Iran kertoo teloittaneensa Britannian kansalaisen – pää­ministeri Sunak pitää tekoa pelkurimaisena

Akbari tuomittiin aiemmin kuluneella viikolla kuolemaan vakoilusta Britannian hyväksi.

Iran kertoo teloittaneensa brittiläis-iranilaisen Alireza Akbarin.

14.1. 8:11 | Päivitetty 14.1. 9:55

Iran kertoo teloittaneensa brittiläis-iranilaisen Alireza Akbarin, kertoo Iranin oikeuslaitos lauantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Akbari oli sekä Iranin että Britannian kansalainen. Hänet tuomittiin keskiviikkona kuolemaan vakoilusta Britannian hyväksi. Iranin oikeuslaitoksen uutistoimisto Mizanin mukaan vakoilun lisäksi Akbari tuomittiin korruptiosta. Akbari kiisti syytteet.

Britannia pitää teloitusta pelkurimaisena.

”Olen tyrmistynyt brittiläis-iranin kansalaisen Alireza Akbarin teloituksesta Iranissa”, pääministeri Rishi Sunak kirjoittaa Twitterissä lauantaina.

”Tämä oli tunteeton ja pelkurimainen teko, jonka suoritti barbaarinen hallinto, joka ei kunnioita oman kansansa ihmisoikeuksia.”

Britannia oli vaatinut Akbarin välitöntä vapauttamista. Britannian ulkoministeri James Cleverly vetosi vielä perjantaina Iraniin, ettei maa panisi Akbarin kuolemantuomiota täytäntöön.

Britannia on aiemmin kuvaillut kuolemantuomion olleen poliittisesti motivoitunut.

Iranilainen uutistoimisto Tasnim kertoi aiemmin kuluneella viikolla, että Iranin viestintäministeriö on kuvaillut Akbaria ”yhdeksi Britannian tiedustelun tärkeimmistä vakoojista, joka keräsi merkittävää tietoa Iranista ja välitti sitä tarkoituksenmukaisesti Britannialle”.

Akbari toimi ennen Iranin varapuolustusministerinä, ja Tasnimin mukaan tämän asema mahdollisti poikkeuksellisen laajan ja Iranille vahingollisen vakoilun.

Akbari vangittiin epäiltynä vakoilusta vuonna 2019.

BBC Persian -toimituksen saamassa ääniviestissä Akbari kertoo, että häntä on kidutettu ja hänet on pakotettu tunnustamaan rikoksia, joita hän ei ole tehnyt.

Iranin tiedetään painostavan länsimaita vangitsemalla niiden ”vakoilevia” kansalaisia. Esimerkiksi kesällä Iran vangitsi kolmikymppisen ruotsalaisen, joka ruotsalaislehtien mukaan oli maassa turistina.

Tiistaina Iran tuomitsi avustusjärjestöissä työskennelleen belgialaismiehen 40 vuodeksi vankeuteen. Häntä syytetään niin ikään vakoilusta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat