Antwerpenissä takavarikoitiin viime vuonna ennätys­määrä kokaiinia

Kokaiinin virta belgialaiseen satamakaupunki Antwerpeniin on kasvanut kymmenen vuoden ajan. Huumeet ovat tuoneet mukanaan myös väkivallan.

Belgialaisviranomaiset esittelivät tiistain tiedotustilaisuudessa kuvaa belgianpaimenkoirasta tutkimassa banaanilaatikkoja huumeiden varalta.

10.1. 17:12

Antwerpenissä takavarikoitiin viime vuonna ennätysmäärä kokaiinia, kertoo uutistoimisto AFP ja belgialaismediat.

Belgian toiseksi suurimman kaupungin satamaa pidetään yhtenä huumeiden pääväylistä Eurooppaan. Viime vuonna Antwerpenissä takavarikoitiin yhteensä 109,9 tonnia kokaiinia. Vuonna 2021 kokaiinia jäi viranomaisten haaviin vain 89,5 tonnia.

”Kansainvälisille huumerikollisille Antwerpen ja Rotterdam ovat kaksi pääväylää Eurooppaan”, valtiovarainministeri Vincent Van Peteghem totesi tiedotustilaisuudessa tiistaina. Hollannin Rotterdamin sataman läpi kulkee myös paljon huumeita Eurooppaan.

Hollanti ja Belgia ovat panostaneet viime vuosien aikana toden teolla huume­rikollisuuden kitkemiseen. Esimerkiksi marraskuussa molemmat maat olivat mukana Europolin laajassa superkartelli­pidätyksessä, jossa otettiin kiinni 49 laajasta kokaiini­kaupasta epäiltyä ihmistä. Tiedotus­tilaisuudessa tiistaina Van Peteghem lupasi sata uutta työpaikkaa Belgian tulliin ja 70 miljoonan euron investoinnin työvälineisiin.

Silti kokaiinin virta Antwerpeniin vaikuttaa vain kasvavan. The Brussels Times -lehden mukaan se on kasvanut kymmenen vuotta.

Huumekauppa on tuonut mukanaan myös rikollisjengien välistä väkivaltaa. Belgiassa on viimeisen viiden vuoden aikana tilastoitu yli 200 huumeväkivaltaan liittyvää tapausta, kertoo AFP.

Antwerpenin pormestarin mukaan kaupungissa on käynnissä ”huumesota”. Maanantaina 11-vuotias tyttö tapettiin ammuskelussa, jossa oli pormestari Bart De Weverin mukaan kyse nimenomaan ”jengien välisestä riidasta”.

Rotterdamissa kokaiinia takavarikoitiin viime vuonna vähemmän kuin vuonna 2021. Rotterdamin satamassa takavarikoitiin viime vuonna 46,8 tonnia kokaiinia, kun vuonna 2021 kokaiinia jäi haaviin 72,8 tonnia.

Tosin aivan Rotterdamin lähellä, Hollannin Vlissingenissä, kokaiinitakavarikot taasen kasvoivat. Siellä takavarikoitiin viime vuonna 4 157 kiloa kokaiinia, kun vuonna 2021 luku oli vain 2 100. Hollantilainen tulliviranomainen Jan Kamp arveli tiistaina toimittajille, että on mahdollista, että huumevirta on siirtynyt Rotterdamista Antwerpeniin.

Huumeväkivalta vaivaa silti myös Rotterdamia. Kaupungin syyttäjän Hugo Hillenaarin mukaan Rotterdamissa on ”päivittäin ammuskeluja” huumerikollisuuden sivutuotteena.

Eurooppaan ja Suomeenkin kokaiini saapuu Etelä-Amerikasta, erityisesti Perusta, Boliviasta ja Kolumbiasta. Rotterdamista ja Antwerpenistä, sekä niin ikään huumeporttina toimivasta Espanjasta, kokaiini kulkeutuu eri puolille maanosaa erityisesti rahtiliikenteenä.

HS kertoi syyskuussa laajassa artikkelissa, kuinka kokaiini virtaa Suomeen ja missä päin Suomea suosiotaan kasvattavaa huumetta käytetään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat