Poliisin toiminnan surkeus herätti epäilyt: Sallivatko viran­omaiset Bolsonaron kannattajien hyökkäyksen?

Syyttäjä epäilee pääkaupungin turvallisuusjohtajaa ja sotilaspoliisin päällikköä osallisuudesta tai velvollisuuksien laiminlyönnistä liittyen hallintorakennusten valtaukseen.

Liittovaltion kongressin poliisijoukot ihmettelivät altaaseen jumittunutta autoaan Jair Bolsonaron kannattajien kiivettyä kongressitalon katolle Brasíliassa sunnuntaina.

11.1. 12:34

Brasilian viranomaiset osasivat odottaa ex-presidentti Jair Bolsonaron kannattajien kokoontumista pääkaupunkiin viime sunnuntaina. Myös riski mielenosoittajien pyrkimisestä hallintorakennuksiin oli ilmeinen.

Silti poliisin varautuminen oli onnetonta. Väkijoukko, joka vaati valtaan palanneen presidentin Luiz Inácio Lula da Silvan syrjäyttämistä, tunkeutui ilmeisen helposti presidentinpalatsiin, liittovaltion kongressiin ja korkeimpaan oikeuteen hajottaen ikkunoita, irtaimistoa ja historiallisia taide-esineitä.

Se oli Brasilian vakavin hyökkäys demokratiaa vastaan sitten sotilasvallan päättymisen vuonna 1985.

Poliisi on pidättänyt noin 1 500 ihmistä. Tutkinnassa selvitään myös, suhtautuiko osa viranomaisista hyökkäykseen välinpitämättömästi ja pyrkivätkö jotkut heistä jopa mahdollistamaan suurmellakan.

Oikeutta kuvaavan naishahmon pää lojui maassa Brasilian korkeimman oikeuden hajotettujen ikkunoiden edustalla tiistaina.

Brasilian valtakeskusta oli suojaamassa huomattavasti vähemmän poliiseja kuin oikeusministeri Flávio Dino kertoi sopineensa pääkaupunkialueen kuvernöörin Ibaneis Rochan kanssa.

Yhteisymmärrys oli myös hallintorakennuksille johtavan leveän esplanadin sulkemisesta mielenosoittajilta, mutta se suljettiin vain autoilta.

Pääkaupungin viranomaiset muuttivat suunnitelmia viime hetkellä.

”Vielä on mahdotonta sanoa, oliko kyse rikoksesta vai virheestä”, oikeusministeri Dino kommentoi sanomalehti O Globon mukaan.

”Tilanne olisi ollut täysin vältettävissä ilman tätä viime hetken muutosta suunnitelmassa.”

Dino syytti poliisin voimattomuudesta myös virkakuntaan pesiytynyttä puolueellisuutta. Yleinen käsitys on, että Brasilian lukuisten erilaisten poliisijoukkojen riveissä on paljon tukea laitaoikeistolaiselle Bolsonarolle.

Lue lisää: Kun aamu alkoi sarastaa, poliisi käynnisti historian verisimmän ratsian – Siihen päättyi 21-vuotiaan Matheusin elämä

Sanomalehti Estadão uutisoi kuvan kera, että toistakymmentä sotilaspoliisia poistui kesken kaiken barrikadeilta kookosvesikioskille. Jotkut poliisit ottivat selfieitä.

UOL-uutissivuston tietojen mukaan juuri nämä kuvat olisivat saaneet presidentti Lulan määräämään liittovaltion väliintulon lain ja järjestyksen palauttamiseksi pääkaupunkiin, jolla on omat turvallisuusjoukkonsa. Kongressi hyväksyi tämän tiistaina.

Lula syytti pääkaupunkialueen poliisia ja tiedustelua ”laiminlyönnistä”.

”On helppo nähdä, että poliisit vain juttelivat hyökkääjille kesken valtausten”, hän kommentoi O Globon mukaan.

Osa poliiseista kylläkin otti rajusti yhteen hyökkääjien kanssa.

Jair Bolsonaron kannattajat hyökkäsivät sotilaspoliisin auton kimppuun Brasíliassa sunnuntaina.

Pääkaupunkialueen kuvernööri Rocha tunnetaan Bolsonaron liittolaisena. Hän pyysi heti mellakan jälkeen anteeksi Lulalta ja irtisanoi turvallisuusjohtajansa Anderson Torresin, joka toimi vuodenvaihteeseen saakka Bolsonaron hallituksen oikeusministerinä.

Korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes – jota Bolsonaron-mieliset pitävät yhtenä arkkivihollisistaan – vahvisti tiistaina pidätysmääräykset Torresista ja pääkaupunkialueen sotilaspoliisin päälliköstä Fabio Augusto Vieirasta, joka oli siihen mennessä jo riisuttu tehtävästään.

Valtion pääsyyttäjä epäilee Torresia ja Vieiraa osallisuudesta tai velvollisuuksien laiminlyönnistä liittyen hallintorakennusten valtaukseen, kertoi sanomalehti Folha de São Paulo.

Torres on Bolsonaron tavoin Yhdysvaltain Floridassa, josta hänen on määrä palata vasta tammikuun lopussa.

Kuvernööri Rochakaan ei selvinnyt julkisella katumuksella ja syyn vierittämisellä alaisensa niskaan. De Moraes pidätti hänet virastaan 90 päivän ajaksi ”rikollisen laiminlyönnin” nojalla.

Lue lisää: Brasilian entinen presidentti Bolsonaro pääsi sairaalasta Yhdysvalloissa

Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva (etualalla) ja korkeimman oikeuden tuomari Alexandre de Moraes tutustuivat hallintorakennusten tuhoihin Brasíliassa maanantaina.

De Moraes määräsi turvallisuusjoukot purkamaan Bolsonaron kannattajien leirit. Heitä oli ollut parin kuukauden ajan leiriytyneenä ympäri maata varuskuntien porteilla anoen asevoimia estämään vasemmistolaisen Lulan nimittämisen presidentiksi. He uskovat tai väittävät, ilman todisteita, että vaalit olisivat olleet vilpilliset.

Lue lisää: Bolsonaron valheet johtivat mittaamattomaan hävitykseen Brasilian vallan keskuksessa

Vasta runsaan viikon presidenttinä toiminut Lula ihmetteli maanantaina, miksi asevoimat eivät reagoineet leireihin koko parin kuukauden aikana.

”Ihmiset vaativat avoimesti vallankaappausta varuskuntien ulkopuolella, mutta mitään ei tehty. Yksikään kenraali ei eväänsä liikauttanut kertoakseen ihmisille, etteivät he voi tehdä niin”, Lula sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Jair Bolsonaron kannattaja kohtasi leiriä purkamaan tulleet ratsupoliisit asevoimien päämajan edustalla Brasíliassa maanantaina.

Jair Bolsonaron kannattajia kuljetettiin maanantaina busseilla liittovaltion poliisin päämajaan epäiltynä osuudesta vandalismiin pääkaupunki Brasílian hallintokeskuksessa sunnuntaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat