Tigrayn kapinalliset aloittivat aseiden luovutuksen Etiopian armeijalle

Aloitettu aseiden luovutus on yksi Tigrayn kapinallisten ja Etiopian hallinnon välillä sovitun aselevon ehdoista.

Etiopian hallinnon edustaja Redwan Hussien (vas.) ja Tigrayn edustaja Getachew Reda (oik.) kättelivät aselevon merkiksi Etelä-Afrikan Pretoriassa marraskuussa. Keskellä Kenian entinen presidentti Uhuru Kenyatta.

11.1. 17:26 | Päivitetty 12.1. 10:32

Tigrayn alueen kapinalliset sanovat aloittaneensa aseidensa luovutuksen Etiopian armeijalle, kertovat uutistoimisto AFP ja brittilehti The Guardian. Aseiden luovuttaminen on yksi pääehdoista kapinallisten ja Etiopian hallituksen välillä marraskuussa solmitussa aselevossa.

Aseiden luovuttamista Agulan kaupungissa lähellä Tigrayn osavaltion pääkaupunkia Mekeleä valvoi molempien osapuolten puolien edustajista sekä Itä-Afrikan alueellisen kehitysjärjestön IGAD:in edustajista koostuva seurantaryhmä.

”Me toivomme ja odotamme, että tämä edesauttaa sopimuksen pikaista ja täyttä täytäntöönpanoa”, kapinallisten edustaja Getachew Reda kirjoitti viestipalvelu Twitterissä keskiviikkona.

IGAD:n tiedottaja Nuur Mohamud Sheekh sanoi olevansa vaikuttunut siitä, miten hyvin aselevon ehtoja on noudatettu. Pääsy Tigrayhyn on kuitenkin yhä hyvin rajoitettua, joten AFP:n mukaan tietoja ei pystytä riippumattomasti vahvistamaan.

Muita aselevon ehtoja aseistariisunnan ohella ovat muun muassa palvelujen ja humanitaarisen avun palauttaminen Tigrayn alueelle sekä Etiopian armeijan kanssa yhteistyössä taistelleiden eritrealaisjoukkojen vetäytyminen alueelta.

Taistelut loppuivat aselevon solmimisen jälkeen ja kapinalliset ovat sanoneet ”irrottaneensa” 65 prosenttia taistelijoistaan etulinjoilta.

Aluetta vaivaava nälänhätä ei kuitenkaan ole vielä helpottanut, vaikka humanitaarista apua on saatu takaisin alueelle. Mekelen kaupunki liitettiin takaisin Etiopian sähköverkkoon 6. joulukuuta, ja 19. joulukuuta Etiopian tärkein pankki CBE kertoi aloittavansa toiminnan uudelleen kaupungissa. Myös puhelinverkkojen palautus on aloitettu.

Tigray oli irrotettu Etiopian ja maailman viestintäverkoista noin puolentoista vuoden ajan vuodesta 2021 lähtien.

Taistelut alkoivat vuonna 2020, kun Etiopian pääministeri Abiy Ahmed lähetti armeijan kukistamaan Tigrayn johtajat, jotka olivat uhkailleet tämän asemaa ja Ahmedin mukaan hyökänneet valtion armeijatukikohtiin.

Kaksi vuotta kestäneen konfliktin uhrimäärää tai muita sen vaikutuksia ei pystytä luotettavasti arvioimaan.

YK:n mukaan yli kaksi miljoonaa etiopialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja satoja tuhansia on nälänhädän partaalla, raportoi AFP.

Ajatushautomo The International Crisis Group ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty ovat kuvailleet konfliktia ”yhdeksi tappavimmista maailmassa.”

Lue lisää: Etiopiassa sovittiin tulitauko kaksi vuotta kestäneihin taisteluihin

Lue lisää: Aselevon sopimisesta on yli viikko, mutta nälän­hätä ei helpota

Lue lisää: Somejätti Meta haastettiin oikeuteen väki­vallan ja viha­puheen lietsomisesta Etiopiassa

Oikaisu 12.1.2023 kello 10.29: Uutisen aikaisemmassa versiossa kirjoitettiin virheellisesti ”hallitustenvälisestä kehitysviranomaisesta IDAG:sta”. Kyseessä on kuitenkin Itä-Afrikan alueellinen kehitysjärjestö IGAD (Intergovernmental Authority on Development).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat