Peking
Tarjoilija Zhang Xinxinia vuoroin hymyilyttää ja vuoroin itkettää. Ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen hän saa viettää kiinalaisen uudenvuoden – jouluun vertautuvan perhejuhlan – lastensa kanssa.
”Poika pitää peleistä, olen ostanut hänelle niitä lahjaksi. Ja suklaata. Tyttö pitää barbeista, leluista ja prinsessoista.”
Maailmalla pohditaan, mitä vaikutuksia Kiinasta saapuvilla turisteilla on, kun Kiina nyt hellittää matkustussääntöjään. Kiinalaisille tärkeämpää on se, että loppuvuonna purettiin maan sisäiset koronaan liittyneet matkustusrajoitukset.
Nyt miljoonat lapset pääsevät pitkästä aikaa juhlimaan kiinalaista uutta vuotta siirtotyöläisvanhempiensa kanssa.
Kymmenet miljoonat perheet ovat jakautuneet vanhempien töiden vuoksi kahtaalle. Zhang paiskii töitä Pekingissä, ja 6- ja 13-lapset ovat suvun luona Shanxin maakunnan Yunchengin kaupungissa.
Lastensa lisäksi siirtotyöläiset ovat erossa iäkkäistä vanhemmistaan.
Kiinalaista uuttavuotta vietetään 21. ja 22. tammikuuta, ja siihen liittyy maailman suurin matkakuhina.
Tänään lauantaina alkoi kiinalaisen uudenvuoden virallinen, 40 päivää kestävä matkustusaika. Kiinan liikenneministeriö arvioi uudenvuodenmatkoja kertyvän kaikkiaan 2 miljardia, eli kaksinkertaisesti viime vuoteen verrattuna.
Zhang Xinxin toivoo ehtivänsä uudenvuodenaatoksi kotiin, jotta saa tehdä ja syödä juhlaillallisen lastensa kanssa.
Kahtena edellisenä vuonna uudenvuoden matkoihin liittyi niin suuria riskejä, ettei Zhang eikä moni muukaan uskaltanut niitä ottaa.
”Olisin joutunut karanteeniin, enkä tiennyt, miten pian olisin päässyt takaisin Pekingiin.”
Kiinan sisällä oli usein koronarajoitusten aikana käytössä maansisäisiä matkustuskieltoja ja karanteeneja. Jos Pekingissä oli muutama tautitapaus, muualle mennessä joutui karanteeniin, tai toisinpäin.
Zhang olisi joutunut karanteeraamaan kotikonnuillaan kymmenkunta päivää, ja karanteenihotelli olisi maksanut liikaa.
Kaikki siirtotyöläiset eivät ole nähneet lapsiaan lainkaan kolmeen vuoteen, sillä uudenvuoden jälkeinen viikko on osalle vuoden ainut loma. Zhang on päässyt käymään kotonaan joka kesä viikon verran. Kesäisin oli löysempää rajoitusrintamalla.
Pekingin rautatieasemalla kärrättiin matkalaukkuja ja pussukoita, joista monissa oli uudenvuoden lahjoja läheisille.
Uudenvuoden kiihkeään matka-aikaan taistellaan matkalipuista. Zhang on aatonaaton junalippujen jonotuslistalla.
”Jos saan liput, olisin aattona jo kotona, ja voisin ripustaa uudenvuoden toivotukset ovenpieleen. Voisin tehdä mykyjä ja syödä uudenvuoden illallisen lasteni kanssa.”
Jos aatonaatoksi ei heru lippua, Zhang matkustaa kotiin aattona, vähän hiljaisempana junailupäivänä.
”Aion olla lasteni ja suvun vanhempien kanssa. Aion puhua paljon lasteni kanssa ja yrittää ymmärtää, mitä kaikkea he miettivät mielessään.”
Zhang ja lapset puhuvat usein kuvapuheluja, mutta niissä ei saa selville kaikkea.
”Kun tytär kaipaa minua, hän sanoo, että vain miesten pitäisi käydä kodin ulkopuolella töissä ja että naisten pitäisi olla kotona.”
Kun Kiina joulukuun alussa lähes lopetti tiukat ja pitkään jatkuneet koronanvastaiset rajoituksensa, virus levisi valtavaa vauhtia varsinkin isoissa kaupungeissa.
Nyt moni pelkää vievänsä viruksen maalle mukanaan ja pysyy erossa suvustaan tänäkin vuonna.
Juhlapyhän matkat luultavasti levittävät koronaviruksen Kiinan viimeisiinkin kolkkiin. Maaseudulla sairaanhoito on kehnoa ja vanhuksia paljon, joten virus tekee siellä helposti tuhoja.
Kiinassa asuville ulkomaalaisille, liikematkustajille ja passin omaaville kiinalaisille – noin 10 prosentille kansasta – tänään lauantaina kello 18 Suomen aikaa on merkittävä hetki. Kiina luopuu maahantulokaranteeneista.
Kiinan koronarajoitusten olennaisena osana maahantulijat ovat joutuneet viettämään useita päiviä, väliin jopa viikkoja, hotellikaranteenissa.
Muutoksen seurauksena kiinalaiset alkavat taas sankoin joukoin matkustaa maailmalle. Tästä alkaen he pääsevät takaisin kotiin ilman aikaa vieviä ja hermoja raastavia karanteeneja.
Korona-aikana Kiina on myöntänyt kansalaisilleen hyvin vähän uusia passeja, mutta lupaa nopeuttaa tahtiaan.
Monet maat, Suomi mukaan lukien, vaativat nyt Kiinasta tulijoilta koronatestiä. Kiinaa tämä suututtaa, vaikka myös Kiina itse edelleen vaatii maahantulijoilta testin.
Eivätkä ulkomaiset turistit vieläkään pääse Kiinaan.
Kiina vaatii kuitenkin testin kaikilta saapujilta, muut maat vain Kiinasta tulijoilta. Kiina ja monet kiinalaiset kokevat testivaateet syrjiviksi.
EU:n ja esimerkiksi Suomen terveysasiantuntijoiden mukaan kaikkien Kiinasta tulijoiden testaaminen on turhaa. Koronaa on Euroopassa niin paljon, etteivät Kiinan-matkaajat tuo tilanteeseen juurikaan lisätaakkaa.
Poliitikot pelkäävät erityisesti Kiinasta myöhemmin tulevia uusia muunnoksia, joita Kiina saattaa pimittää. Muunnoksia pystyy testaamaan myös lentojen jätevesistä.