Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut

Konstantin II jäi Kreikan viimeiseksi kuninkaaksi. Hän toimi kuninkaana maaliskuusta 1964 kesäkuuhun 1973, kun sotilasjuntta hajotti monarkian.

Kreikan entinen kuningatar Anne-Marie (vasemmalla) ja entinen kuningas Konstantin (keskellä) Prinssi Henrikin hautajaisissa Kööpenhaminassa helmikuussa 2018.

10.1. 23:49

Kreikan viimeinen kuningas Konstantin II on kuollut, kertovat kreikkalais­lehdet.

Median mukaan Konstantin II oli saanut muutama päivä sitten aivohalvauksen, ja häntä hoidettiin teho-osastolla Ateenassa.

Konstantin II jäi Kreikan viimeiseksi kuninkaaksi. Hän toimi kuninkaana maaliskuusta 1964 kesäkuuhun 1973, kun sotilasjuntta hajotti monarkian ja julisti Kreikkaan tasavallan.

Konstantin II syntyi Ateenassa kesäkuussa 1940 kuningas Paul I:n ja kuningatar Friederiken toiseksi lapseksi. Konstantinin vanhempi sisko Sofía oli Espanjan kuningatar vuodesta 1975 vuoteen 2014, kun hänen pojastaan Felipe VI:stä tuli Espanjan kuningas. Konstantinin nuorempi sisko on Kreikan ja Tanskan prinsessa Irene.

Isänsä kuoltua vuonna 1964 Konstantin nousi kuninkaaksi vain parikymppisenä. Uudistusmieliseksi kuvattu kuningas otti usein yhteen maan pääministereiden kanssa ja muun muassa nimitti hallituksia, tosin lyhytikäisiä, ilman vaaleja.

Vuonna 1967 Kreikassa tapahtui sotilasvallankaappaus, jonka jälkimainingeissa Konstantin pakeni perheineen Roomaan. Lopulta vuonna 1973 juntta lopetti monarkian, ja joulukuussa tasavalta vahvistettiin kansanäänestyksellä.

Konstantin ehti asua maailmalla vuosikymmeniä, kunnes kymmenen vuotta sitten hän palasi Kreikkaan vaimonsa, Kreikan entisen kuningattaren Anne-Marien kanssa. Anne-Marie on Tanskan kuningatar Margareeta II:n sisko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat