Tutkimus: Öljy-yhtiö mallinsi ilmaston­muutoksen ”tyrmistyttävällä täsmällisyydellä” jo 1970-luvulla

Tutkimuksen mukaan asiantuntijat varoittelivat yhtiötä ilmastonmuutoksen ja fossiilisten polttoaineiden yhteydestä jo 1970-luvulla.

Bensa-asemaketju Exxon on Exxon Mobilin tytäryhtiö. Kuva New Yorkin Brooklynista.

13.1. 3:38 | Päivitetty 13.1. 7:09

Yhdysvaltalainen öljyjätti Exxon Mobil vähätteli ilmastonmuutosta julkisuudessa huolimatta yhtiön omien asiantuntijoiden lausunnoista, paljastaa tuore tutkimus. Vertaisarvioitu tutkimus on julkaistu Science-julkaisussa.

Harvardin yliopiston ja Potsdamin ilmastontutkimusinstituutin tutkimuksen mukaan asiantuntijat varoittelivat yhtiötä ilmastonmuutoksen ja fossiilisten polttoaineiden yhteydestä jo 1970-luvulla.

”He mallinsivat ja ennustivat ilmastonmuutoksen tyrmistyttävällä täsmällisyydellä vain, jotta yhtiö voisi seuraavat vuosikymmenet kiistää ilmastonmuutostieteen”, sanoi Geoffrey Supran, yksi tutkimuksen tekijöistä.

Supranin mukaan Exxon Mobilin asiantuntijoiden tiedot ja tutkimukset ilmastonmuutoksesta olivat yhteneväisiä muiden tutkijoiden kanssa.

”He tiesivät yhtä paljon kuin riippumattomat, akateemiset ja hallitusten omat tutkijat tiesivät, ja oletettavasti he tiesivät kaiken tarvitsemansa ryhtyäkseen toimiin ja varoittaakseen ihmisiä.”

Yhtiötä on syytetty vuosien ajan siitä, että se on tiennyt ilmastonmuutoksen vaaroista jo vuosikymmeniä sitten.

Yhtiötä vastaan on nostettu Yhdysvalloissa useita oikeuskanteita, minkä lisäksi sitä vastaan on kohdennettu aktivistikampanja ”Exxon Knew” eli ”Exxon tiesi”. Myös Euroopan parlamentti ja Yhdysvaltain kongressi ovat kuulleet yhtiötä sen toiminnasta.

Exxon Mobil syntyi vuonna 1999 Exxonin ja Mobil Oilin yhdistyessä.

Useat yhtiön asiantuntijat todistivat ilmastonmuutosmallinnuksien puolesta Yhdysvaltain kongressin edessä vuonna 2019.

”Olimme erinomaisia tutkijoita”, sanoi tuolloin Martin Hoffert vuonna 1982 tehdystä ilmastoennusteesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhtiö ilmastonmuutosasiantuntijat varoittelivat yhtiötä vertaisarvioiduilla tutkimuksilla yhteensä 72 kertaa vuosina 1977–2002.

Exxon Mobilin johtoporras on viitannut ilmastonmuutosvaroituksille kintaalla.

”Ennusteet perustuvat täysin todistamattomille mallinnuksille tai enemmänkin spekulaatioille”, sanoi yhtiön toimitusjohtaja Lee Raymond vuonna 1999.

Hänen seuraajansa puolestaan julisti mallinnukset epäpäteviksi. Nykyinen Exxon Mobilin tiedottaja Todd Spitler totesi tuoreimman tutkimuksen esiin nostamien asioiden ”nousseen pintaan useita kertoja viime vuosien aikana”.

”Joka kerta meidän vastauksemme on sama: he, jotka puhuvat ’Exxon Knew’sta’, ovat väärässä johtopäätöksissään”, sanoi Spitler.

Inside Climate News ja Los Angeles Times kertoivat vuonna 2015, että Exxon Mobil oli pitkään tietoinen siitä, että ilmastonmuutos on todellinen ja seurausta ihmisten toimista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat