Ruotsi alkaa kouluttaa pelastus­henkilöitä sodan ajan tehtäviin – Ottaa oppia Ukrainasta ja Suomesta

Ruotsin hallitus kertoi vahvistavansa maanpuolustusta ottamalla käyttöön niin kutsutun työvelvoitteen ja lisäämällä koulutettavien varusmiesten määrää.

Ruotsin puolustusministeri Pål Jonsson (vas.), pääministeri Ulf Kristersson ja siviilivalmiusministeri Carl-Oskar Bohlin Sälenin turvallisuuskonferenssissa maanantaina.

9.1. 13:26

Sälen

Ruotsi aikoo laajentaa maanpuolustusvelvollisuutta palauttamalla käyttöön niin kutsutun kansalaisvelvollisuuden tai työvelvoitteen (civilplikt), kertoi pääministeri Ulf Kristersson Sälenin turvallisuuskonferenssissa maanantaina.

Tavoitteena on kouluttaa ihmisiä sodan tai kriisin ajan tehtäviin.

Suomessa ei ole täysin Ruotsin civilpliktiä vastaavaa mallia, kertoo Suomen sisäministeriö, mutta se rinnastuu osin Suomen maanpuolustusvelvollisuuslaissa mainittuun työvelvollisuuteen. Työvelvollisuuden tarkoituksena on varmistaa työvoiman saanti yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisissä tehtävissä.

Kristersson kertoi, että on syytä ottaa oppia Ukrainasta, joka joutuu Venäjän hyökkäyksen takia taistelemaan jatkuvasti esimerkiksi energiainfrastruktuurin ja jätehuollon ylläpitämisessä.

”Oppia voi ottaa myös Suomesta, joka on ottanut siviilipuolustuksen vakavasti jo pitkään aseellisen puolustuksen rinnalla.”

Civilplikt on ollut Ruotsissa aiemminkin käytössä, ja nyt hallitus haluaa aktivoida sen uudelleen. Kristerssonin mukaan on myös tärkeää tarjota ruotsalaisille aseetonta koulutusta aseellisen varusmiespalveluksen rinnalla.

Tässä suhteessa malli rinnastuu Suomen siviilipalvelukseen.

Ruotsin siviilivalmiusministeri Carl-Oskar Bohlinin mukaan palvelukseen kutsutaan alkuvaiheessa ihmisiä, jotka työskentelevät pelastustehtävissä. Käytännössä tavoitteena on antaa koulutusta ja luoda sodan ajan sijoitus 3 000:lle pelastusalan osaajalle.

Bohlinin mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan on osoittanut, miten tärkeässä roolissa pelastusalan osaajat ovat siviiliväestön suojaamisessa.

Myöhemmin velvollisuutta tullaan laajentamaan koskemaan eri ammattiryhmiä, ministerit kertoivat. Koulutuksesta vastaa Ruotsin turvallisuusvirasto MSB.

Civilpliktin palauttaminen on osa Ruotsin puolustuksen vahvistamista ja osa kokonaismaanpuolustusta. Kokonaismaanpuolustusvelvollisuus koskee kaikkia Ruotsissa asuvia 16–70-vuotiaita.

1990-luvulla Ruotsi koulutti varusmiesten rinnalla jopa 10 000 siviilipalvelushenkilöä vuodessa, mutta 2000-luvulla koulutusmäärät vähentyivät, kunnes vuonna 2008 siviilipalvelus lopetettiin.

Hallitus kertoi maanantaina haluavansa myös lisätä vuosittain koulutettavien varusmiesten määrän kymmeneen tuhanteen vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä Ruotsi kouluttaa vuodessa noin 5 000 varusmiestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat