Venäläiset lääkärit kirjoittivat avoimen kirjeen vankilassa riutuvan Aleksei Navalnyin puolesta

Parissa päivässä yli 600 venäläistä lääkäriä on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan Vladimir Putinia päästämään oppositiohahmo lääkärintarkastukseen ja mahdolliseen jatkohoitoon.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi videokuulustelussa lokakuussa 2022.

12.1. 17:09

”Herra Presidentti! Olemme lääkäriyhteisön edustajia ja Venäjän federaation kansalaisia. Tehtävämme on parantaa ihmisiä ja lievittää kärsimyksiä.”

Näin alkaa venäläisen lääkärin Aleksander Vanjukovin Facebook-sivuillaan julkaisema avoin kirje presidentti Vladimir Putinille.

”Emme voi eikä meillä ole oikeutta katsoa tyynenä vierestä, kun poliitikko Aleksei Navalnyin terveys tarkoituksellisesti vaarannetaan rangaistussiirtola IK-6:ssa Vladimirin alueella.”

Vanjukov on entinen Moskovan sairaalan osasto 52:n johtaja. Hän on asunut Latvian pääkaupungissa Riiassa maaliskuusta lähtien. Vetoomuksen toinen kirjoittaja Aleksander Polupan asuu yhä Moskovassa ja työskentelee elvytyslääkärinä tunnetussa Burdenkon neurokirurgisessa instituutissa.

Kummallakaan lääkäreistä ei ole henkilökohtaisia siteitä Navalnyiin. Tästä huolimatta he ovat huolestuneet oppositiohahmon terveydentilasta, jonka he arvioivat heikentyneen vankilaoloissa. Arvio perustuu valokuviin, joita toisinaan vuotaa ulos vankilasta.

Tiistaina 10. tammikuuta julkaistussa vetoomuksessa toistetaan useasti, että kaikilla Venäjän kansalaisilla vangit mukaan lukien on oikeus terveydenhuoltoon. Kirjeessä viitataan perustuslakiin ja muihin olennaisiin lakipykäliin.

Vetoomuksen saavat allekirjoittaa lääkärit, jotka suostuvat kertomaan oman nimensä, virkansa ja asuinpaikkansa. Lisäksi allekirjoittajan on oltava Venäjän kansalainen.

”Pyrimme tarkistamaan jokaisen allekirjoituksen. Se on lääkäreiden avoin kirje. Siksi varmistamme, että allekirjoittaja kuuluu lääkäriyhteisöön”, Vanjukov kertoo videohaastattelussa HS:lle.

Hänen mukaansa vetoomuksen oli allekirjoittanut torstaihin mennessä 611 lääkäriä. Facebook-sivuilla allekirjoituksista oli julkaistu 481 varmistettua nimeä.

Mitä Vanjukov ajattelee satojen venäläisten lääkäreiden positiivisesta reaktiosta avoimeen kirjeeseen?

”En voi sanoa olevani hämmästynyt, mutta ainakin olen iloisesti yllättynyt. Niin monta ihmistä!” hän sanoo.

Vanjukov toivoo, että myös muut ammattiyhteisöt Venäjällä aktivoituisivat ja järjestäisivät samankaltaisia tempauksia.

”Vaatii rohkeutta allekirjoittaa tällaista, jos asuu Venäjällä.”

Julia Navalnaja poistumassa rangaistussiirtola IK-2:sta helmikuussa 2022.

Keskiviikkona huoli Navalnyin terveydestä kasvoi entisestään. Oppositiohahmon vaimo Julia Navalnaja julkaisi huolestuneen viestin Instagramissa.

Hän kertoi saaneensa tänä vuonna vasta yhden kirjeen mieheltään vankilasta. Kirjeessä Navalnyi kertoi voivansa huonosti ja olevansa korkeassa kuumeessa. Kirje oli päivätty 2. tammikuuta.

”Hän ei ole saanut levätä sängyssä yli viikkoon huolimatta korkeasta kuumeesta”, Navalnaja kirjoittaa.

Hänen mukaansa asianajaja oli saanut luvan toimittaa lääkkeitä Navalnyille, mutta kun asianajaja oli palannut apteekista, sopimus olikin rauennut, eikä asianajaja saanut mennä sisälle vankilaan.

Lääkärien avoimessa kirjeessä vaaditaankin, että siviililääkärit pääsisivät tarkistamaan Navalnyin terveydentilan. Jos hoidontarvetta ilmenee, häntä vaaditaan kiidätettäväksi vankilan ulkopuolelle laajaan terveystarkastukseen ja hoitoon.

”Vaadimme, että Aleksei Navalnyin oikeus täysimääräiseen terveydenhoitoon toteutuu, ja että Venäjän perustuslain pykäliä – joiden takaaja sinä olet – noudatetaan”, lääkäreiden avoin kirje Putinille toteaa.

Viikon lopussa allekirjoitukset kerätään yhteen ja ne lähetetään postissa Kremliin, Vanjukov kertoo HS:lle.

”Olen varma, että mikään ei muutu. Mutta ensinnäkin, jos meillä on pienikin mahdollisuus, miksi emme yrittäisi? Ja toiseksi, haluamme näyttää ihmisille, että meitä on monta. Kukaan ei ole yksin.”

Aleksei Navalnyi on presidentti Putinin kenties äänekkäin ja tunnetuin kriitikko Venäjällä. Hän kärsii yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta korkeimman turvallisuustason rangaistussiirtolassa. Lännessä Navalnyin tuomiota pidetään poliittisena.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat