naamasta pitäen. Käsirysy näytti olevan lähellä McCarthyn ja Gaetzinkin välillä, kun miehet seisoivat napit vastakkain.

CNN-uutiskanavan juontajilta olivat loppua sanat kesken. ”En ole koskaan nähnyt mitään tällaista”, he toistelivat kilpaa.

Suorassa lähetyksessä todella päästiin todistamaan sellaista, mitä tyypillisesti ei ole mahdollista nähdä.

Yleensä edustajainhuoneessa on tarkat säännöt siitä, mitä saa kuvata. Nyt säännöt eivät ole voimassa, koska edustajainhuonetta ei ole vielä edes vihitty virkaan.

Tunteet kuumenivat äänestyksen pitkittyessä.

Kirvelevän tappion jälkeen edustajainhuone ehti jo äänestää tauosta maanantaihin asti, mutta McCarthy kumppaneineen meni viime hetkellä vaihtamaan kantaansa.

Tauon sijaan aloitettiinkin jälleen uusi äänestyskierros, jonka McCarthy täpärästi voitti.

Amerikkalaismedioiden mukaan ex-presidentti Donald Trump puuttui peliin ja soitti ainakin Gaetzille ja Andy Biggsille patistaen näitä muuttamaan kantaansa.

Gaetz pysyi lujana, mutta Biggs myöntyi Trumpin tahtoon. Myös Eli Crane ja Matt Rosendale vaihtoivat 15. kierroksella äänensä tyhjäksi.

Yleensä edustajainhuoneen puheenjohtajan valinta on lähinnä muodollisuus, mutta tällä kertaa republikaanipuolueen oikeistosiipi kääntyi omaansa vastaan.

Ensimmäisessä äänestyksessä viime tiistaina peräti 19 republikaania kieltäytyi asettumasta McCarthyn taakse. He olivat sekalainen joukko pääasiassa Trumpin tukijoita.

McCarthy antoi runsaasti myönnytyksiä kapinoivalle joukolle saadakseen heidän äänet itselleen.

Tiedot myönnytyksistä on koottu useista amerikkalaismedioista: The New York Timesista, The Washington Postista, Politicosta ja The Hillistä.

Ilmeisesti pelkästään yksi republikaaniedustaja voi jatkossa pakottaa puheenjohtajan epäluottamusäänestykseen, jonka kautta tämä voidaan syrjäyttää. Aiemmin äänestykseen on pitänyt olla tuki puolelta republikaanien edustajista.

McCarthy on tiettävästi suostunut myös siihen, että kellä tahansa edustajalla on jatkossa oikeus ehdottaa rajaton määrä muutoksia määrärahoja koskeviin lakiesityksiin. Hän on myös luvannut äärikonservatiiveille myös sananvaltaa tärkeiden valiokuntien jäsenten nimityksiin.

McCarthya tukeva vaikutusvaltainen vaalikampanjoiden varainkeruuorganisaatio puolestaan sitoutui vähentämään puuttumistaan republikaanien esivaaleihin. Äärikonservatiivit ovat syyttäneet McCarthyn vaikuttaneen esivaalien kääntymiseen valtavirran republikaanien eduksi.

Lisäksi McCarthy on luvannut tuoda edustajainhuoneen äänestettäväksi lain, joka säätäisi enimmäispituuden edustajien peräkkäisille virkakausille. Tämän voi nähdä populistisena vetona puolue-eliittiä vastaan.

Kongressi ei voinut aloittaa toimintaansa ennen kuin puheenjohtaja oli valittu. Puheenjohtajan valinnassa oli viimeksi mennyt näin kauan yli 160 vuotta sitten.

Edustajainhuoneen puheenjohtajan tehtävä on Yhdysvaltain hallinnon ylin heti presidentin ja varapresidentin jälkeen.

Kevin McCarthy puhutteli Matt Gaetzia, joka olisi voinut ratkaista kisan mutta äänesti tyhjää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat