Erdoğanin avustaja: Aika uhkaa loppua Suomen ja Ruotsin jäsenyyksien hyväksynnälle ennen vaaleja

Turkin presidentin avustajan mielestä Ruotsi tarvitsisi vielä kuusi kuukautta kirjoittaakseen uusia terrorismiin liittyviä lakeja. Aika Nato-jäsenyyksien hyväksymiselle olisi loppumassa ennen Turkin vaaleja.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan.

14.1. 15:50 | Päivitetty 14.1. 17:29

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin avustaja Ibrahim Kalin kertoi lauantaina, että aika olisi loppumassa kesken Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksymiselle ennen Turkin vaaleja, jotka saatetaan pitää toukokuussa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kalin sanoi, että jäsenyyksien hyväksyminen riippuu siitä, miten nopeasti Ruotsi toteuttaa Turkin vaatimukset terrorismin vastustamiseksi.

Turkki on vaatinut Suomelta ja Ruotsilta sitoutumista siihen, että maat eivät enää tukisi Turkin terroristijärjestöinä pitämiä kurdiorganisaatioita ja niin sanottuja gülenistejä, joita Turkin hallinto syyttää vallankaappauksen yrittämisestä vuonna 2016.

Kalinin mielestä Ruotsi tarvitsisi vielä kuusi kuukautta aikaa kirjoittaakseen uusia terrorismiin liittyviä lakeja. Ruotsin valtiopäivät hyväksyi viime marraskuussa perustus­lain muutoksen, joka mahdollistaa terrorilakien tiukennuksen.

Kalinin mielestä Ruotsin tulee lähettää selkeä viesti ”terroristijärjestöille, että Ruotsi ei ole enää turvasatama niille” ja etteivät järjestöt voisi enää esimerkiksi kerätä rahaa tai rekrytoida uusia jäseniä Ruotsissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on ounastellut, että Turkki hyväksyy Naton uudet jäsenet joko hyvissä ajoin ennen vaalejaan, helmi–maaliskuussa, tai vasta vaalien jälkeen ennen Naton huippukokousta ensi heinäkuussa.

Oikaisu 14. tammikuuta kello 17.28: Muokattu kohta ”Turkki on vaatinut Suomelta ja Ruotsilta sitoutumista siihen, että maat eivät enää tutkisi Turkin terroristijärjestöinä pitämiä...” muotoon ”tukisi”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat