40 vuotta vanhan katoamisen tutkinta avattiin uudelleen – 15-vuotias tyttö katosi ollessaan palaamassa huilutunnilta

Tutkinnassa selvitetään nyt liittyvätkö kahden Roomassa kadonneen tytön katoamiset toisiinsa.

Emanuela Orlandi oli vain 15-vuotias, kun hän katosi mystisesti matkalla Vatikaaniin.

11.1. 5:21

Italiaa on ihmetyttänyt jo 40 vuoden ajan Emanuela Orlandin katoaminen Vatikaanista.

15-vuotias Emanuela oli palaamassa huilutunnilta Roomasta kotiinsa Vatikaaniin 22. kesäkuuta 1983, kun hän katosi jälkiä jättämättä. Emanuelan perhe asui Vatikaanissa, sillä hänen isänsä työskenteli siellä korkea-arvoisessa virassa.

Emanuelan katoamista tutkittiin pitkään, ja muutama vuosi sitten hänen jäänteitään etsittiin Vatikaanista. Mitään ei kuitenkaan löytynyt ja tapaus on säilynyt mysteerinä.

Nyt The Guardian kertoo, että Vatikaani on avannut Emanuelan katoamisen tutkinnan uudelleen. Syynä ovat lehden mukaan Emanuelan isoveljen vetoomukset selvittää, mitä hänen sisarelleen tapahtui.

Orlandien asianajajan mukaan perhe sai tiedon tutkinnan uudelleen­avaamisesta median välityksellä. Perhe oli kirjoittanut paaville vuosi sitten kirjeen tapaukseen liittyen.

”Olemme tietysti onnellisia, että he avaavat tutkinnan, mutta toivomme, että tämä todella tuo konkreettisia ratkaisuja”, asianajaja Laura Sgro kertoo.

Emanuelan kohtalosta on esitetty vuosien varrella erilaisia väitteitä ja teorioita. Hänen tarinastaan on tehty myös Netflix-dokumentti Vatican Girl, jossa käsitellään katoamista ympäröiviä tapahtumia.

Erään teorian mukaan Emanuelan olisi kidnapannut jengi, joka halusi kiristää Vatikaania vapauttamaan Mehmet Ali Agcan, joka tuomittiin vankeuteen vuonna 1981 paavi Johannes Paavali II:n salamurhan yrityksestä.

Lakana Roomassa vaati totuutta Emanuelan kohtalosta.

Netflix-dokumentissa esitetyn väitteen mukaan Emanuela olisi joutunut paavia lähellä olevan tahon hyväksikäyttämäksi. Eräs teoria puolestaan väittää, että Emanuela vietiin Lontooseen, jossa hän asui vuosia katolisen kirkon omistamassa hostellissa Vatikaanin piikkiin. Väitteiden mukaan Emanuela olisi kuollut Lontoossa ja hänen ruumiinsa olisi tuotu takaisin Vatikaaniin ja haudattu sinne.

Vuonna 2019 Emanuelan jäänteitä etsittiin yleisövihjeen perusteella Pietarinkirkon lähellä sijaitsevista haudoista. Haudoista ei kuitenkaan löydetty ihmisten jäänteitä.

The Guardianin mukaan nyt avatussa tutkinnassa selvitetään myös sitä liittyikö Emanuelan katoaminen häntä muutamaa viikkoa aiemmin kadonneen tytön katoamiseen. 15-vuotias Mirella Gregori katosi Roomassa toukokuussa 1983 sen jälkeen, kun hän kertoi äidilleen menevänsä treffeille.

Jo aiemmin on epäilty, että kahden, samanikäisen teinitytöt katoamiset voisivat liittyä toisiinsa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat