Meksiko kielsi tupakoinnin julkisilla paikoilla kokonaan

Tupakoijat voivat jatkossa polttaa Meksikossa lähinnä kodeissaan tai muissa yksityisissä tiloissa.

Mies poltti tupakkaa aukiolla Ciudad Juarezin kaupungissa Meksikossa ennen maan uuden tupakkalainsäädännön voimaan tuloa.

16.1. 3:01

Meksikon uusi tupakkalaki on yksi maailman tiukimmista, kertoo BBC. Jatkossa maassa tupakointi on kielletty julkisilla paikoilla kokonaan.

Meksikossa astui jo vuonna 2008 voimaan laki, joka mahdollisti savuttomat tilat baareissa, ravintoloissa ja työpaikoilla. Nyt voimaan tuleva laki vie kiellon pidemmälle ja kieltää sauhuttelun julkisilla paikoilla, kuten puistoissa, rannoilla, hotelleissa, toimistoissa ja ravintoloissa.

Laki kieltää myös kaiken tupakkatuotteiden mainostuksen ja sponsoroinnin, ja tupakat tulee jatkossa pitää piilossa kaupoissa. Lisäksi sähkötupakoiden käyttöön erityisesti sisätiloissa tulee uusia rajoituksia.

Monissa Latinalaisen Amerikan maissa on kiristetty viime vuosina tupakkalainsäädäntöä tuntuvasti, mutta BBC:n mukaan Meksikon uusi laki on kaikista tiukin.

Terveysjärjestöt ovat ottaneet lain vastaan tyytyväisinä. Tupakoijat ovat sen sijaan tuskastuneita tupakoinnin täyskieltoon julkisilla paikoilla, sillä se pakottaa monet polttamaan ainoastaan kodeissaan tai muissa yksityisissä tiloissa.

BBC:n mukaan kysymyksiä on herättänyt myös lain määräämien kieltojen valvonta. Meksikon poliisin korruption pelätään johtavan siihen, että sakkojen ja rangaistusten sijaan osa poliiseista käyttää uutta lakia kerätäkseen lahjuksia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat