Venäjän määrää vastaan pitää lähettää laatua, sanoo saksalais­asiantuntija Leopard-panssari­vaunuista

Saksan kanta ratkaisee, saako Ukraina tehokkaita Leopard 2 -taistelupanssari­vaunuja, joita Suomessakin moni poliitikko olisi valmis viemään.

Saksa luovutti joulukuussa Slovakialle Leopard-taistelupanssarivaunuja osana niin sanottua rengasvaihtoa, jonka mukaisesti Slovakia luovutti vanhoja neuvostovalmisteisia panssareitaan Ukrainalle.

10.1. 13:39

Berliini

Paine Saksaa kohtaan taistelupanssarivaunukysymyksessä kasvaa nyt kahdesta syystä, sanoo Saksan asevoimien yliopiston professori Carlo Masala.

Tärkein syy on 20. tammikuuta pidettävä liittoutuneiden kokous Yhdysvaltain sotilastukikohdassa Saksan Ramsteinissa.

Kolmannessa Yhdysvaltojen johtamassa Ramstein-kokouksessa on tarkoitus päättää uudesta aseellisesta tuesta Ukrainalle Venäjän tuhotessa Ukrainan infrastruktuuria jatkuvilla iskuillaan.

Suuri kiinnostus kohdistuu tällä hetkellä raskaisiin taistelupanssarivaunuihin. Ne olisivat Ukrainalle tarpeen taisteluissa, joissa se yrittää vallata takaisin Venäjän miehittämiä alueita.

”Kyse on siitä, että Venäjän määrää vastaan voi taistella laadulla. Venäjällä on vanhoja panssarivaunuja, joita se paiskaa rintamalle. Meidän täytyy lähettää asejärjestelmiä, jotka ovat niitä laadukkaampia”, Masala sanoi tiistaina HS:lle.

Masalan mukaan Saksa voisi asevoimien varastotilanteen perusteella viedä 10–15 tai korkeintaan 20 Leopard 2 -taistelupanssarivaunua Ukrainaan.

Myös Suomella on varastoissaan samoja panssarivaunuja. Niiden vientiä Ukrainaan ovat kannattaneet monet suomalaispoliitikot, jos operaatio toteutetaan yhdessä muiden maiden kanssa.

Saksa aloitti keväällä niin sanotun ”rengasvaihdon”, jossa se on luovuttanut liittolaismaille Leopard-mallisia panssarivaunuja korvauksena siitä, että ne ovat vieneet varastoistaan vanhoja neuvostotankkeja Ukrainaan.

Ukraina on pitkään sanonut tarvitsevansa erityisesti moderneja länsivalmisteisia panssarivaunuja.

Carlo Masalan mukaan lännen pitäisi auttaa Ukrainaa puolustautumaan Venäjän määrää vastaan laadulla.

Maanantaina Sky News kertoi, että Britannia harkitsee noin kymmenen Challenger 2 -panssarivaunun viemistä Ukrainaan. Challenger 2 vastaa ominaisuuksiltaan Leopard 2:ta.

Asevientisopimusten vuoksi Leopardien vientiin muistakin maista tarvitaan Saksan hyväksyntä, koska kyse on saksalaisvalmisteisesta aseesta.

Puolan presidentin valtiosihteeri Jakub Kumoch sanoi maanantaina, että Puola voisi viedä kymmenkunta Leopardia Ukrainaan.

Saksan hallituksen tiedottajan mukaan Saksa ei ole saanut Puolalta tai muiltakaan mailta vielä virallisia pyyntöjä Leopardien toimittamiseksi Ukrainaan.

Viime viikolla aukesi eräänlainen pato, kun liittoutuneet päättivät ensimmäistä kertaa länsivalmisteisten panssaroitujen ajoneuvojen viennistä Ukrainaan. Saksassa päätöstä on kuvattu tabun murtumisena.

Saksa ilmoitti viime torstaina vievänsä Ukrainaan 40 Marder-tyypin rynnäkköpanssarivaunua. Sitä edelsivät Ranskan ja Yhdysvaltojen ilmoitukset vastaavien ajoneuvojen viennistä Ukrainaan.

Näillä kevyemmillä panssarivaunuilla onnistuisi taistelupanssarivaunujen suojaaminen vastahyökkäyksessä Venäjää vastaan, jos Ukraina niitä saisi.

Masala huomauttaa, että Leopard 2 ei ole mikään ”ihmease”, joka ratkaisisi Ukrainan voiton Venäjästä. Tärkeää menestyksen kannalta olisi, että niitä osattaisiin käyttää tehokkaasti.

Siinä tapauksessa niistä voisi olla suuri hyöty menetettyjen alueiden takaisin valtaamisessa.

Masalan mukaan toinen syy Saksaa kohtaan kasvavaan paineeseen on Saksan ja Ranskan historiallisesti tärkeä ja läheinen suhde.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on pannut suhteen koetukselle. Sen on arvioitu olevan viime kuukausina tavallista viileämpi.

Tammikuun 22. päivänä vietetään Saksan ja Ranskan ”ystävyyspäivää”, jolloin maiden välisen Élysée-sopimuksena tunnetun ystävyyssopimuksen solmimisesta tulee 60 vuotta.

Mediatietojen mukaan Ranska yrittää parhaillaan vaikuttaa Saksaan ”Leopardien vapauttamiseksi”.

Saksassa monet asiantuntijat panivat viime viikolla merkille sen, että maat tekivät päänavauksensa panssaroitujen ajoneuvojen lähettämisestä Ukrainalle peräkkäisinä päivinä eivätkä yhdessä.

Lue lisää: Puolustus­valio­kunnan Häkkänen: Suomi voisi antaa Ukrainalle Leopard-vaunuja, mutta vain muun Euroopan perässä

Lue lisää: Puolustus­valiokunnan Harjanne ja Adlercreutz ehdottavat, että Suomi ja muut Euroopan maat lahjoittaisivat Ukrainaan panssari­vaunuja

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat