Oikeusministeri asettaa erikois­syyttäjän tutkimaan Bidenin asunnon asiakirjalöytöjä

Valkoisen talon mukaan asiakirjoja on pieni määrä ja ne ovat peräisin Bidenin varapresidenttikaudelta. Biden vakuutti, että hän tekee yhteistyötä oikeusministeriön kanssa asian selvityksessä.

Joe Biden puhui taloudesta torstaina Eisenhowerin hallintovirastorakennuksessa.

12.1. 18:03 | Päivitetty 12.1. 23:17

Yhdysvalloissa Valkoinen talo myöntää, että salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja on löydetty presidentti Joe Bidenin yksityisestä asunnosta Wilmingtonista Delawaressa. Valkoisen talon mukaan asiakirjoja on pieni määrä ja ne ovat peräisin Bidenin varapresidenttikaudelta.

Jo aikaisemmin oli kerrottu, että dokumentteja oli löydetty myös Penn Biden Center -ajatushautomosta Washingtonista, missä Bidenillä oli aiemmin toimisto.

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti torstaina asettavansa erikoissyyttäjän tutkimaan asiaa. Syyttäjänä tulee toimimaan Robert Hur, joka oli entisen presidentin Donald Trumpin aikana liittovaltion syyttäjä Marylandin osavaltiossa.

Edustajainhuoneen puhemies Kevin McCarthy vaati torstaina, että kongressin on aloitettava tutkimus asiasta.

Torstai-iltana Suomen aikaa Valkoinen talo kiisti lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan, että Biden olisi tiennyt kummassakaan paikassa olleista asiakirjoista tai tietäisi vieläkään, mitä niissä on. Sen mukaan paperit ovat päätyneet väärään paikkaan tahattomasti. Presidentinhallinnon edustaja kieltäytyi vastaamasta ”hypoteettiseen” kysymykseen, onko Biden halukas viranomaisten kuultavaksi asiasta.

Biden vakuutti suhtautuvansa salaiseksi luokiteltuun materiaaliin hyvin vakavasti, ”minkä kaikki tietävät”.

”Toimimme täydellisessä yhteistyössä oikeusministeriön kanssa. Osana tätä prosessia lakimieheni ovat käyneet läpi paikkoja, joissa asiakirjoja varapresidenttiajoiltani on säilytetty. Tämä katselmus saatiin loppuun viime yönä”, Biden kommentoi.

”Pieni määrä salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja löytyi varastoista ja arkistokaapeista kotoani ja henkilökohtaisesta kirjastostani. Oikeusministeriölle kerrottiin välittömästi, joten nyt jäämme seuraamaan tapahtumien kulkua”, presidentti jatkoi.

Asiakirjalöydöt ovat mittakaavaltaan paljon pienempiä kuin Trumpin hallusta takavarikoidut noin 11 000 asiakirjaa, mutta jupakka on silti kiusallinen Bidenin hallinnolle.

Biden on ottanut yhteistyöhaluisemman linjan kuin Trump, jonka kieltäytyminen asiakirjojen luovutuksesta johti ratsiaan tämän Mar-a-Lago-kartanoon Floridassa. Bidenin asianajajat luovuttivat aiemman asiakirjalöydön Yhdysvaltain kansallisarkistolle, jolle jokaisen hallinnon on määrä luovuttaa asiakirjansa kautensa jälkeen.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat