Turkki suuttui Ruotsille mielen­osoitus­videosta, jossa Erdoğan-nukkea roikotetaan jaloista Mussolinin lailla

Ruotsin Turkin-suurlähettiläs kutsuttiin Erdoğanin vastaisen mielenosoituksen vuoksi puhutteluun Turkin ulkoministeriöön. Torstaina myös kerrottiin, että Ruotsi on hylännyt uusia Turkin luovutuspyyntöjä.

Turkissa on suututtu ruotsalaisille kurdeille näiden pitämästä ja videoimasta mielenosoituksesta.

12.1. 20:06

Turkin hallinto on suuttunut ryhmälle ruotsalaisia kurdeja ja kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä ruotsalainen sanomalehti Dagens Nyheter. Syynä suuttumukselle on tapaus, jossa Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania muistuttava nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle.

Kurdiryhmä Rojavakommittéerna (suomeksi Rojavakomitea) sanoi viestipalvelu Twitterissä saatteena tapauksesta julkaisemalleen videolle, että ”historia näyttää, kuinka diktaattoreille usein käy” ja vertasi Erdoğania Italian fasistidiktaattori Benito Mussoliniin. Videon taustalla soi italialainen toisen maailmansodan aikainen partisaanilaulu Bella Ciao.

”Erdoğanin on aika erota. Käytä tilaisuutesi ja eroa, ettet päädy roikkumaan ylösalaisin Taksim-aukiolla”, kirjoitti ryhmä viitaten aukioon Istanbulissa.

Mussolini ripustettiin ylösalaisin jaloistaan teloituksensa jälkeen toisen maailmansodan loppumetreillä vuonna 1945.

Videon seurauksena Turkki kutsui Ruotsin Turkin-suurlähettilään Staffan Herrströmin Turkin ulkoministeriöön pääkaupunki Ankarassa.

”Odotamme, että tapauksen tekijät tunnistetaan, tarvittavat toimenpiteet tehdään ja Ruotsi ylläpitää lupaukset”, kertoi diplomaattilähde Reutersille olleen kutsun keskeinen sisältö.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström kirjoitti Twitterissä Ruotsin hallituksen suojelevan avointa poliittista keskustelua, mutta ottavan etäisyyttä poliittisten edustajien uhkailuun ja vihaan.

”On inhottavaa esittää kansan valitsemaa presidenttiä teloitetuksi kaupungintalon ulkopuolella”, kirjoitti Billström.

Turkin hallinto on aiemminkin osoittanut tyytymättömyyttään mielenosoittamiseen Ruotsissa. Herrström kutsuttiin puhutteluun myös lokakuussa, jolloin Ruotsin televisiossa tehtiin pilaa Erdoğanista.

Turkki on toistuvasti vaatinut Ruotsilta tiukempaa linjaa ryhmiin ja yksilöihin, joita Turkki syyttää terrorismista vastineena sille, että Turkki hyväksyy Ruotsin – ja Suomen –jäsenyyden puolustusliitto Natossa.

Sunnuntaina Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi, että Turkki vaatii Ruotsilta enemmän kuin se voi tai haluaa antaa. Eilen Kristersson kuitenkin sanoi, että kyseessä oli väärinymmärrys ja että Turkin kanssa allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan kanssa on edistytty.

Lue lisää: Kristersson täsmensi Turkki-kommenttiaan: ”Kyse on väärinkäsityksestä”

Turkkilainen kansanedustaja Fahrettin Altun twiittasi, että torstainen mielenosoitus on osoitus siitä, ettei ”Ruotsin hallitus ole ottanut tarvittavia askeleita terrorismin torjumiseksi – kuten se on väittänyt viime päivinä”. Altun kutsui mielenosoitusta PKK:n eli Kurdistanin työväenpuolueen järjestämäksi. Sekä Turkki että Ruotsi määrittelevät PKK:n terroristiryhmäksi.

Mielenosoituksien kritisoimisen lisäksi Turkki on vaatinut Ruotsia luovuttamaan Turkkiin ihmisiä, joita se epäilee Turkin lain mukaisista rikoksista.

Ruotsalainen uutistoimisto TT kertoi tänään Reutersin mukaan Ruotsin hylänneen neljä uutta Turkin tekemää luovutuspyyntöä.

Turkki syyttää neljää luovutettavaksi vaatimaansa ihmistä osallisuudesta Turkin vuoden 2016 vallankaappausyritykseen. Luovutuspyynnöt tehtiin vuosina 2019 ja 2020 ja Ruotsin korkein oikeus päätti viime vuonna hylätä pyynnöt.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat