Iran antoi uusia kuoleman­tuomioita – Muun muassa Britannia ja Norja kutsuivat diplomaatteja puhutteluun

Yhteensä 17 ihmistä on tuomittu kuolemaan yli kolme kuukautta kestäneiden mielenosoitusten vuoksi. Saksa, Britannia ja Norja ilmoittivat maanantaina kutsuneensa iranilaisdiplomaatteja puhutteluun.

Ihmiset osoittivat mieltään Iranin pääkaupungissa Teheranissa 21. syyskuuta.

9.1. 9:55 | Päivitetty 9.1. 20:34

Iranissa on annettu jälleen kuolemantuomioita. Nyt kuolemaan tuomittiin kolme ihmistä, joita on syytetty kolmen turvallisuusjoukkojen jäsenen tappamisesta.

Asiasta kertoi maan oikeuslaitos maanantaina. Tuomioista voi vielä valittaa maan korkeimpaan oikeuteen.

Yhteensä 17 ihmistä on tuomittu kuolemaan yli kolme kuukautta kestäneiden mielenosoitusten vuoksi. Iran on teloittanut mielenosoituksiin liittyvien rikosten vuoksi ainakin neljä ihmistä.

Siveyspoliisin käsissä kuolleen nuoren kurdinaisen Mahsa Aminin tapauksesta syyskuun puolivälissä alkaneissa mielenosoituksissa on kuollut satoja ihmisiä ja tuhansia on pidätetty.

Lauantaina kaksi mielenosoituksiin osallistunutta miestä teloitettiin hirttämällä.

Saksan ja Britannian ulkoministeriöt kutsuivat maanantaina iranilaisdiplomaatteja puhutteluihin teloitusten ja kuolemantuomioiden vuoksi. Kanada taas asetti pakotteita kahdelle iranilaiselle yksityishenkilölle ja kolmelle yhteisölle ihmisoikeus­loukkausten vuoksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Hallinnolla, joka murhaa omaa nuorisoaan pelotellakseen kansaansa, ei ole tulevaisuutta”, sanoi Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock maanantaina.

Britannian ulkoministeri James Cleverly sanoi kutsuneensa Iranin Britannian-suurlähetystön korkeimman edustajan puhutteluun. Cleverly sanoi Britannian tuomitsevan mitä jyrkimmin ”kamalat teloitukset, joita todistimme viikonloppuna”.

Norjalaislehti VG:n mukaan myös Norjan ulkoministeriö vahvistaa kutsuneensa Iranin suurlähettilään puhutteluun. Myös Tanska ja Hollanti ovat tehneet samanlaisia ilmoituksia.

Oikaisu 9.1. kello 20.33: Kolmea kuolemaantuomittua on syytetty turvallisuusjoukkojen jäsenten tappamisesta. Jutussa luki aiemmin, että heitä epäillään asiasta.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat