Biden vierailee ensimmäisen kerran Meksikon rajalla, jossa kuplii kaksi keskeistä kriisiä

Yhdysvaltain demokraattipresidentti yrittää hillitä laitonta maahanmuuttoa ja huumeiden salakuljetusta sekä hiljentää republikaanien valitukset. El Pason jälkeen hän suuntaa Meksikoon tapaamaan maan presidenttiä.

Venezuelalaiset siirtolaiset osoittivat mieltään pikakäännytykset mahdollistavaa lakia vastaan El Pasossa Texasissa lauantaina..

8.1. 18:33

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin saapuu sunnuntaina Texasin El Pasoon vain muutama päivä sen jälkeen, kun hän torstaina julkaisi uudet toimenpiteet laittomien rajanylitysten hillitsemiseksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Biden vierailee presidenttinä Meksikon rajalla, joka on aiheuttanut hänelle viimeisen kahden vuoden aikana runsaasti päänvaivaa. Biden lupasi äänestäjilleen ”inhimillistä maahanmuuttopolitiikkaa”, mutta jo hänen ensimmäisenä presidenttikeväänään rajalle muodostui humanitaarinen kriisi, kun yksin matkustavia siirtolaislapsia säilöttiin resurssien puutteessa karuihin oloihin käsittelykeskuksiin keväällä 2021.

Nyt Yhdysvaltain etelärajan ylittävien ihmisten määrä on jälleen noussut ennätyslukemiin, ja joulukuussa El Pason demokraattipormestari julisti hätätilan, kun sadat siirtolaiset nukkuivat kylmillä kaduilla ja päivittäiset laittomien siirtolaisten pidätykset kirjattiin tuhansissa, uutisoi uutistoimisto Reuters.

Uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain rajavartiolaitos kirjasi syyskuussa päättyneellä vuoden 2022 tilikaudella Meksikon rajalla yhteensä ennätykselliset 2,2 miljoonaa pidätystä, kertoo uutistoimisto Reuters. El País -espanjalaislehden mukaan laittomia rajanylityksiä oli enemmän kuin kertaakaan sitten toisen maailmansodan.

Osittain korkea määrä johtuu tosin siitä, että terveyslain pykälän 42 nojalla pikakäännytetyt ihmiset ovat yrittäneet rajan yli useita kertoja.

BideniN edeltäjä Donald Trump otti pykälän 42 käyttöön koronan aikana. Sen mukaan yleisen terveydentilan vaarantava tulija voidaan karkottaa rajalta saman tien.

Ennen viime vuotta Meksiko hyväksyi maahan Yhdysvaltain karkottamat Meksikon, Guatemalan, Hondurasin ja El Salvadorin kansalaiset. Viime lokakuussa Meksiko alkoi hyväksyä myös Yhdysvaltain karkottamia venezuelalaisia.

Torstaina Biden ilmoitti Reutersin mukaan, että Yhdysvallat alkaa jatkossa karkottaa myös kuubalaisia, haitilaisia ja nicaragualaisia pykälä 42:en nojalla. Samalla hän kertoi, että Yhdysvallat ottaa maahan laillisesti kuukausittain 30 000 kuubalaista, haitilaista, nicaragualaista ja venezuelalaista.

Jo lokakuussa Biden oli kertonut 24 000 humanitaarisen viisumin kiintiöstä venezuelalaisille, El País kertoo.

Laillisesti maahan saapuvat 30 000 siirtolaista saisivat kahden vuoden työluvan, mutta vastaavasti sama määrä laittomia siirtolaisia karkotettaisiin. Lailliseen kiintiöön pääseminen edellyttää, että siirtolaisella on taloudellinen tukija Yhdysvalloissa, hän tekee hakemuksen kotimaastaan ja saapuu Yhdysvaltoihin lentäen. Ehdot sulkevat taloussyistä ulkopuolelle suuren määrän ihmisiä.

Republikaanit ovat toistuvasti peräänkuuluttaneet Bideniltä vierailua etelärajalla, mutta nyt moni sanoo, ettei pelkkä matka enää riitä.

Rajavierailu edeltää Bidenin ja Meksikon presidentin Andrés Manuel López Obradorin tapaamista Meksikossa maanantaina ja niin kutsuttua kolmen ystävän kokousta tiistaina. ”Three Amigos” -kokoukseen osallistuvat Pohjois-Amerikan johtajat eli Bidenin ja López Obradorin seuraan liittyy Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Meksikon presidentin kanssa Bidenin uskotaan keskustelevan siirtolaiskysymyksen lisäksi ainakin opioidien salakuljetuksesta. Meksikon kartellit ovat keskeisessä asemassa Yhdysvalloissa suuren terveysongelman muodostaneen fentanyylin valmistuksessa.

Meksikon johto valmistautui Bidenin vierailuun torstaina pidättämällä 32-vuotiaan huumepomon Oviedo Guzmán Lópezin Culuacánissa, Sinaloassa. Ajankohta ei ollut sattumaa, vaan Meksikon uskotaan petaavan neuvotteluasemiaan.

Yhdysvaltain etsintäkuuluttama Guzmán López on yksi Meksikon merkittävimmistä huumerikollisista, keskeinen johtohahmo Sinaloan kartellissa ja kartellin perustajajäsenen ja entisen johtajan, Joaquín Archivaldo Guzmán Loeran, ”El Chapo Guzmánin”, poika.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat