Kaliforniassa kaaos poikkeuksellisten rankka­sateiden vuoksi – 12 kuollut, tuhansia evakuoitu, sähköjä poikki

Loputtomasta auringostaan tunnettu osavaltio kamppailee rajujen rankkasateiden kourissa jo toista viikkoa peräkkäin.

Feltonissa, Kalifornian keskiosissa tulvi maanantaina.

10.1. 0:52

Kaliforniaan on julistettu hätätila rankkasateiden ja tulvien vuoksi. Tyynenmeren rannikolla sijaitsevaa osavaltiota ovat kurittaneet runsaan viikon ajan useat myrskyt, jotka jatkuivat maanantaina.

Miljoonakaupunki Los Angelesiin annettiin tulvavaroitus, joka kattaa muun muassa kaupungin keskusta-alueen ja sitä ympäröivät kukkulat. Kaupungissa varoitetaan tulvivista joista ja kaduista, kovasta tuulesta ja maanvyörymistä. Varoitukset ovat voimassa myös valtaosalla kaupunkia ympäröivistä alueista.

Los Angelesin kadut tulvivat maanantaina, kun kukkuloilta virtasi vettä puroina kohti kaupunkia. Suuri osa sadevesi­viemäreistä ryöppysi yli, ja autot ajoivat paikoitellen valtavissa vesilammikoissa.

Los Angeles -joki virtasi maanantaina reippaasti.

CNN:n mukaan tulvavaroitukset koskettavat peräti 34 miljoonaa kalifornialaista eli noin 90 prosenttia osavaltion asukkaista. Sade piiskasi osavaltiota pahimmillaan yli 3 sentin tuntivauhdilla ja tuuli nousi paikoitellen hirmumyrskylukemiin eli yli 33 metriin sekunnissa. Puuskissa mitattiin vieläkin kovempia lukemia.

CNN:n meteorologin Dave Hennenin mukaan mukaan Keski-Kalifornian rannikolla oli myös tornadovaara.

Yhdysvaltain kansallinen sääpalvelu NWS varoittaa osavaltion asukkaita lisäksi kaatuneista puista, laajoista sähkökatkoista ja vaikeista liikenneolosuhteista. Puita oli jo maanantaina kaatunut teille, sähkölinjoille ja talojen päälle.

BBC:n mukaan Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom varoitti sunnuntaina, että rajuin sää kestää ainakin 48 tunnin ajan.

"Uskomme, että pahin on vasta edessämme. Älkää uhmatko kohtaloa”, Newsom sanoi.

Puita kaatui maanvyörymässä Valtatie 9:n päälle.

Sähkölaitos korjasi myrskyn tuhoamia sähkölinjoja Sacramentossa.

BBC:n mukaan Kaliforniassa on kuollut ainakin 12 ihmistä sääolosuhteiden vuoksi ja kymmenet tuhannet ihmiset ovat ilman sähköä.

Uutistoimisto AP:n mukaan koko Monteciton alue ja sen lähikanjonit Santa Barbaran piirikunnassa on evakuoitu tulvien vuoksi. Paikallisten viranomaisten mukaan useat tiet ovat veden vallassa ja purot tulvivat. Evakuointimääräys koskee noin 10 000 ihmistä.

Vuorien värissä sijaitseva Montecito tunnetaan luksusasuinalueena, jolla asuu runsaasti maailmantähtiä. Muun muassa Oprah Winfreyn ja prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin kotitalot sijaitsevat alueella.

Santa Cruzin alueella puolestaan on määrätty noin 32 000 asukasta koskeva evakuointikehotus. Suuri mutavyöry katkaisi maanantaina valtatie 17:n ja alueen halkaisevan San Lorenzon joen pinta nousi yli neljä metriä.

San Lorenzo joki tulvi Feltonin kaupungissa asuinalueelle.

Feltonissa asuva mies tarkasti vaurioita sen jälkeen, kun läheinen San Lorenzon joki tulvi hänen kotitaloonsa.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden julisti Kaliforniaan maanantaina hätätilan, joka mahdollistaa katastrofiavun tarjoamisen poikkeuksellisista sääolosuhteista kärsiville.

Kaliforniassa tulvi jo viime viikolla, kun edellinen raju myrskyaalto rantautui Tyyneltämereltä. Tuoreimmat sateet alkoivat sunnuntai-iltana ja niiden odotetaan jatkuvan tiistai-iltapäivään saakka. Seuraava myräkkä pyyhkäisee osavaltion yli viikonloppuna.

Lue lisää: Myrsky iski Kalifornian rannikolle, osassa alueista annettu evakuointi­määräys

Kalifornian poikkeuksellisen rankat sateet johtuvat ”ilmakehän joista”, joissa ilmakehään on syntynyt pitkiä ja kapeita kosteuskeskittymiä. Sääviranomaiset ovat todenneet, että Kaliforniaa piinaa nyt ”säälimätön ilmakehän jokien paraati”.

Laituri rikkoutui aallokossa Capitolassa, Kalifornian rannikolla.

Kalifornia kärsi viime vuonna poikkeuksellisesta kuivuudesta, joten sateet ovat olleet tervetullut piristys alueen luonnolle. Rankkasateiden sademäärät ovat kuitenkin kohonneet niin suuriksi, ettei maaperä pysty enää imemään enempää vettä.

Paikallisten viranomaisten mukaan äärimmäiset sääilmiöt johtuvat ilmastonmuutoksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat