Väite: Ukrainan iskussa kuolleet venäläiset oli koottu kuuntelemaan Putinin puhetta

Verkossa kiertävällä videolla venäläissotilaaksi esittäytyvä mies väittää, että Venäjä kokosi uudenvuodenyönä sotilaat yhteen saliin kuuntelemaan Putinin uudenvuodenpuhetta. Videon aitous on kuitenkin kyseenalaistettu.

Makijivkassa sijaitsevaa rakennusta, joka tuhoutui Ukrainan uudenvuodenyönä tekemässä iskussa, raivattiin neljä päivää iskun jälkeen.

9.1. 17:40

Ukrainan Makijivkaan tekemässä uudenvuoden iskussa kuoli suuri määrä venäläissotilaita, koska näiden johtajat olivat komentaneet sotilaat yhteen saliin kuuntelemaan presidentti Vladimir Putinin uudenvuodenpuhetta. Tai näin ainakin väittää videolla mies, joka esittelee itsensä iskussa selvinneeksi venäläissotilaaksi.

Video kiertää venäläisillä ja ukrainalaisilla Telegram-kanavilla, ja siitä ovat uutisoineet esimerkiksi Euroopasta käsin raportoiva venäläismedia Meduza, toinen riippumaton venäläinen julkaisu Holod ja valkovenäläinen oppositiomedia Nexta. Videon aitoutta ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä, ja videolla esiintyvän miehen henkilöllisyys on myös kyseenalaistettu.

Ilmeisesti sairaalassa makaava, vaivalloisesti puhuva ja pahoin loukkaantuneen oloinen mies kertoo videolla olevansa syksyn liikekannallepanossa Samarasta värvätty sotilas. Miehellä on side päänsä ympärillä ja toisen silmänsä peittona. Medioiden mukaan hän kertoo nimekseen Anton Golovinski, tosin hänen puheensa on hieman epäselvää.

Golovinskiksi esitellyn miehen mukaan hänen ryhmänsä liikekannallepanossa värvättyjä sotilaita vietiin joulukuun loppupuolella Venäjän miehittämään Makijivkaan, joka sijaitsee Itä-Ukrainassa Donetskin kaupungin kupeessa. Hän kertoo sotilaiden pyytäneen, ettei heitä kaikkia majoitettaisi samaan paikkaan.

Golovinskin mukaan sotilaat kuitenkin koottiin uudenvuodenyönä ammattikoulurakennuksen saliin kuuntelemaan Putinin puhetta. Hän kertoo sotilaiden vastustelleen käskyä.

Tuona uudenvuodenyönä Ukraina teki ohjusiskun kyseiseen rakennukseen. Venäjä oli tiettävästi majoittanut koululle liikekannallepanossa kutsuttuja, joista suuri osa oli kotoisin Volgan varrella sijaitsevasta Samaran kaupungista.

Ukrainan mukaan iskussa olisi kuollut jopa 400 venäläissotilasta ja haavoittunut lisäksi satoja. Venäjän ilmoittama uhrimäärä, 89, oli huomattavasti Ukrainan kertomaa pienempi, mutta harvinaista kyllä Venäjän puolustusministeriö myönsi uhreja tulleen.

Ukrainan on kerrottu paikantaneen venäläissotilaat vakoilemalla sotilaiden kännyköiden sijaintia ja aktiivista käyttöä. Venäjän puolustusministeriö syyttikin sotilaita sijaintinsa paljastamisesta.

Golovinski kertoo videolla sen henkilön nimen, joka hänen mukaansa on vastuussa suureen uhrimäärään johtaneesta sodanjohdon virheestä.

Mediat kertovat videolla esiintyneen Golovinskin myöhemmin menehtyneen vammoihinsa Donin Rostovissa Venäjällä.

Riippumattoman, valtion sensuuria pakoilevan venäläisen Astra-median mukaan videolla esiintyvä mies ei ole se, joka väittää olevansa. Julkaisu kyseenalaistaakin videon aitouden.

Astra kertoo vahvistaneensa, että 37-vuotias Anton Golovinski -niminen henkilö on todellakin värvätty liikekannallepanossa Samarasta ja ollut Makijivkassa uudenvuodenaattona.

Toimittajat olivat etsineet käsiinsä Golovinskin äidin, joka Astran mukaan oli julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia armeija-asuisesta pojastaan. Tammikuussa äiti oli etsinyt poikaansa Makijivkassa uudenvuodenyönä haavoittuneiden ja kuolleiden luetteloista.

Äiti ei kuitenkaan suostunut keskustelemaan toimittajien kanssa. Toimittajat kertovat löytäneensä myös Golovinskin entisen vaimon, jonka mukaan mies videolla ei ollut Golovinski. Myös tämä kieltäytyi puhumasta toimittajien kanssa miehen kohtalosta.

Astran sosiaalisesta mediasta kerääminen valokuvien perusteella videon mies ei olisi se, joka väittää olevansa. Vaikka video on hämärä ja kuvakulma varsin epäedullinen, on videolla esiintyvällä Golovinskillä silmiinpistävän pyöreät kasvot verrattuna niihin hyvin kapeakasvoisen Golovinskin kuviin, jotka Astran toimittajat löysivät.

On vaikea sanoa, olisiko iskussa edes teoriassa mahdollista saada vammoja, jotka muuttaisivat ulkonäköä näin paljon.

Astra kertoo myös Golovinskin sosiaalisen median VKontakte-profiilissa näkyneen merkinnän siitä, että tämä olisi ollut kirjautuneena profiililleen iskun jälkeen.

Astran tiedossa ei ole, kuka videolla esiintyvä haavoittunut mies voisi olla, ellei hän ole väittämänsä Anton Golovinski.

Meduza päivitti myöhemmin Astran tiedot omaan Golovinski-uutiseensa, mutta myöskään Astran väitteitä on vaikea osoittaa todeksi.

Vasemmalla kuvakaappaus videolta, jolla puhuu samaralaiseksi Anton Golovinskiksi esittäytynyt mies. Vasemmalla kuva, jonka Astra-media löysi sosiaalisesta mediasta. Myös siinä väitetysti on liikekannallepanossa Samarasta värvätty Anton Golovinski.

Videon alkuperästä ei ole tietoa. Sitä levittivät todennäköisesti ensimmäisinä venäläinen sodanvastainen Telegram-kanava ”Sejatel vetra” ja ukrainalaiskanava ”Ukraina nyt”.

Samainen venäläinen Telegram-kanava kertoi maanantaina, että vapaaehtoiset ovat keränneet VKontakteen listan Makijivkassa kuolleista samaralaisista. 28 nimen listalta löytyy Antoni Golovinski – liekö hieman erilainen etunimi virhe vai sattumaa, sitä on tällä hetkellä mahdotonta sanoa.

Virallista listaa kuolleista ei vielä yhdeksän päivää iskun jälkeen ole annettu.

Ukrainan ohjusisku Makijivkaan kirvoitti heti tuoreeltaan voimakasta kritiikkiä venäläisiltä sotabloggaajilta. Kanavilla on kyselty, kenen ajatus oli sijoittaa sotilaat yhteen rakennukseen.

Faktantarkistaja ja Ukrainan sotatilannekarttaa päivittävä John Helin sanoi HS:lle viime viikolla, että ”näyttäytyisi täytenä piittaamattomuutena heidän [venäläissotilaiden] hengestään, jos yhteen rakennukseen olisi laitettu puolisentuhatta sotilasta helpoksi maaliksi”.

Helin arveli myös, että jos vastaavanlaisia iskuja tulisi useammin, voisi se vaikuttaa kotirintaman mielipiteeseen ja joukkojen moraaliin.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat