Sotaveteraanit kritisoivat prinssi Harrya, joka kertoi tappaneensa 25 talebania Afganistanissa

Prinssi Harry toteaa elämäkerrassaan tappaneensa 25 Talebanin taistelijaa palvellessaan Afganistanissa.

Espanjassa prinssi Harryn elämäkerta meni joissain kirjakaupoissa myyntiin ennenaikaisesti torstaina.

7.1. 15:31

Britannian asevoimien entiset sotilaat ovat arvostelleet kovin sanoin prinssi Harrya, joka sanoo elämäkerrassaan tappaneensa 25 Talebanin taistelijaa Afganistanissa. Prinssi kertoo Spare-elämäkerrassa (suom. Varamies) ajastaan Apache-taisteluhelikopterin ampujana vuonna 2012.

Kirja tulee myyntiin vasta tiistaina. Jotkut espanjalaiset kirjakaupat laittoivat sen kuitenkin vahingossa myyntiin jo torstaina, minkä vuoksi espanjankielisiä painoksia on päätynyt myös brittitoimittajien käsiin.

”Numeroni on 25. Se ei ole numero, joka täyttäisi minut tyytyväisyydellä, mutta se ei myöskään nolaa minua”, Harry kertoo The Daily Telegraph -brittilehden mukaan elämäkerrassaan.

Jo eläköitynyt Britannian armeijan eversti Tim Collins totesi, että vuonna 2020 Britannian kuningasperheestä irtaantunut Harry on ”nyt kääntänyt selkänsä toiselle perheelleen, asevoimille”.

”Tämä ei edusta sitä, miten me käyttäydymme armeijassa; me emme ajattele näin”, Collins sanoo Britannian asevoimista uutisoivan Forces News -median haastattelussa.

Collinsin mukaan armeijassa ei ole koskaan pidetty lukua siitä, kuinka monta ihmistä kukin on tappanut. Monet ovat olleet julkisuudessa Collinsin kanssa yhtä mieltä.

Entinen Britannian kuninkaallisen laivaston kontra-amiraali Chris Parry totesi Sky News -brittikanavalle, ettei 35 palveluvuotensa aikana ja taisteluihin osallistuessaan koskaan kuullut, että joku olisi kertonut lukunsa.

”Valitettavasti joudun sanomaan, että se on kömpelöä ja mautonta, eikä osoita kunnioitusta niitä ihmisiä kohtaan, jotka on tapettu”, hän sanoo.

Osa entisistä sotilasjohtajista on nostanut esiin, että Harryn sanat voivat vaarantaa hänen ja muiden turvallisuuden. Britannian entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Kim Darroch totesi Sky News -brittikanavalle, että olisi neuvonut Harrya olemaan antamatta niin yksityiskohtaisia lausuntoja.

Entinen Britannian asevoimien eversti Richard Kemp – joka nousi johtamaan Britannian joukkoja Afganistanissa vuonna 2003 ennen eläköitymistään – totesi saman kanavan eri jutussa, että Harryn kommentit olivat harkitsemattomia ja voivat yllyttää iskuun brittisotilaita vastaan.

Kemp piti erityisen vaarallisena sitä, että Harry antoi käsityksen, että brittisotilaat koulutettaisiin näkemään vihollisensa ”ihmistä vähempiarvoisina.”

Prinssi Harry kertoo elämäkerrassa ajatelleensa Talebanin taistelijoita pikemminkin šakkinappuloina kuin ihmisinä. Hänen sanansa ovat kantautuneet Afganistaniin asti.

Perjantaina niitä kommentoi Twitterissä Talebanin hallinnon sisäministerin neuvonantajan virkaa toimittava Anas Haqqani, joka on Haqqani-terroristijärjestön perustajan Jalaluddin Haqqanin poika.

”Herra Harry! Tappamasi eivät olleet šakkinappuloita, he olivat ihmisiä; heillä oli perheitä, jotka odottivat heidän paluutaan. Afganistanilaisia tappaneiden joukossa monilla ei ole säädyllisyyttä paljastaa omaatuntoaan ja tunnustaa sotarikoksiaan”, Haqqani kirjoitti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat