38 ihmistä tuomittiin elinkautisiin vankeus­rangaistuksiin mielen­osoituksista

Elinkautisten lisäksi egyptiläinen oikeusistuin tuomitsi kymmeniä ihmisiä lyhyempiin vankeusrangaistuksiin.

16.1. 0:06

Egyptiläinen oikeusistuin on tuominnut 38 ihmistä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin maan hallitusta vastustaneista mielenosoituksista, kertoo uutistoimisto AP.

AP:n mukaan tuomittujen joukossa on muun muassa maanpakoon Espanjaan lähtenyt liikemies Mohamed Ali, jonka julkaisut sosiaalisessa mediassa innoittivat ihmisiä osoittamaan mieltään Egyptin hallitusta vastaan vuonna 2019. Alin innoittamissa protesteissa vaadittiin muun muassa presidentti Abdel Fattah el-Sisin eroa.

Mohamed Ali työskenteli aiemmin presidentti Abdel Fattah el-Sisin kanssa rakennusprojektien parissa, mutta syytti tätä syyskuussa 2019 korruptiosta sosiaalisessa mediassa.

Egyptin poliisi pidätti tuolloin satoja ihmisiä Kairossa ja muualla maassa. Monet pidätetyistä vapautettiin, mutta osa heistä joutui oikeuden eteen.

AP:n mukaan nyt elinkautisen rangaistuksen saaneista 23 tuomittiin poissaolevina Ali mukaan lukien. 38 elinkautisen lisäksi lisäksi oikeus tuomitsi 44 ihmistä 5–15 vuoden vankeusrangaistuksiin. Heidän joukossaan oli uutistoimiston mukaan myös lapsia.Tuomioita annettiin muun muassa yllyttämisestä väkivaltaan turvallisuusjoukkoja ja valtion instituutioita vastaan.

Hallintoa vastustavat mielenosoitukset ovat Egyptissä melko harvinaisia. Maata on kritisoitu siitä, miten kovia tuomioita se jakaa mielenosoituksiin osallistuneille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat