Entinen pääministeri ja entinen kenraali presidentin­vaalien toiselle kierrokselle

Vaalien ensimmäisen kierroksen äänestäminen päättyi lauantaina kello 15. Toinen kierros järjestetään 27.–28. tammikuuta.

Andrej Babiš (oik.) ja hänen vaimonsa Monika Babišová puhuivat toimittajille lauantaina Prahassa vaalien ensimmäisen kierroksen ratkettua.

14.1. 22:08

Tšekin presidentinvaalien toiselle kierrokselle etenevät miljardööri ja maan entinen pääministeri Andrej Babiš sekä entinen kenraali ja Naton sotilaskomitean johtaja Petr Pavel.

Babiš sai noin 35 ja Pavel 35,4 prosenttia vaalien ensimmäisen kierroksen äänistä, kun lähes kaikki äänistä oli laskettu.

Kolmanneksi eniten ääniä sai ekonomisti Danuše Nerudová, jonka äänipotti jää noin 13,9 prosenttiin. Viidestä muusta ehdokkaasta kukaan ei saanut yli seitsemää prosenttia äänistä.

Kun vaalien ensimmäisellä kierroksella kukaan ehdokkaista ei saanut yli puolia äänistä, kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkavat vaalien toiselle kierrokselle.

Vaalien ensimmäisen kierroksen äänestäminen päättyi lauantaina kello 15. Toinen kierros järjestetään 27.–28. tammikuuta.

Petr Pavel (oik.) ja hänen vaimonsa Eva Eva Pavlová Prahassa lauantaina.

Tuomioistuin vapautti Babišin syytteistä EU:n tukipetosjutussa maanantaina, vain päiviä ennen vaaleja.

Babišia syytettiin tilansa siirtämisestä Agrofert-konserninsa alaisuudesta, jotta se olisi oikeutettu EU:n pienyrityksille tarkoitettuun kahden miljoonan euron tukeen. Tuomarin mukaan syytteessä kuvattu teko ei kuitenkaan ollut rikos.

Keskustapopulistisen Ano-puolueen puheenjohtaja Babiš on kiistänyt väärinkäytökset. Hän kutsui oikeudenkäyntiä ”poliittiseksi prosessiksi”.

Slovakiassa syntynyt Babiš on Forbes-lehden mukaan Tšekin viidenneksi rikkain ihminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat