Presidentti Biden onnitteli Kevin McCarthya puhemiesvalinnasta, sanoi olevansa valmis yhteistyöhön

Myös muun muassa entinen presidentti Donald Trump onnitteli McCarthya. Demokraattien edustajat kuitenkin varoittavat myönnytyksistä republikaanipuolueen äärioikeistolaidalle.

Republikaani Kevin McCarthy valittiin lauantaiaamulla Suomen aikaa Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen puhemieheksi 15. äänestyskierroksella.

7.1. 10:14

Yhdysvaltain edustajainhuone sai päiviä kestäneen, viidentoista äänestyskierroksen mittaiseksi venyneen dramaattisen käsittelyn päätteeksi valittua itselleen puhemiehen. Tehtävään äänestettiin lopulta keskiyön aikoihin paikallista aikaa republikaanipuolueen edustaja Kevin McCarthy. Toiseksi eniten ääniä keräsi edustajainhuoneen vähemmistöjohtaja, demokraattien Hakeem Jeffries.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden onnitteli McCarthya ja kommentoi tämän valintaa sanomalla olevansa tilaisuuden tullen valmis yhteistyöhön republikaanien kanssa, kertoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

”Kuten sanoin välivaalien jälkeen, olen valmis työskentelemään republikaanien kanssa aina kun voin ja äänestäjät tekivät selväksi, että he odottavat myös republikaanien olevan valmiita työskentelemään kanssani”, sanoi Biden.

Republikaanijohtaja Mitch McConnell onnitteli puoluetoveriaan Twitterissä ja painotti republikaanisenaattorien työskentelevän ”yhdessä” valvoakseen” Washingtonin demokraatteja” ja ”holtitonta hallintoa” sekä ”taistellakseen äärivasemmiston radikaalia politiikkaa vastaan ja puolustaakseen Amerikkaa.”

McCarthyn valinta viivästyi päivillä, sillä juuri republikaanipuolueen äärioikeistosiipi äänesti muita edustajia. Myöhään perjantai-illalla järjestettävissä äänestyksissä republikaaniedustajat kävivät toisiinsa jopa käsiksi tilanteen kuumentuessa.

Lue lisää: ”Mitään tällaista ei ole koskaan nähty” – McCarthy valittiin puheen­johtajaksi, draama tallentui kuviin ja videolle

Yhdysvaltain senaatin enemmistöjohtaja, demokraattipuolueen Chuck Schumer varoitti McCarthyn tekemien myönnytysten saattavan osoittautua turmiollisiksi myöhemmin.

Myönnytyksiin kuuluu muun muassa se, että kuka vain republikaaniedustaja voi vaatia epäluottamusäänestystä McCarthylle milloin vain.

”Kevin McCarthyn myönnytykset puolueensa ääriliikkeille tekevät paljon todennäköisemmäksi, että MAGA-republikaanien hallitsema edustajainhuone aiheuttaa hallituksen sulkemisen”, sanoi Schumer.

MAGA viittaa entisen presidentin Donald Trumpin iskulauseeseen ”Make America Great Again” ja tarkoittaa laajemmin muun muassa vuoden 2020 presidentinvaaleja vilpillisiksi väittäviä republikaaneja.

Trump onnitteli McCarthya omalla Truth Social -sosiaalisen median sivustollaan.

”Onnea Kevin McCarthylle ja meidän SUURELLE (GREAT) republikaanipuolueellemme”, sanoi Trump.

Trumpin mukaan vaikka valintaprosessi vaikutti ”hullulta”, se teki siitä ”paljon isomman ja tärkeämmän kuin jos se olisi tehty tavalliseen tapaan.”

Demokraattiedustajat ovat osoittaneet tyytymättömyyttään valinnasta.

Yksi puolueen edustajainhuoneen puheenjohtajista, ryhmäpiiskuri Catherine Clark kutsui McCarthyn valintaa ”huolestuttavaksi merkiksi” siitä, mihin edustajien republikaanienemmistö johtaa.

”Joka käänteessä hän on laittanut vallan ja politiikan demokratiamme ja Yhdysvaltain kansalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edelle”, kirjoittaa Clark Twitterissä.

Clarkin mukaan edustajainhuoneen republikaanijäsenet vievät sitä koko ajan äärimmäisempään suuntaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat