Wagnerin johtajan ennenaikainen julistus Soledarin valtauksesta on käynyt Venäjälle kalliiksi

Ukraina kiistää yhä menettäneensä Soledarin hallinnan. Se hallitsee ilmeisesti pientä aluetta kaupungin keskustan ulkopuolella.

Reuters-kuvatoimisto välitti keskiviikkona kuvan, jossa väitetään olevan Wagnerin sotilaita ja sen johtaja Jevgeni Prigožin Soledarin kaivoksessa.

13.1. 15:22

venäjän puolustusministeriö on julistanut vallanneensa Soledarin kaupungin Itä-Ukrainassa kokonaan.

”Tammikuun 12. päivän iltana Soledarin vapautus saatiin vietyä loppuun, mikä on tärkeää menestyksekkäiden hyökkäysoperaatioidemme jatkon kannalta”, puolustusministeriö ilmoitti hieman puolenpäivän jälkeen perjantaina.

Ukrainan vastarinta ilmeisesti jatkuu osassa kaupunkia vielä perjantainakin. Vielä puoli tuntia ennen Venäjän puolustusministeriön julistusta sotaa seuraavilla venäläiskanavilla kerrottiin taisteluista Soledarista.

Ukraina kiistää Venäjän väitteet kaupungin valtauksesta.

”Soledarissa käydään kiivaita taisteluita. Ukrainan asevoimilla on tilanne hallussaan vaikeissa olosuhteissa”, sanoi Ukrainan asevoimien itäisten joukkojen tiedottaja Serhi Tšerevaty perjantaina.

Venäjä on lähteenä täysin epäluotettava, ja valtauksella on hätiköity. Palkka-armeija Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin poseerasi Soledarin kuuluisassa suolakaivoksessa jo tiistaina. Venäjän puolustusministeri kehotti tuolloin odottamaan virallista julistusta.

Ukrainan väite siitä, että tilanne olisi hallussa, näyttää perustuvan kaupungin rajojen kirjaimelliseen tulkintaan.

Riippumattomien lähteiden perusteella Wagner hallitsee kaupungin koko keskustaa, mutta Ukrainan hallussa on vielä kaupunkialueesta erillinen alue luoteessa.

Ajatuspaja ISW arvioi, että Venäjä valtasi Soledarin jo keskiviikkona. Torstaina Venäjä saavutti Soledarin suolakaivoksen rauniot kaupungin länsiosissa.

Prigožinin tiistain julistus kaupungin valtauksesta oli joka tapauksessa ennenaikainen ja on ilmeisesti tullut venäläisjoukoille hyvin kalliiksi.

Venäläisillä sotaa seuraavilla kanavilla on arvosteltu Prigožinia.

Ennenaikainen julistus pakotti sotilaat jatkamaan hyökkäystä hinnalla millä hyvänsä, jottei Prigožin menettäisi kasvojaan. Keskiviikon ja torstain taisteluissa kuoli paljon venäläisiä, kuten koko Soledarin valtauksessa. Sotilaat kuvailivat tilannetta helvetilliseksi.

”Sää on sellainen, että haavoittuneilla ei ole toivoa. Jos verenvuodon saa tyrehtymään, kylmyys tappaa. Haavoittuneiden evakuointiin ei ole mitään mahdollisuutta”, yhdessä torstain viestissä sanottiin.

Soledarin valtaus olisi Venäjän ensimmäinen voitto heinäkuun jälkeen.

Soledar on noin 10 000 asukkaan kaupunki, jolla ei katsota olevan suurta strategista merkitystä. Sen valtaus helpottaa Venäjää hyökkäämään ankarien taistelujen kohteena jo viiden kuukauden ajan olleeseen Bahmutiin myös pohjoisesta.

Savu nousi Soledarin kaupungin laitamilla keskiviikkona.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat