Shinzō Aben ampumisesta epäilty todettiin syyn­takeiseksi

Aben ampumisesta epäilty mies käytti tekovälineenä omatekoista asetta, ja hänet saatiin nopeasti kiinni tapahtumapaikalla.

Japanin entisen pääministerin Shinzō Aben kuva muistotilaisuudessa, joka pidettiin Tokiossa syyskuussa. Abe surmattiin ampumalla heinäkuun 8. päivänä Naran kaupungissa.

10.1. 13:56

Japanin viranomaiset totesivat tiistaina maan entisen pääministerin Shinzō Aben surmasta epäillyn miehen syyntakeiseksi, kertovat japanilaismediat uutistoimisto AFP:n mukaan.

42-vuotias epäilty oli määrätty pitkäkestoiseen mielentilatutkimukseen, jonka tuloksena viranomaiset katsoivat, että epäilty oli teon tehdessään syyntakeinen.

Syyttäjän tulee esittää epäiltyä vastaan syyte perjantaihin mennessä, minkä jälkeen epäiltyä odottaa oikeudenkäynti entisen pääministerin murhasta, kertovat japanilaismediat.

Epäiltyä on pidetty viisi kuukautta tutkintavankilassa Osakan kaupungissa, josta hänet siirrettiin tiistaina Naran poliisiasemalle.

Miehen epäillään ampuneen kuoliaaksi Japanin entisen pääministeri Shinzō Aben tämän pitäessä kampanjapuhetta heinäkuun 8. päivä Naran kaupungissa Länsi-Japanissa. Epäilty käytti tekovälineenä omatekoista asetta, ja hänet saatiin nopeasti kiinni tapahtumapaikalla.

Epäilty on kertonut kohdistaneensa iskunsa korealaislähtöistä Yhdistymiskirkkoa eli ”moonilaisia” vastaan. Ampuja on syyttänyt kirkkoa perheensä vararikosta ja Aben sukua kirkon tukemisesta.

Abe oli Japanin pitkäaikaisin pääministeri ja maan tunnetuin poliitikko maailmalla. Hän erosi pääministerin tehtävästä 2020 viitaten terveysongelmiinsa. Abe oli pääministerinä vuosina 2006–2007 ja 2012–2020.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat