Mies kuoli poliisin käytettyä etälamautinta Los Angelesissa

Keenan Anderson kuoli sairaalassa sydänpysähdyksen takia.

13.1. 20:03

Yhdysvaltojen Los Angelesissa 31-vuotias opettaja on kuollut sen jälkeen, kun poliisi käytti etälamautinta häntä vastaan. Asiasta kertoo muun muassa yleisradioyhtiö BBC.

Opettaja kuoli tammikuun 3. päivä, mutta videomateriaali tapahtuneesta julkaistiin vasta torstaina.

Poliisi vastasi hätäilmoitukseen liikenneonnettomuudesta, jossa opettaja Keenan Anderson oli poliisipäällikkö Michel Mooren mukaan syyllistynyt liikennepakoon.

Tapahtuneesta kuvatulla videolla Anderson istuu rauhassa alas ja noudattaa poliisin käskyjä, kun nämä yrittävät ottaa häntä kiinni.

Anderson kuitenkin pyrkii alkuhetkien jälkeen poliisia karkuun. Moottoripyörällä liikkuva poliisi saa hänet kiinni ja käskee hänet mahalleen makaamaan keskelle autotietä.

Paikalle saapuu toinen poliisipartio, ja poliisit pitävät maassa makaavaa Andersonia kiinni. Tässä vaiheessa Anderson huutaa apua ja sanoo muun muassa, että ”he [poliisit] aikovat tehdä George Floydit” viittauksena vuonna 2020 surmansa saaneen Floydin tapaukseen.

Videolla yksi poliiseista käskyttää häntä lopettamaan vastustelun, tai muuten poliisi aikoo käyttää etälamautinta.

Poliisi käyttää Andersonia vastaan etälamautinta ensin noin 30 sekunnin ajan ja toisella kertaa noin viiden sekunnin ajan. Tämän lisäksi yksi poliisi piti kyynärpäätään Andersonin niskan päällä.

Poliisin mukaan ambulanssi saapui paikalle noin viisi minuuttia etälamauttaminen käytön jälkeen. Anderson kuljetettiin sairaalaan, mutta hän kuoli noin neljä ja puoli tuntia tapahtuman jälkeen sydämenpysähdykseen.

”Kukaan ei ansaitse kuolla pelossa, peläten ja panikoiden henkensä edestä. Serkkuni pelkäsi henkensä puolesta. Hän vietti viimeiset kymmenen vuotta kansalaisliikkeen parissa, joka kritisoi mustien ihmisten tappamista. Hän tiesi, mitkä panokset ovat ja hän yritti suojella itseään. Kukaan ei ollut valmis suojelemaan häntä”, Andersonin serkku, Black Lives Matter -kansalaisliikkeen perustaja Patrisse Cullors kommentoi Andersonin kuolemaa The Guardian -sanomalehdelle.

Cullors ja muut kansalaisaktivistit ovat kyseenalaistaneet aseistettujen poliisien tarpeen osallistua liikenneonnettomuustehtävään.

”Sen sijaan, että he kohtelivat häntä mahdollisena rikollisena, heidän olisi pitänyt kutsua ambulanssi paikalle.”

Los Angelesin poliisin teettämän toksikologisen raportin mukaan Andersonin elimistössä oli kannabista ja kokaiinia. Kuolemansyyntutkinnan viranomainen teettää vielä erillisen raportin asiasta.

Los Angelesin pormestari Karen Bass kuvaili tapahtunutta järkyttäväksi.

Uutistoimisto Reutersin vuonna 2019 julkaistun tutkimuksen perusteella vuosien 2000 ja 2018 välillä vähintään 1 081 ihmistä on kuollut Yhdysvalloissa tapauksissa, joissa on käytetty etälamauttimia.

Juttua muokattu 14. tammikuuta kello 23.21: Tarkennettu pormestari Karen Bassin lausunnon käännöstä. ”Deeply disturbing” oli käännetty aiemmin erittäin häiritseväksi.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat