Sotasimulaatio: Kiinan hyökkäys tuhoaisi Taiwanin, mutta olisi tuhoisa myös hyökkääjälle

Ajatuspaja CSIS testasi 24 eri skenaariota mahdollisen Kiinan ja Taiwanin välisen sodan lopputuloksesta todellisuutta mallintavassa sotapelissä. Ilman Yhdysvaltain tukea Kiina onnistuisi valtaamaan Taiwanin.

Taiwanin sotilaita paraatissa tammikuun 6. päivänä.

10.1. 10:59

jos kiina hyökkäisi Taiwaniin, se ei todennäköisesti onnistuisi valtaamaan sitä, mikäli Yhdysvallat liittyisi mukaan sotaan. Sodasta tulisi kuitenkin verinen, ja kaikki osapuolet kärsisivät pahoja tappioita. Taiwan menettäisi kymmeniätuhansia sotilaita ja siviilejä.

Tähän päätyy yhdysvaltalainen ajatuspaja CSIS (Center for Strategic & International Studies) analysoidessaan kuvitteellista Kiinan hyökkäystä Taiwaniin tuoreessa raportissaan.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan ja pitää tavoitteenaan sen liittämistä yhteyteensä.

Kiinan mahdollinen hyökkäys on noussut esille, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Tilannetta analysoidakseen CSIS kehitti sotapelin, jossa pyrittiin mahdollisimman realistisesti mallintamaan Kiinan hyökkäystä Taiwaniin. CSIS pelasi 24 eri skenaariota sotapeliä.

Useimmissa vaihtoehdoissa Kiina ei onnistuisi Taiwanin valtaamisessa, jos Yhdysvallat ja Japani liittyisivät puolustukseen.

Huono uutinen on se, että näin olisi myös pakko tehdä. Jos Yhdysvallat ei liittyisi sotaan, Kiina valtaisi Taiwanin noin kolmessa kuukaudessa.

Kaikissa vaihtoehdoissa sota olisi tuhoisa kaikille osapuolille. Kuolleita voisi jo sodan ensimmäisen kuukauden aikana olla 10 000, joista useimmat taiwanilaisia.

Sota alkaisi aina Kiinan ohjushyökkäyksellä Taiwanin laivastoa ja sotilastukikohtia vastaan. Muutamassa tunnissa Kiina tuhoaisi suuren osan Taiwanin laivastosta.

Riippuen Yhdysvaltain ja Japanin reaktioista Kiina yrittäisi maihinnousua Taiwaniin vallatakseen lopulta pääkaupungin Taipein.

Taiwanilaissotilaita sotaharjoituksessa tammikuussa.

Taiwanin kohdalla ei CSIS:n mukaan ole samaa vaihtoehtoa kuin Ukrainassa, eli sitä, että länsivallat aseistaisivat ja maksaisivat kymmenien miljardien tuen mutta eivät liittyisi sotaan.

Yhdysvallat toki jo nyt aseistaa ja tukee Taiwania miljardeilla. Yhdysvallat on sitoutunut Taiwanin liittolaiseksi jo vuosikymmeniä sitten, ja sen siteet ovat tiiviimmät kuin Ukrainaan.

Ajatuspajan mukaan Taiwanin pitäisi luoda entistä vahvemmat asevoimat. Nyt Taiwan on rakentanut kalliita sotalaivoja, jotka Kiina todennäköisesti tuhoaisi ohjuksilla heti hyökkäyksen ensi tunteina.

Yhdysvaltain pitäisi varustautua torjuntaohjuksin, sillä Kiina pyrkisi käyttämään ohjuksia.

Kiina onnistuisi luultavasti tuhoamaan myös Yhdysvaltain sotilastukikohtia Japanissa ja ehkä jopa Guamissa asti. Guam on Yhdysvaltain territorio, joka sijaitsee Mariaanien saariryhmässä Tyynessämeressä noin 2 600 kilometrin päässä Japanista.

Julkisesti Taiwan luottaa ”siilipuolustukseen” eli saaren linnoittamiseen niin tiukasti, etteivät Kiinan maihinnousujoukot pääse etenemään, vaikka pääsisivät rantaan asti. CSIS:n mukaan siilipuolustus ei toimi nyt niin hyvin kuin Taiwan antaa ymmärtää.

Yhdysvaltain hävittäjä kuvasi kiinalaisen J-11-hävittäjän kansainvälisessä ilmatilassa Etelä-Kiinan merellä

Kiinan hyökkäys Taiwaniin ei CSIS:n mukaan ole todennäköinen, mutta ei myöskään mahdoton. Hyökkäyksen mahdollisuus on CSIS:n mukaan viime vuosina kasvanut, kun Kiina on kehittynyt nationalistisemmaksi.

Kiina järjesti suuren sotaharjoituksen Taiwanin aluevesillä elokuussa. Se harjoitteli Taiwanin läheisyydessä myös sunnuntaina.

Vaikka Taiwan Yhdysvaltain tuella onnistuisi torjumaan hyökkäyksen, hinta olisi erittäin kova paitsi tietenkin Taiwanille myös liittolaisille.

CSIS nimittää lopputulosta Pyrrhoksen voitoksi myös Yhdysvaltain kannalta. Käsitteellä viitataan tilanteeseen, jossa voiton hinta on niin kova, että siitä on lopulta pikemminkin haittaa. Siksi sotaa Taiwanista pitää välttää viimeiseen asti, CSIS sanoo.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat