CNN: Bidenin yksityisestä toimistosta löytyneet salaiset asia­kirjat sisälsivät tiedustelu­tietoa Ukrainasta ja Britanniasta

Asiakirjat löydettiin CNN:n mukaan toimistosta, jota Biden käytti parin vuoden ajan.

Joe Bidenin vanhasta toimistosta löytyi marraskuussa huippusalaisia asiakirjoja.

10.1. 1:54 | Päivitetty 11.1. 3:59

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin vara­presidentti­kausilta peräisin olevia, salaisiksi luokiteltuja asiakirjoja on löytynyt yksityisestä toimistosta, uutisoivat muun muassa CNN ja CBS News. Asiasta kertoo CNN:lle nimettömänä pysyttelevä lähde.

CNN:n mukaan Bidenin asianajajat löysivät asiakirjat viime syksynä Washingtonissa sijaitsevasta yksityisestä toimistosta, jota Biden käytti toimiessaan Pennsylvanian yliopiston kunniaprofessorina vuosina 2017–2019.

Papereita on CNN:n mukaan yhteensä kymmenen ja ne ovat vuosilta 2013–2016.

Yhdysvaltojen lain mukaan varapresidentin on luovuttava virallisista ja salaisiksi luokitelluista asiakirjoista, kun hän lopettaa tehtävässä.

CNN kertoo, että osa materiaaleista on luokiteltu ”huippusalaisiksi” ja ne sisältävät tietoa, joka tunnetaan nimellä SCI. Luokittelua käytetään uutissivuston mukaan tiedustelulähteistä saaduista, erittäin arkaluonteisista tiedoista.

Osin papereiden sisältö on vielä hämärän peitossa, mutta CNN kertoi tiistai-iltana Suomen aikaa, että papereiden joukossa on muun muassa tiedustelupapereita. Tiedustelupaperit käsittelevät CNN:n tietojen mukaan muun muassa Ukrainaa, Irania ja Britanniaa.

Salaisiksi luokitellut asiakirjat olivat laatikoissa, joissa löytyi CNN:n mukaan myös Bidenin henkilökohtaisia asiakirjoja esimerkiksi tämän pojan Beau Bidenin hautajais­järjestelyistä. Beau Biden kuoli vuonna 2015.

Presidentti Biden kommentoi asiakirjalöytöä toimittajille tiistaina Meksikossa. Presidentin mukaan asiakirjalöytö tuli hänelle yllätyksenä.

”Ihmiset tietävät, että otan salaiset dokumentit, salaisen tiedon vakavasti”, Biden sanoi Reutersin mukaan.

”Minulle kerrottiin tästä löydöstä ja yllätyin kuullessani, valtion asiakirjoja oli viety siihen toimistoon. Mutta en tiedä mitä asiakirjoissa on.”

Bidenin erityisavustaja Richard Sauber kertoo lausunnossaan, että Valkoinen talo tekee parhaillaan yhteistyötä Yhdysvaltojen kansallisarkiston ja oikeuslaitoksen kanssa selvittääkseen asian. Asiakirjat on toimitettu kansallisarkistoon.

Valkoisen talon mukaan asiakirjat löydettiin 2. marraskuuta, kun Bidenin henkilökohtaiset asianajajat pakkasivat hänelle kuuluneen toimiston tavaroita. Löydöstä tehtiin Valkoisen talon mukaan heti ilmoitus Yhdysvaltojen kansallisarkistolle.

CBS Newsin mukaan Yhdysvaltojen oikeusministeri on nimittänyt liittovaltion syyttäjän käymään läpi asiakirjat. Myös FBI tutkii tapausta.

Joe Biden toimi Yhdysvaltain entisen presidentin Barack Obaman varapresidenttinä vuosina 2009–2017.

Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia epäillään rikoksesta asiakirjojen hallussapidon vuoksi. Virkakautensa päättyessä Yhdysvaltain presidentin tulee luovuttaa kaikki asiakirjansa ja sähköpostinsa Yhdysvaltain kansallisarkistoon, mitä Trump ei tehnyt vuonna 2021, kun hänen kautensa presidenttinä päättyi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat