Perussa aloitetaan kansan­murhatutkinta maan uuden presidentin hallinnosta

Presidentti Dina Boluartea vastustavissa mielenosoituksissa on kuollut jo 40 ihmistä.

Dina Boluarte on Perun ensimmäinen naispresidentti.

11.1. 4:16 | Päivitetty 11.1. 16:30

Perun syyttäjäntoimisto on kertonut aloittavansa kansan­murha­tutkinnan maan presidentin Dina Boluarten ja muiden hallinnon korkea-arvoisten jäsenten toiminnasta.

Perussa yli kuukauden jatkuneissa mielenosoituksissa on kuollut yhteensä 40 ihmistä. Mielenosoittajat vaativat Boluarten eroa ja uusia vaaleja.

Maanantaina nähtiin levottomuuksien verisin päivä, kun kaikkiaan 18 ihmistä kuoli. Uhreista 14 kuoli mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotossa Juliacan lentokentällä Punon alueella Etelä-Perussa.

Punon alueelle on julistettu kolmipäiväinen ilta- ja yöajan ulkonaliikkumiskielto.

Myös junaliikenne historialliseen Machu Picchun inkakaupunkiin lähellä Cuzcoa on toistaiseksi pysäytetty, kertoi uutistoimisto Reuters viime viikolla.

Perulaislehti La Republica sekä brittilehti The Guardian uutisoivat aiemmin tällä viikolla, että Peru oli asettanut Bolivian entisen presidentin Evo Moralesin ja kahdeksan muuta Bolivian kansalaista maahantulokieltoon.

Peru on syyttänyt ulkomaisia toimijoita laajojen mielenosoitusten yllyttämisestä ja Moralesia separatismin lietsomisesta Perun eteläosissa.

Morales on joulukuussa erotetun ja vangitun Perun entisen presidentin Pedro Castillon tapaan tunnettu eteläamerikkalainen vasemmistopoliitikko. Morales on kritisoinut Castillon syrjäyttämistä äänekkäästi.

Punon seutu, jolla maanantain pahimmat levottomuudet nähtiin, sijaitsee aivan Bolivian rajalla Titicaca-järven rannalla. Suuri osa sen väestöstä puhuu äidinkielinään Etelä-Amerikan alkuperäiskieliä ketšuaa tai aimaraa.

Morales kommentoi La Republican mukaan maahantulokieltoaan sanomalla, että hänen pääsynsä maahan on estetty, jottei hän pystyisi pysäyttämään siellä ”alkuperäiskansaan kuuluvien veljien ja siskojen kansanmurhaa.”

Perulaispoliitikot syyttävät Bolivian entistä vasemmistolaista presidenttiä Evo Moralesia separatismin lietsomisesta Etelä-Perussa.

Boluarte nousi valtaan joulukuussa sen jälkeen, kun entinen presidentti Castillo oli syrjäytetty ja vangittu. Castillo oli yrittänyt hajottaa maan kongressin.

Castillo kutsui maanantaina viestipalvelu Twitterissä Boluarten hallinnon toimintaa ”terroriksi” ja syytti uutta presidenttiä piileskelemisestä.

”Perulaiset, jotka on murhattu maan puolustamisen vuoksi vallankaappausdiktatuurilta, ikuistetaan suuren kotimaamme historiaan. Terrori on kansan nurkkaan asetetun hallinnon viimeinen patruuna”, Castillo kirjoitti.

Lue lisää: Ainakin 17 kuoli mielen­osoittajien ja turvallisuus­joukkojen yhteen­otossa

Lue lisää: Paineet Perun hallitusta kohtaan kasvavat väkivaltaisten mielenosoitusten jatkuessa, kaksi ministeriä erosi perjantaina

Lue lisää: Perussa julistettiin hätätila – Video näyttää viime päivien mielenosoituksia

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat