Oli jo noloa, että Bidenin hallusta löytyi salattavia asia­kirjoja – sitten valittu viestintä­linja vain pahensi tilannetta

Republikaanit saivat papereista oivan lyömäaseen, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

Presidentti Joe Biden vastasi toimittajien kysymyksiin Valkoisessa talossa torstaina.

13.1. 7:45 | Päivitetty 13.1. 8:42

Washington

Miten niin saattoi tapahtua?

Miten kukaan voi olla niin vastuuton?

Tällaisia kysymyksiä Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti viime vuonna, kun liittovaltion poliisi FBI löysi ex-presidentti Donald Trumpin kartanosta salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Nyt hän ehkä toivoo, ettei olisi hämmästellyt asiaa niin.

Presidentti Biden on kuluneella viikolla joutunut poliittisen kohun keskipisteeksi, kun hänen itsensä hallusta on löytynyt turvaluokiteltuja asiakirjoja.

Asiakirjoja on tiettävästi vain vähän, ja ne ovat peräisin Bidenin varapresidenttikaudelta. Niitä on kuitenkin löytynyt kahdesta eri paikasta, ja yhtä kaikki: kyseessä ovat asiakirjat, joita pitäisi käsitellä poikkeuksellisella tarkkuudella. CNN:n mukaan osa oli määritelty erittäin salaisiksi.

Toisenkin löydöksen tultua julkisuuteen Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti asettavansa erikoissyyttäjän tutkimaan asiaa.

Republikaanit ovat ottaneet tilanteesta ilon irti ja lähteneet vetämään yhtäläisyyksiä Trumpin ja Bidenin tapausten välille. Entinen varapresidentti Mike Pence syytti oikeusministeriötä kaksinaismoralismista tapausten käsittelyssä.

Uutinen tuli republikaaneille kreivin aikaan, sillä alkuvuoden poliittista keskustelua on hallinnut republikaanien hajaannus edustajainhuoneessa.

Ilkkuminen on ollut helppoa, sillä Valkoiselle talolle ei varsinaisesti voi myöntää tyylipisteitä asian hoidossa.

Turvaluokiteltuja asiakirjoja on löytynyt kahdesta paikasta: Bidenin yksityisasunnosta Delawaressa ja Penn Biden Center -ajatushautomosta Washingtonissa.

Ensimmäinen erä löytyi jo aivan syksyn välivaalien alla 2. marraskuuta, kun Bidenin lakimiehet olivat tyhjentämässä lukittua kaappia ajatushautomon tiloissa. He tiedottivat löydöstään kansallisarkistolle, joka kertoi asiasta oikeusministeriölle.

Tästä ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen.

Joulukuussa Bidenin asianajajat löysivät toisen erän turvaluokiteltuja asiakirjoja presidentin yksityisasunnon autotallista Delawaressa.

Tästäkään ei kerrottu julkisuuteen.

Ja kun CBS News tämän viikon maanantaina uutisoi marraskuisesta asiakirjalöydöstä ajatushautomossa, Bidenin hallinto jätti kertomatta, että turvaluokiteltuja dokumentteja oli löytynyt presidentin hallusta enemmänkin.

Miksi?

Lehdistöpäällikkö Karine Jean-Pierre kierteli torstaina kaikkia toimittajien keskeisimpiä kysymyksiä vastaamatta niihin. Hän vetosi oikeusministeriön käynnissä olevaan tutkintaan.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Karine Jean-Pierre.

Trumpin ja Bidenin tapauksille yhteistä on lähinnä se, että molempien kohdalla tutkitaan turvaluokiteltujen asiakirjojen epäasianmukaista käsittelyä

Trumpin tapauksessa kansallisarkisto oli havainnut, että tärkeitä asiakirjoja puuttuu, ja pyytänyt Trumpia palauttamaan ne. Tähän tarvittiin lopulta FBI:ta, koska ex-presidentti kieltäytyi yhteistyöstä.

Bidenin paperit löytyivät sattumalta, ja hän on alusta asti tehnyt yhteistyötä kansallisarkiston ja oikeusministeriön kanssa. Asiakirjoja on myös selvästi vähemmän kuin Trumpilla.

Poliittisessa taistelussa erot kuitenkin hämärtyvät, ja republikaanit saivat papereista oivan lyömäaseen hyvällä hetkellä. Tietojen paljastuminen tipoittain vain lisäsi vettä poliittisten vastustajien myllyyn.

Löydös oli jo valmiiksi kiusallinen, mutta omalla toiminnallaan hallinto vain pahensi tilannetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat