Tiistaina kuollut kardinaali George Pell parjasi paavi Franciscusta salanimellä

Paavi Franciscuksen ”hallintokausi on katastrofi monella tai useimmilla tavoilla”, nimimerkki Demos kirjoitti Vatikaanin blogisivustolla viime vuonna. Nyt on paljastunut, että kirjoittaja oli vaikutusvaltainen kardinaali George Pell.

Kardinaali George Pell kuvattuna messussa Vatikaanin Pietarinkirkossa huhtikuussa 2022.

13.1. 9:48

Australialainen kardinaali George Pell arvosteli paavi Franciscusta kovin sanoin anonyymissa muistiossa, joka julkaistiin Vatikaanin blogisivustolla viime vuonna, kertovat uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tiistaina lonkkaleikkauksen komplikaatioihin 81-vuotiaana kuollut Pell oli aiemmin yksi paavin tärkeimmistä tukijoista. Pell kuului Australian katolisen kirkon vaikutusvaltaisimpiin henkilöihin.

Demos-nimimerkillä julkaistussa tekstissä Pell kävi läpi paavi Franciscuksen heikkouksia ja listasi tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon seuraavaa paavia valittaessa.

Pell muun muassa kirjoitti, että Kristus on siirretty pois katolisen kirkon keskiöstä paavi Franciscuksen kaudella ja Vatikaanin poliittinen arvovalta on retuperällä.

”Tämä hallintokausi on katastrofi monella tai useimmilla tavoilla. Katastrofi”, Pell totesi.

Hänen mukaansa Franciscuksen päätöksenteko ja politiikka oli usein ”poliittisesti korrektia”. Pell syytti paavia siitä, että tämä pysyi vaiti moraalisista kysymyksistä, kuten Kiinan ihmisoikeustilanteesta tai Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

”Uuden paavin ensimmäinen tehtävä on palauttaa normaalius, palauttaa opillinen selkeys uskosta ja moraalista, palauttaa kunnioitus lakia kohtaan.”

Paavi Fraciscus piti puhetta Vatikaanissa keskiviikkona.

Alkuperäisen muistion julkaissut toimittaja Sandro Magister paljasti blogissaan, että tekstin kirjoittaja oli Pell. Magister on itsekin konservatiivinen katolilainen, joka on aiemminkin julkaissut Vatikaanin vuotaneita dokumentteja.

”Hän halusi minun julkaisevan sen”, Magister sanoi Reutersille.

Pellin sihteeri ei halunnut kommentoida asiaa medialle. Myöskään Vatikaanin tiedottaja Matteo Bruni ei kommentoinut.

Pell tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi häneen kohdistuneista seksuaalisen hyväksikäytön syytteistä. Niistä annettu tuomio kuitenkin kumottiin myöhemmin Australian korkeimmassa oikeudessa.

Pell vangittiin vuonna 2019 sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu kahden teini-ikäisen kuoropojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hyväksikäytön väitettiin tapahtuneen Pellin ollessa Melbournen arkkipiispana vuonna 1996.

Korkein oikeus kuitenkin vapautti hänet vuotta myöhemmin.

Franciscus on toiminut paavina keväästä 2013 saakka.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat