Japanin entisen pää­ministerin ampumisesta epäillylle miehelle murha­syyte

Jos mies todetaan syylliseksi, voi häntä odottaa kuolemantuomio.

Shinzo Abe haudattiin Tokiossa 27. syyskuuta 2022.

13.1. 9:25 | Päivitetty 13.1. 9:55

Japanissa entisen pääministerin Shinzo Aben murhasta epäilty 42-vuotias mies on asetettu syytteeseen kuukausia kestäneen psykiatrisen arvioinnin jälkeen. Paikallisten lehtitietojen mukaan miestä syytetään murhasta ja aselakien rikkomisesta.

Lehtitietojen mukaan mies on myöntänyt teon. Jos mies todetaan syylliseksi, voi häntä odottaa kuolemantuomio.

Epäillyn on kerrottu kantaneen kaunaa entiselle pääministerille tämän roolista korealaistaustaisen Yhdistymiskirkon leviämisessä Japanissa. Epäillyn äiti oli ajautunut vararikkoon neljä vuotta kirkkoon liittymisensä jälkeen. Hän oli lahjoittanut kirkolle ainakin 100 miljoonaa jeniä eli runsaat 700 000 euroa.

Yhdistymiskirkko on jo pitkään herättänyt Japanissa paheksuntaa rekrytointi- ja varainhankintamenetelmillään. Japanissa pääministeri Fumio Kishida pyysi loppuvuodesta opetus- ja kulttuuriministeriötä aloittamaan tutkinnan kirkosta.

Yhdistymiskirkko on 1950-luvulla perustettu, pääosin kristinuskoon nojaava uususkonnollinen liike. Se tunnetaan myös moonilaisuutena.

Yksi järjestön varhaisista tukijoista oli Aben isoisä, ex-pääministeri Nobusuke Kishi. Abe esiintyi kirkon yhteistyötahon tapahtumassa viimeksi videoviestin muodossa syksyllä 2021.

Abe kuoli viime heinäkuussa, kun häntä ammuttiin kesken vaalipuheensa maan länsiosan Narun kaupungissa. Ampuja otettiin kiinni heti veriteon jälkeen.

Abe oli pisimpään Japanissa pääministerinä toiminut poliitikko. Hän johti maata vuodet 2006–2007 sekä 2012–2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat