Putin nöyryytti aseistuksesta vastaavaa ministeriä suorassa lähetyksessä: ”Miksi leikit tyhmää?”

Putin syytti apulaispääministeri Denis Manturovia hidastelusta lentokonetoimituksissa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.) puhui kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturovin kanssa kesäkuussa 2021 Moskovassa.

13.1. 10:08

Venäjän presidentti Vladimir Putin nöyryytti apulaispääministeri Denis Manturovia keskiviikkona pidetyssä puhelinkokouksessa, joka näytettiin suorana lähetyksenä Venäjän televisiossa. Asiasta kertoo muun muassa sanomalehti The Guardian.

Denis Manturov on myös kauppa- ja teollisuusministeri, joka on vastuussa Venäjän puolustusteollisuudesta ja asevoimien hankinnoista.

Putin syytti Manturovia liian hitaasta toiminnasta lentokoneiden toimituksissa.

Manturov yritti puolustautua sillä, että lentokoneiden moottorit tilattiin aiemmin Ukrainasta, mutta niiden tuotanto piti käynnistää Pietarissa.

Putin pyöritteli silmiään ja vastasi: ”Liian pitkään, [siinä kestää] liian pitkään... Pyydän sinua kiirehtimään tätä työtä.”

Venäjän kauppa- ja teollisuusministeri Denis Manturov. Kuva vuodelta 2018.

Puhelinkokouksen aluksi Manturov kertoi tehneensä valtiollisen lentoyhtiö Aeroflotin kanssa sopimuksia matkustaja- ja sotilaslentokoneiden toimituksista vuosina 2023–25.

Putin keskeytti Manturovin ja väitti, että sopimuksia ei ole.

”Tiedän, että näissä yrityksissä ei ole tehty sopimuksia, johtajat kertoivat minulle. Miksi leikit tyhmää? Milloin sopimukset allekirjoitetaan?”

”Näiden 700:n lentokoneen ja helikopterin sopimukset pitää hoitaa puolustusministeriön kanssa. [– –] Kaikki ymmärtävät, miten kiireellisiä nämä asiat ovat. Tämä pitää saada valmiiksi tehdyksi kuukaudessa”, Putin sanoi.

”Ei, älä yritä tehdä parastasi. Hoida se kuukauden kuluessa. Etkö ymmärrä tilannetta? Sen pitää olla tehtynä kuukaudessa eikä myöhemmin”, Putin sanoi raivostuneen oloisena.

Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi myöhemmin uutistoimisto Tassin mukaan, että Putin ei ole tyytymätön Manturovin viranhoitoon.

”Kyse oli tavanomaisesta työasioiden hoitamisesta”, Peskov sanoi.

Manturov on ollut useilla virkamatkoilla Putinin kanssa, ja hänen katsotaan olevan Putinin suosiossa. Britannia asetti Manturovin pakotelistalle joulukuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat