Kymmenet tuhannet osoittavat mieltään oikeisto­hallitusta vastaan Israelissa

Mediatietojen mukaan Tel Aviviin kokoontui lauantai-iltana noin 80 000 mielenosoittajaa

Mielenosoittajia Tel Avivissa lauantai-iltana.

15.1. 0:02

Kymmenet tuhannet ihmiset kokoontuivat Israelin Tel Aviviin lauantai-iltana protestoidakseen Israelin uutta oikeistolaishallitusta ja sen oikeuslaitosta koskevia suunnitelmia vastaan, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä israelilainen Haaretz.

Mediatietojen mukaan Tel Avivissa oli noin 80 000 mielenosoittajaa. Jerusalemissa mieltään osoitti Haaretzin mukaan 1 500 ihmistä, Haifassa saman verran.

CNN:n mukaan mielenosoittajat kantoivat muun muassa kylttejä, joissa Israelin pääministeriksi palannutta Benjamin Netanjahua verrattiin Venäjän presidentti Vladimir Putiniin. Mielenosoittajat kertoivat CNN:lle, että he päättivät lähteä kaduille Israelin tulevaisuuden ja demokratian takia.

Lauantain protestit olivat suurin mielenosoitus Israelissa sen jälkeen, kun uusi hallitus aloitti Netanjahun johdolla joulukuun lopussa. Kyseessä on maan historian oikeistolaisin hallitus. Uudessa hallitus­koalitiossa on mukana niin ääriuskonnollisia kuin äärioikeistolaisiakin.

Protestit liittyvät muun muassa oikeusministeri Yariv Levinin kaavailemiin muutoksiin. Levin kertoi tammikuussa suunnittelevansa muutosta, joka antaisi lainsäätäjille enemmän valtaa nimittää tuomareita. Lainsäätäjät saisivat myös enemmän valtaa korkeimman oikeuden päätösten muuttamisessa.

”Netanjahu ei halua demokratiaa, emme halua fasisteja Knessettiin [Israelin parlamenttiin]”, luki yhdessä mielenosoittajan kyltissä Tel Avivissa.

Haaretzin toimittaja Noa Landau jakoi Twitterissä kuvia, joissa näkyy tuhansia mielenosoittajia Tel Avivissa.

Netanjahun puolue on myös kertonut jatkavansa juutalaissiirtokuntien laajentamisen politiikkaa Länsirannan palestiinalaisalueella. Mielenosoituksissa näkyikin AFP:n mukaan kylttejä, joissa vastustettiin Israelin miehityspolitiikkaa.

Netanjahu on tällä hetkellä keskellä korruptioon liittyvää oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään muun muassa lahjonnasta ja petoksesta. Hän on kiistänyt syyllisyytensä rikoksiin.

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Tel Avivissa lauantai-iltana.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat