Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät kongressiin, presidentin­palatsiin ja korkeimpaan oikeuteen: 300 pidätettiin

Väistyneen presidentin kannattajat vaativat asevoimia syrjäyttämään vaalit voittaneen Lulan.

8.1. 21:18 | Päivitetty 9.1. 14:00

Brasilian edellisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat tunkeutuivat sunnuntaina kongressin, presidentinkanslian ja korkeimman oikeuden rakennuksiin pääkaupungissa Brasíliassa. Asiasta kertovat muun muassa sanomalehdet O Globo ja Folha de São Paulo.

O Globon mukaan korkeimman oikeuden päärakennus on ”täysin tuhottu”. Historiallisia esineitä ja taidetta, kuten korkeimman oikeuden aiempien tuomarien rintakuvia, on rikottu ”korjauskelvottomiksi”. Eräässä tuhotussa korkeimman oikeuden salissa oli O Globon mukaan japanilaisia vaaseja, Portugalin siirtomaavallan aikaisia mattoja ja 1800-luvun seinävaatteita.

Praça dos Três Poderesin alueella, jossa hallintorakennukset sijaitsevat, tungeksi kuva- ja videomateriaalin perusteella tuhansia ihmisiä.

Mielenosoittajat pääsivät uutistoimisto Reutersin mukaan turvallisuusviranomaisten muodostamien esteiden läpi. Viranomaiset käyttivät kyynelkaasua väkijoukon hajottamiseen.

Turvallisuusjoukot ilmoittivat saaneensa myöhemmin hallintaansa kaikki kolme hallintorakennusta. Poliisi kertoi maanantaina päivällä Twitterissä, että 300 ihmistä otettiin kiinni sunnuntaina. Heidät kaikki tunnistetaan ja kuulustellaan tutkinnassa.

Jair Bolsonaron kannattajat osoittivat mieltään presidentti Lulaa vastaan Brasíliassa sunnuntaina.

Turvallisuusjoukot vartioivat presidentinpalatsia Jair Bolsonaron kannattajilta Brasíliassa sunnuntaina.

Jair Bolsonaron kannattajia eteni kongressitalolle Brasíliassa sunnuntaina.

Poliisi otti kiinni Jair Bolsonaron kannattajia.

Hevospoliisi putosi ratsailta yhteenotossa Jair Bolsonaron kannattajien kanssa sunnuntaina.

Jair Bolsonaron kannattaja löi poliisia keskellä levottomuuksi sunnuntaina.

Osa laitaoikeistolaisen Bolsonaron tukijoista on vaatinut Brasilian asevoimia puuttumaan tilanteeseen, jossa Bolsonaro hävisi viime lokakuussa järjestetyt presidentinvaalit. He väittävät vaalitulosta vilpilliseksi, vaikka tästä ei ole mitään näyttöä.

Työväenpuolueen Luiz Inácio Lula da Silva voitti vaalit historiallisen pienellä erolla, 1,8 prosenttiyksilöllä. Lula vannoi virkavalansa uudenvuodenpäivänä. Hän toimi Brasilian presidenttinä viimeksi vuosina 2003–2010.

Bolsonaro väitti etukäteen Brasilian sähköisiä äänestyslaitteita alttiiksi peukaloinnille, vaikka ne ovat olleet käytössä parikymmentä vuotta ilman ongelmia. Bolsonaro ei ole tunnustanut tappiotaan julkisesti, joskaan hän ei vastustellutkaan vallanvaihtoa.

Lula ei ollut sunnuntaina pääkaupungissa vaan vierailulla São Paulon osavaltiossa. Bolsonaro puolestaan on viettänyt vuodenvaihdetta Floridassa.

Lula palasi Brasíliaan myöhään sunnuntai-iltana paikallista aikaa ja kiersi katsomassa tuhoja hallintorakennuksissa. The Guardianin mukaan Lulan toimisto oli väitetysti yksi harvoista huoneista, johon mielenosoittajat eivät päässeet.

”Nämä vandaalit, joita voisimme kutsua fanaattisiksi natseiksi, fanaattisiksi stalinisteiksi – – fanaattisiksi fasisteiksi, tekivät jotain, mitä ei ole koskaan tehty tämän maan historiassa”, Lula sanoi AFP:n mukaan.

”Kaikki nämä ihmiset löydetään, ja heitä rangaistaan.”

Lula syytti tapahtumista suoraan Bolsonaroa, joka ”yllyttää tähän sosiaalisen median kautta Miamista”.

”Kaikki tietävät, että ex-presidentti on kannustanut tällaiseen lukuisissa puheissaan.”

Tilanteen jo rauhoituttua hallintokeskuksessa Bolsonaro tuomitsi kannattajiensa toiminnan. The New York Timesin mukaan hän kirjoitti Twitterissä, että rauhanomaiset mielenosoitukset kuuluvat demokratiaan, mutta ”julkisten rakennusten tuhoaminen ja valtaaminen eivät”. Lisäksi Bolsonaro kiisti Lulan syytökset sanomalla niiden olevan ”perättömiä”.

O Globon mukaan Lula määräsi liittovaltion joukot turvaamaan pääkaupunkialuetta.

Jair Bolsonaron kannattajat rikkoivat kalusteita presidentinpalatsissa.

Tunkeutujat tekivät tihutöitä huoneessa presidentinpalatsissa.

Brasilian oikeusministeri Flávio Dino kertoi O Globon mukaan, että viranomaiset ovat takavarikoineet noin 40 bussia, joilla tuotiin ihmisiä pääkaupunkiin. Viranomaiset selvittävät bussien rahoittajia.

”Ihmiset puhuvat yhä internetissä terrorististen tekojen jatkamisesta. He eivät pysty tuhoamaan Brasilian demokratiaa.”

Paikallinen journalistiliitto kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että ainakin viiden journalistin kimppuun oli hyökätty. Yksi heistä oli AFP:n valokuvaaja, jonka laitteisto varastettiin.

Pääkaupunkialueen kuvernööri Ibaneis Rocha pyysi Folha de São Paulon mukaan anteeksi Lulalta ja irtisanoi turvallisuusjohtajansa Anderson Torresin, Bolsonaron entisen oikeusministerin, josta on myös annettu pidätysmääräys. Rocha kutsui hallintorakennuksiin tunkeutuneita ihmisiä terroristeiksi.

Brasilian korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes päätti myöhään sunnuntaina hyllyttää Rochan 90 päiväksi turvallisuusvirheiden vuoksi, joiden nojalla tunkeutuminen hallintorakennuksiin olivat mahdollisia.

Lisäksi hän määräsi sotilastukikohdan liepeille olevat ihmiset poistumaan 24 tunnin sisällä. Satoja poliiseja kerääntyi maanantaina päivällä Brasilian armeijan päämajalle, jossa kokoontui Bolsonaron kannattajia. Poliisit olivat mellakkavarusteissa, silminnäkijä kertoi Reutersille.

Kolumbian presidentti Gustavo Petro kommentoi, että ”fasistit yrittävät vallankaappausta Brasiliassa”. Myös Argentiinan presidentti Alberto Fernández tuomitsi tapahtumat vallankaappausyrityksenä. Chilen presidentti Gabriel Boric vakuutti ”täyttä tukea Brasilian hallitukselle tämän demokratiaan kohdistuvan pelkurimaisen ja katalan hyökkäyksen edessä”.

Petro, Fernández ja Boric edustavat Lulan tapaan poliittista vasemmistoa.

Myös muun muassa EU:n ja Yhdysvaltojen edustajat ovat tuominneet tapahtuneen.

Poliisi ja entisen presidentin kannattajat ovat ottaneet yhteen pääkaupunki Brasíliassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat