Perussa ammattiliiton johtaja pidätetty, jo kolme ministeriä on eronnut

Oppositiopoliitikko näkee ministerierot merkkinä siitä, että presidentti Dina Boluarten loppu on alkanut. Boluarte itse vakuuttaa pysyvänsä pestissään.

Perun presidenttiä Dina Boluartea vastustavia mielenosoittajia Limassa, Perun pääkaupungissa perjantaina 13. tammikuuta.

14.1. 6:16

Etelä-Amerikassa Perussa poliisi on ilmoittanut pidättäneensä ammattiliiton johtajan Rocio Leandron epäiltynä yhteyksistä maolaiskapinallisiin. Poliisin mukaan Ayacuchon alueella toimivan Leandron epäillään rahoittaneen mielenosoituksia ja rekrytoineen mielenosoittajia.

Poliisin edustajan mukaan Leandro on entinen maolaisen sissiliikkeen Loistavan polun jäsen ja pidätys on osoitus siitä, että jäljellä olevat kapinalliset ovat mukana mielenosoituksissa.

Protestit ja tiesulut Perun uutta presidenttiä Dina Boluartea vastaan ovat jatkuneet eri puolilla maata. Syrjäytetyn presidentin Pedro Castillon tukijat ovat osoittaneet mieltään ja tukkineet teitä joulukuusta asti vaatien uusia vaaleja ja Boluarten eroa.

Ajoittain mielenosoitukset ovat yltyneet väkivaltaisiksi. Yli 40 ihmisen tiedetään kuolleen ja satojen loukkaantuneen mielenosoittajien ja turvajoukkojen yhteenotoissa.

Torstaina viranomaiset sulkivat ilma- ja raideyhteydet Machu Picchuun jo toista kertaa mielenilmausten vuoksi, ja etelärajalla Chile väliaikaisesti sulki rajanylityspaikan mielenosoitusten takia.

Oppositiopoliitikko Susel Paredes on kertonut paikallisen radion haastattelussa, että Boluarten aika alkaa käydä vähiin. Paredesin mielestä tämän viikon ministerierot tarkoittavat lopun alkua Boluartelle.

Työministeri Eduardo Garcia erosi torstaina, ja perjantaina perässä seurasivat sisäministeri Victor Rojas ja naisten asioista vastaava ministeri Grecia Rojas.

Boluarte on vakuuttanut, ettei hän ole eromassa.

Perun poliittinen tilanne on ollut erittäin epävakaa viime vuosina. Boluarte on maan kuudes presidentti viiden vuoden aikana.

Syrjäytetystä Castillosta on meneillään useita tutkintoja, ja häntä syytetään kapinoinnista. Castillo on vangittuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat