Ulkoministeri Haavisto tuomitsee jyrkästi Bolsonaron kannattajien tekemät hyökkäykset

Latinalainen Amerikka ja länsimaat tuomitsevat hyökkäykset ja ilmaisevat tukeaan Lulan hallinnolle sekä Brasilian demokraattisesti valituille instituutioille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kuvattuna Ruotsin Sälenissä sunnuntaina.

9.1. 5:35 | Päivitetty 9.1. 20:24

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) tuomitsee Brasilian entisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajien tekemät hyökkäykset maan pääkaupungin hallintoalueella. Haavisto kertoo ulkoministeriön Twitter-tilillä tuomitsevansa väkivallan ja hallintorakennusten laittoman valtauksen.

Ulkoministeri Haaviston mukaan poliittiset erimielisyydet on ratkaistava Brasilian demokraattisten instituutioiden sisällä.

Ulkoministeri ilmaisee tukensa maan istuvalle presidentille Luiz Inácio Lula da Silvalle.

Lue lisää: Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät kongressiin, presidentin­palatsiin ja korkeimpaan oikeuteen: 300 pidätettiin

Argentiinan presidentti Alberto Fernández kuvailee Bolsonaron kannattajien tekemiä hyökkäyksiä vallankaappausyritykseksi. Fernández ilmaisee Twitterissä samalla tukensa maan nykypresidentille Silvalle.

Argentiinalaisjohtaja vetoaa myös alueen maihin, että ne vastustaisivat yhdessä rintamassa Brasiliassa tehtyjä hyökkäyksiä. Fernándezin mukaan ne, jotka yrittävät sivuuttaa enemmistön tahdon, uhkaavat demokratiaa ja ansaitsevat tulla kansainvälisen yhteisön hylkäämiksi.

Bolsonaron kannattajien kerrottiin sunnuntaina hyökänneen Brasilian kongressirakennukseen, presidentinpalatsiin sekä maan korkeimman oikeuden rakennukseen. Brasilian uusvanhan presidentin virkaanastujaisista on kulunut viikko, mutta hyökkääjät kieltäytyvät hyväksymästä vasemmistolaisen Lulan voittoa. Bolsonaron kannattajat vaativat sotilaallista väliintuloa ja Lulan eroa.

Lula ehti olla aiemmin maan presidenttinä vuosina 2003–2011.

Fernández kehotti alueen maita myös tukemaan yhteistuumin Lulan johtamaa demokraattisesti valittua hallintoa. Myös Argentiinan ulkoministeri Santiago Cafiero ilmaisi solidaarisuutta Lulalle.

Meksikon presidentti Andrés Manuel López Obrador tuomitsi niin ikään demokratian vastaisen vallankaappausyrityksen. Hän kuvaili Twitterissä, että hyökkäyksiä ovat lietsoneet ”harvainvallan johtajat, edustajat ja fanaatikot”.

”Lula ei ole yksin, hänellä on edistysmielisten voimien tuki omassa maassaan, Meksikossa, Amerikan mantereella ja maailmassa”, Lopez Obrador lisäsi.

Myös muun muassa Kuuban, Bolivian, Chilen, Kolumbian ja Venezuelan johtajat ovat tuominneet väkijoukon toimet. Venezuelan vasemmistopresidentti Nicolás Maduro esimerkiksi kuvaili uusfasististen ryhmien yrittävä syrjäyttää Lulan.

Bolivian ulkoministeri Rogelio Mayta puolestaan painotti, että Latinalaisessa Amerikassa pitää pyrkiä puolustamaan demokratiaa estämällä vihapuheen voittokulku, sisäinen väkivalta ja demokratian vastaiset toimet.

Lue lisää: Bolsonaron valheet johtivat mittaamattomaan hävitykseen Brasilian vallan keskuksessa

EuroopPA-NEUVOSTON puheenjohtaja Charles Michel tuomitsi hyökkäyksen pian ensimmäisten mediatietojen jälkeen.

”Tuomitsen ehdottomasti Brasilian demokraattisia instituutioita vastaan ​​tehdyn hyökkäyksen. Täysi tuki presidentti Lulalle, jonka miljoonat brasilialaiset valitsivat demokraattisesti rehellisillä ja vapailla vaaleilla”, Michel twiittasi myöhään sunnuntai-iltana.

EU:n ulkoasioiden johtaja Josep Borrell kertoi olevansa kauhistunut väkivaltaisten ääriajattelijoiden Brasiliassa tekemistä väkivaltaisuuksista ja laittomasta valtauksesta. Borrell ilmaisi niin ikään tukeaan Lulan hallinnolle sekä maan kongressille ja korkeimmalle oikeudelle.

”Brasilian demokratia tulee voittamaan väkivallan ja ekstremismin”, hän kirjoitti Twitterissä.

Borrell painotti myös, että oikea paikka poliittisten erimielisyyksien selvittelyyn ovat demokraattiset instituutiot sen sijaan, että välejä setvittäisiin väkivaltaisesti kaduilla.

Euroopan parlamentin puheenjohtaja Roberta Metsola twiittasi portugaliksi olevansa syvästi huolissaan Brasilian tapahtumista.

”Demokratiaa tulee aina kunnioittaa”, hän kirjoitti ja sanoi parlamentin olevan Lulan hallinnon ja demokraattisesti valittujen instituutioiden puolella.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron peräänkuulutti Twitterissä, että Brasilian kansan tahtoa ja demokraattisia instituutioita on kunnioitettava. Presidentti Lula voi Macronin mukaan luottaa Ranskan tukeen.

Italian pääministeri Giorgia Meloni puolestaan vetosi Twitterissä, ettei Brasilian tapahtumiin suhtauduttaisi välipitämättömästi. Äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtajan mielestä hyökkäyksiä hallintotiloihin ei voida hyväksyä eivätkä ne sovi minkäänlaiseen demokraattiseen toisinajatteluun. Hän peräänkuulutti myös pikaista paluutta normaaliin.

Yhdysvallat tuomitsee kaikki pyrkimykset horjuttaa Brasilian demokratiaa. Asiasta kertoi Twitterissä Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, jonka mukaan presidentti Joe Biden tarkkailee tilannetta.

Biden on sittemmin kuvaillut hyökkäyksiä järkyttäviksi. Hän antoi lyhykäisen kommenttinsa alkujaan toimittajille, mutta twiittasi sittemmin vielä monisanaisemmin muun muassa tukensa Lulalle.

”Tuomitsen hyökkäyksen demokratiaa ja vallan rauhanomaista vaihtumista vastaan Brasiliassa. Brasilian demokraattisilla instituutioilla on meidän täysi tukemme”, Biden sanoi Twitter-tilillään julkaistussa viestissä.

Hyökkäyksiä on verrattu myös Yhdysvaltain kongressitalon noin kahden vuoden takaiseen hyökkäykseen. Tuolloin vasta vaalit hävinneen Donald Trumpin kannattajat hyökkäsivät kongressirakennukseen ja yrittivät estää Bidenin vaalivoiton vahvistamisen.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainkomitean demokraatit syyttivät Twitterissä, että Bolsonaron ”holtiton piittaamattomuus” demokraattisia periaatteita kohtaan on toiminut Brasilian sunnuntaisten hyökkäysten yllykkeenä.

”Kaksi vuotta tammikuun kuudennen jälkeen Trumpin perintö jatkaa pallonpuoliskomme myrkyttämistä”, twiitissä sanottiin viitaten Yhdysvaltain kongressitalon hyökkäykseen vuoden 2021 tammikuussa.

”Demokratian puolustaminen ja vahingollisten toimijoiden saattaminen vastuuseen on elintärkeää.”

Oikaisu 9.1. kello 20.24: Charles Michel on Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja, ei Euroopan neuvoston.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat