57 ohjusta ja 69 raketti-iskua – tämä Venäjän lauantain tuhoisista iskuista tiedetään

Venäjä teki lauantaina Ukrainaan laajoja ohjusiskuja, jotka tappoivat siviilejä ja vaurioittivat pahasti maan infrastruktuuria. Presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan siviiliuhreja oli eri puolilla maata. Muun muassa Dnipron tuhoisassa ohjusiskussa kuoli yli 20 henkilöä.

Pelastustyöntekijä etsi eloonjääneitä kerrostalosta, johon Venäjän iski lauantaina Dniprossa.

15.1. 9:36 | Päivitetty 15.1. 16:22

Venäjä teki lauantaina Ukrainaan laajoja ohjusiskuja, jotka vaurioittivat maan kriittistä infrastruktuuria ja tappoivat siviilejä.

Ukrainan sotajohto kertoi sunnuntaina, että Venäjä ampui maahan lauantaina 57 ohjusta sekä teki lisäksi 69 raketti-iskua. Ukraina kertoo torjuneensa iskuista 26.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjä iski muun muassa Kiovaan, Harkovaan, Odessaan, Kryvyi Rihiin, Dniproon, Vinnytsjaan, Lviviin, Ladyžyniin, Burštyniin, Hmelnytskyiin ja muille alueille ympäri Ukrainaa. Useille alueille annettiin ilmahälytys ja asukkaita kehotettiin pysymään turvassa.

Presidentin mukaan siviiliuhreja oli eri puolilla maata.

Dniprossa kuoli ainakin 21 ihmistä, kun Venäjän H-22-ohjus osui lauantaina 1700 asukkaan kerrostalokompleksiin, kertovat viranomaiset sunnuntaiaamuna. Ainakin 73 ihmistä loukkaantui iskussa. Heidän joukossaan on viranomaisten mukaan 14 lasta.

Sairaalahoitoon on viety ainakin 40 loukkaantuneista, joista neljä on tehohoidossa. Dniproon julistettiin tuhoisan iskun vuoksi kolme päivää kestävä suruaika.

Ukrainan viranomaisten mukaan isku tuhosi 72 asuntoa, joissa asui 100-200 ihmistä. Heistä noin 50 oli lapsia. Kerrostalo tuhoutui iskussa pahasti ja ihmisiä jäi loukkuun sen raunioihin. Alueen kuvernööri kertoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, että pelastustyöt olivat yhä käynnissä.

Ukrainan ilmavoimien komentaja kertoi, ettei maalla ole aseita, joilla se voisi ampua alas Venäjän muun muassa Dnipron iskussa käyttämiä H-22-ohjuksia. Komentajan mukaan Ukrainaan ammuttiin lauantaina viisi kyseistä ohjusta, joista yhtään ei tuhottu.

Avdijivkassa puolestaan kuoli ainakin viisi ihmistä tykistötulessa, kertoi Ukrainan puolustusministeriö. Kryvyi Rihissä ohjusisku tappoi ainakin yhden.

Ukrainalaismedian mukaan Kiovan alueella tuhoutui 28 rakennusta lauantain iskujen seurauksena. Eri puolilla Ukrainaa vaurioitui myös useita voimalaitoksia ja maassa oli laajoja sähkökatkoja. Erityisen vaikea tilanne oli presidentti Zelenskyin mukaan Harkovassa ja Kiovassa.

Maan energiaministerin mukaan lähipäivät tulevat olemaan vaikeita, sillä Venäjän iskut vaurioittivat energiainfrastruktuuria pahoin.

Oikaisu sunnuntaina kello 16.20: Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että H-22 olisi risteilyohjus. Kyseessä on merimaaleja vastaan kehitetty ohjus.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat