Tutkija: Brasiliassa ei vallan­kaappauksen mahdollisuutta

Professori Teivo Teivainen mukaan mielenosoitusliikkeeltä puuttuu asevoimien ja talouseliitin tuki.

9.1. 12:30 | Päivitetty 9.1. 20:25

Brasiliassa ei ole vallankaappauksen uhkaa huolimatta sunnuntain rynnäköstä vallan ytimeen, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen.

”Tuskin tämä kunnolliseen vallankaappaukseen johtaa, koska Brasilian asevoimat ei lähde sitä tukemaan. Vallankaappaus veisi Brasilian kansainvälispoliittisesti aikamoiseen paitsioon”, Teivainen sanoo.

Sadat edellisen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat rynnäköivät sunnuntaina presidentinpalatsiin, kongressiin ja korkeimpaan oikeuteen pääkaupungissa Brasíliassa. Sunnuntain ja maanantain aikana yhteensä noin 1 500 ihmistä pidätettiin.

Teivo Teivainen

Teivainen vieraili toissa viikolla Belo Horizonten kaupungissa mielen­osoitusleirissä. Vastaavia on Brasilian suurimmissa kaupungeissa, useimmiten sotilas­tukikohtien läheisyydessä.

Vierailun perusteella Teivainen ei yllättynyt sunnuntaina rynnäköstä. ”Tunteet olivat [leirissä] kuumina. Sotilaiden väliintuloa toivottiin ja kommunismia pelättiin. Oli selkeää, että leirissä toivottiin jonkinlaista liikehdintää, mutta en ajatellut, että vallankaappauksella olisi onnistumisen mahdollisuuksia.”

Mielenosoittajat ovat usein istuneet leireissä kuukausia vaatien asevoimia syrjäyttämään lokakuun vaaleissa valitun presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan. Sitä tuskin tulee tapahtumaan, koska kaappaus jättäisi Brasilian yksin.

”On vaikea nähdä mitään läntisen pallonpuoliskon maata, josta tulisi tukea. Useimmissa Etelä-Amerikan maissa on nyt vasemmistohallitukset. Yhdysvalloissa on kaksi vuotta sitten ollut vastaava tilanne, joten sen olisi hyvin vaikea lähteä tukemaan vallankaappausta.”

Yhdysvalloissa edellisen presidentin Donald Trumpin kannattajat rynnäköivät melko tasan kaksi vuotta sitten Yhdysvaltain kongressiin Capitol-kukkulalla. Tapahtuma on innoittanut Brasilian mielenosoittajia.

Väistyneen presidentin Jair Bolsonaron kannattajat rynnivät presidentinpalatsiin pääkaupungissa Brasiliassa sunnuntaina.

Mielenosoittajat heiluttivat Brasilian lippuja presidentinpaltsin edessä.

Bolsonaro on itsekin puhunut kaihoten 1980-luvun sotilasjunttahallituksista, mutta kovin aktiivista haikailu ei Teivaisen mukaan ole ollut. Myös Bolsonaro tietää, ettei asevoimissa ole halua lähteä kaappaukseen.

”On vaikea mennä hänen päänsä sisään, mutta tässä kaappausyrityksessä on niin paljon epävarmaa, että hänen ei kannata hirttää omaa poliittista tulevaisuuttaan siihen”, Teivainen sanoo.

Mielenosoitusliikkeeltä puuttuu myös talouseliitin ja keskiluokan tuki.

Uudelle kaudelle valittu presidentti Lula on kyllä vasemmistolainen, mutta se ei tarkoita, että keskustaoikeisto ei voisi sulattaa Lulaa. Lulan ensimmäiset presidenttikaudet 2003–2011 olivat Brasiliassa voimakkaan talouskasvun aikaa.

”Kun Lula oli viimeksi presidenttinä, isot firmat kasvoivat valtavasti. Köyhät rikastuivat ja rikkaat rikastuivat, ja monilla meni hyvin. Osalla talouseliittiä on Lulasta hyvät muistot”, Teivainen sanoo.

”Talouseliitin piirissä ajatellaan, että Lulan kanssa hommat menevät riittävän hyvin, ja sekava ja epätoivoinen vallankaappaus aiheuttaisi vain kaaosta.”

Bolsonaron kannattajat eivät sinänsä ole menossa mihinkään. Bolsonarolla on tukijoita merkittävissä asemissa, kuten kuvernööreinä ja kansanedustajina, ja presidentinvaaleissa Bolsonaro sai lähes 50 prosenttia äänistä.

Vaikutusvaltaisia tukijoita vallankaappaukselle ei ole ilmoittautunut joitain evankelikaalisia pastoreita lukuun ottamatta. Brasilian evankelikaalisilla kirkkokunnilla eli uushelluntailaisilla protestanteilla on Teivaisen mukaan suuri rooli katumielenosoituksissa.

Turvallisuusjoukot ottivat yhteen Brasilian presidentinpalatsin vallanneiden mielenosoittajien kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat