Saksassa kiirehditään Leopard-päätöstä – Habeckin mukaan muiden maiden vientiaikeita ei saa estää

Demareita edustava ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja muistutti, ettei Saksa ole vetänyt rajoja taistelupanssarivaunujen viennille.

Energia- ja ilmastoministeri Robert Habeck ja liittokansleri Olaf Scholz Saksan hallituksen istunnossa keskiviikkona.

13.1. 13:26

Berliini

Saksan liittopäivien ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Michael Roth sanoo, että Saksan on pian tehtävä Leopard 2 -taistelupanssarivaunuista päätös, ”joka tukee Ukrainan turvallisuutta”.

Saksan päätös Leopardeista riippuu Rothin mukaan keskusteluista kansainvälisen liittouman kesken. Roth edustaa sosiaalidemokraatteja kuten liittokansleri Olaf Scholzkin, joka ei ole vielä ilmaissut tukeaan taistelupanssarivaunujen viennin puolesta.

Lännen liittoutuneiden parissa on panssaririntamalla nyt Rothin mukaan käynnissä ”suurta liikettä”. Hän viittasi Britannian aikeisiin luovuttaa Ukrainaan Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja.

Rothin mukaan Saksassa ei ole periaatteellista vastustusta taistelupanssarivaunujen vientiin.

”En ole kuullut, että liittohallitus olisi sanonut ei. Punaisia linjoja ei ole”, Roth sanoi Deutschlandfunk-radiokanavan haastattelussa perjantaina.

Rothin mukaan Euroopassa on suuri reservi Leopardeja, ja niiden viemiseksi Ukrainaan voisi syntyä yhteiseurooppalainen ponnistus.

HS:n haastatteleman Bundeswehr-yliopiston professorin Carlo Masalan mukaan Saksa voisi realistisesti viedä 10–15, korkeintaan 20 Leopardia Ukrainaan. Myös Puola on puhunut noin kymmenestä.

Leopard-tuki vaatii kuitenkin paljon muutakin kuin vain vientipäätöksen.

”Kyse on myös ammuksista ja panssarivaunujen huoltamisesta.”

Leopardeihin ladataan kovia toiveita. Masalan mukaan kyse ei olisi mistään ”ihmeaseesta” ja olennaista olisi se, että käyttö olisi tehokasta ja huolto onnistuisi hyvin.

Suomessa moni poliitikko on sanonut, että Suomenkin pitäisi osallistua Leopard-talkoisiin. Kyse olisi mahdollisesti muutamista panssarivaunuista.

Varakansleri, energia- ja ilmastoministeri Robert Habeck sanoi torstaina, että Saksan ei pidä ainakaan asettua muiden tielle, jotka haluavat tukea Ukrainaa.

Tällä hän tarkoitti Puolan ilmoittamaa halua viedä saksalaisvalmisteisia Leopardeja Ukrainaan. Leopardien vienti muista maista vaatii Saksan hallituksen hyväksynnän. Hallitus ei ole saanut vielä vientilupapyyntöjä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat